Bingöl'de 2021 yılından itibaren faaliyet vermeye başlayan Sütaş Doğu Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi-Bingöl Entegre Tesislerinde, kapasite artışına gidileceği bildirildi.
SÜTAŞ'ın kapasite artışı ile ilgili çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) dosyası ilgili birimlere sunuldu.
ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğünden yapılan duyuruda, SÜTAŞ tarafından yapılması planlanan Bingöl Entegre Tesisleri Kapasite Artışı ile ilgili ÇED değerlendirme sürecinin halkın görüşüne açıldığı bildirildi. Duyuruda, “Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 24 Ocak 2023 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın katılımı toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve BİNGÖL Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir” denildi.
BÜYÜKBAŞ HAYVAN KAPASİTESİ 27 BİNE ÇIKARILACAK
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, SÜTAŞ Bingöl Entegre Tesislerinde mevcut büyükbaş hayvan kapasitesi 16 bin 574. 10 bin 960 büyükbaş hayvanlık kapasite artışı ile birlikte toplam büyükbaş hayvan kapasitesinin 27 bin 534'e çıkarılması planlanıyor.
DAMIZLIK TESİSLERİNDE DE KAPASİTE ARTTIRILACAK
SÜTAŞ bünyesinde Kılçadır Köyü mevkiinde kurulan Damızlık Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Tesisinde de kapasite artışına gidilecek. Proje ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “ Günümüze gelindiğinde ilk projede planlanan büyükbaş hayvan sayılarında artışa gidilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda 4.750 adet büyükbaş (4.700 baş besi+50 baş genomik boğa) olan kapasiteye 22.560 adet büyükbaş (10.000 baş sağmal+12.560 baş düve) ilave edilerek toplam kapasitenin 27.310 adet büyükbaşa çıkarılması planlanmıştır. Proje kapsamında ayrıca idari bina, sağımhane, revir, doğumhane, bitkisel üretim alanı ve yem merkezi de yer alacaktır.”