Suda boğulma vakalarına dikkat!Boğulma vakalarına karşı uyarılarda bulunan yetkililer, havaların ısındığı bu günlerde serinlemek isterken pek çok kişinin boğulduğuna dikkat çektiler.Yetkililer, yaz aylarında sıkça görülen boğulma olaylarına karşı vatandaşları uyardı. Ailelere boğulma uyarısında bulunan yetkililer açıklamalarında, “Hava yollarının tıkanması solunan havadaki oksijenin azalması, solunumu olumsuz yönde etkileyen gazların aşırı miktarda solunması ya da suda boğulma şeklinde açıklanan boğulma, kazalara bağlı ölüm nedenleri arasında, trafik kazalarından sonra 2. sırada yer almaktadır. Suda boğulma olayları en çok 5 yaş altı çocuklarda banyo küvetleri, kovalar, klozetler, sulama suyu, ya da yağmurla bahçede oluşan su birikintileri ve havuzlarda meydana gelmektedir. Serinlemek için girilen göl, gölet, sulama kanalları, yüzme havuzları ve plajlarda meydana gelen boğulmalar ise özellikle 15-29 yaş arasını kapsıyor" ifadelerine yer verildi.
Boğulmaların önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken hususları açıklayan yetkililer, suda tek başına yüzmek, dibini bilinmeyen suya girmek, tepe üstü dalış yapmak, iyi bir yüzücü olduğunu ispatlamaya çalışmanın boğulmalara neden olduğu dile getirdiler.
Dikkat edilmesi gerekenler
Tehlike hareketler ve uzaklara açılmanın, sürat motorlarının, şaka yollu suya atmaların suya birdenbire dalmanın da çeşitli kazalara sebep olabileceğini belirten yetkililer, açıklamaların şu sözlerle sürdürdü:
“Tek başınıza yüzerken küçük çapta da olsa fenalık hissettiğiniz an sudan çıkarak hayatınızı tehlikeye atmamış olursunuz. Küçük çocukların gözetim ve denetimi konusunda da halkı uyaran yetkililer çocukların su kenarlarında yalnız bırakılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Boğulma olaylarının yaşanmaması için şu gibi önlemler alınması gerekiyor: Denetimsiz veya bilinmeyen yerlerde suya girmemek, belirlenen yüzme alanları ile su taşıtlarında boğulmalara karşı korunma ve kurtarma tedbirleri almak, aşırı alkol, ilaç almamak, iğne, düğme, madeni para, boncuk gibi cisimler ortalıkta bırakmamak, çocuklara yutamayacakları kadar büyük oyuncaklar alınmalı, küçük ya da parçalara ayrılabilen oyuncaklar almamak, sandal ve diğer su taşıtları ile yapılan gezi ve turlarda emniyet yeleği takmak.Yüzme ve ilk yardım kurslarına gitmek de boğulmalara karşı iyi bir önlemdir. Suda boğulma vakalarında yüzme bilen ve bu konuda eğitim almış kişiler görev almalı aksi taktirde kurtarıcı da boğulabilir. Eğer yüzme bilmiyorsanız ve ilkyardım konusunda bir bilginiz yoksa bağırarak yardım bulmaya çalışınız.”
“İlkyardımın önemi”
İlk yardımın önemine dikkat çeken yetkililer, şu ifadeleri kullandılar:
“Suda boğulmakta olan kişiye ip, ipe bağlı can simidi ya da araba lastiği atılarak sudan çıkması sağlanabilir. Kıyıdan 15- 20 metre uzakta boğulmakta olan kişi için; uzun bir çamaşır ipinin ucuna bir torba bağlanır. İçine suda batmayan bir cisim konur, ağzı bağlanan torba fırlatılır. Boğulmakta olan kişi bunu tutar, kurtarıcı ipi çekmek suretiyle karaya çıkmasını sağlayabilir. Boğulmakta olan kişinin bulunduğu yer karaya uzakta ise; kurtarıcı yanına can simidi alarak yüzer, boğulmakta olan kişinin tutmasını ve yüzerek karaya çıkmasını sağlar. Yalnız olarak kayıkta bulunan ve suya düşen kişi küreği yakalamalı, koltuk altına alarak kıyıya doğru yüzmeye çalışmalıdır. Boğulmalarda ilk müdahale önemlidir. Sudan çıkartılan kişinin üzerine battaniye, ceket, kazak gibi şeylerle örterek vücudu sıcak tutulmalıdır. Sudan çıkartılan kişiyi boylu boyunca yere uzatıldıktan sonra vücuduyla birlikte başını yana çevirerek yuttuğu su çıkartılmalı, suni solunum uygulanmalıdır. İyi yüzme bilen kişi tarafından yapılan kurtarmada; suda boğulan kişinin yüzü yukarı gelecek şekilde döndürülmeli, bileğinden ya da saçından tutularak çekilmelidir. Tıkanmalarda hastanın sırtına vurmak suretiyle öksürmesi sağlanmalıdır."
YORUM YAZIN
|
|