Eğitim Bir Sen Bingöl Şubesi Başkanı Yunus Kava, sözleşmeli öğretmen alımlarına yönelik yazılı basın açıklaması yaptı.
Kava, Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı'ndan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi hatasına düşmemesini, yeni bir sorun kaynağı oluşturmamasını, öğretmen istihdamındaki sorunları icbarî yollarla değil maddi ve gayri maddi teşvikler yoluyla çözmesini talep ettiklerini söyledi.
Kava, “Sayın Bakan tarafından bir basın kurumuna verilen beyanatta, ‘Sözleşmeli öğretmen sisteminin yeniden hayata geçirileceği; sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilenlerin eş durumundan başka yere gidemeyecekleri; görevlendirildikleri yerde 5 yıl kalarak performansa bağlı olarak daha sonra kadroya alınacakları; bu halde de 3 yıl daha görev yaptıktan sonra istediği yere gidebileceği' şeklinde ifadeler sarf edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Geçmiş yıllarda sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenlerin birçok sorunla karşılaştığını ifade eden Kava, “Şimdi tekrar sözleşmeli öğretmen istihdamı öngörülerek bir de görev yeri değişikliği yasağı getirilmesi ve kadroya alınma hakkının performansa bağlanması izaha muhtaçtır. Sayın Bakanın açıklamalarından hareketle söz konusu tasarının gerekçesinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere öğretmen istihdamında sorun yaşanan bölgelerdeki öğretmen açığının kapatılması olduğu anlaşılmaktadır. Ancak daha önce de Sendikamızca gerçekleştirilen çok sayıdaki araştırma ve raporda ortaya konulduğu üzere öğretmen istihdamında güçlük çekilen bölgelerdeki istihdam sorunu, sözleşmeli öğretmenlik, yer değiştirme yasağı gibi palyatif yollarla değil, söz konusu bölgelerde öğretmenlerin kalıcı olarak görev yapmalarını teşvik edecek maddi ve gayri maddi katkılarla çözüme kavuşturulabilir. Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer alan II. Sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler ve (F) Sağlık Hizmetleri sınıfında yer alan personele görev yaptıkları bölgelere göre ek tazminat ödenmesi öngörülmüş olup, öğretmenlere de bu yönde bir düzenleme yapılması gerekir. Bunun için de zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgeleri ve hizmet alanlarından öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı yerlerde görev yapan öğretmenlere illerin veya yerleşim yerlerinin sosyal, ekonomik, kültürel durumları ve ulaşım imkânları dikkate alınarak ilave özel hizmet tazminatı veya ek tazminat verilmelidir. Bu uygulama, kalkınmada öncelikli yörelerdeki öğretmen istihdamındaki açığın kapatılamaması sorununun çözümüne önemli oranda katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
Kava, “Bu kapsamda hukuki, sosyal ve mesleki pek çok sorunlara yol açtığı açık olan sözleşmeli öğretmen istihdamı düşüncesinden vazgeçilmelidir. İş ve kadro güvencesine sahip olmayan istihdam türlerinin kabulü mümkün değildir. Bu itibarla zorlama yollarla geçici çözümler yerine istihdamında güçlük çekilen bölgelerde isteğe bağlı kalıcı istihdamı sağlayacak maddi ve gayri maddi teşviklerin hayata geçirilmesi noktasında çalışmalar, yetkili sendika başta olmak üzere paydaşlarla birlikte gerçekleştirilmelidir” ifadelerini kullandı.