Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 14 Kasım'da göreve başlamak üzere 12 bin 774 sözleşmeli öğretmenin atamasını yapıldığını ifade eden Kava; bu atamalar kapsamında ilimize de 253 sözleşmeli öğretmen atamasının yapıldığını belirtti.
“Sözleşmeli öğretmen politikasını doğru bulmuyoruz”
Sendika olarak sözleşmeli öğretmen politikasını doğru bulmadıklarını ifade eden Kava; “Öğretmenlik, niteliği itibarıyla tecrübeyle olgunlaşan ve sürekli istihdamı gerektiren bir meslektir. Öğretmenler; kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, vekil öğretmen, ders ücreti karşılığı çalışan öğretmen gibi farklı isimlendirmeler altında çalıştırılmaktadır. Öğretmenliğin vekili, ücretlisi, sözleşmelisi olmaz. Mademki ülkemizin öğretmene ihtiyacı vardır; vekil, ücretli vs. ad altında çalıştırılan öğretmenler, öğretmenlik yeterliliğine sahipse kadrolu olarak atanmalıdır” dedi.
Sözleşmeli olarak atanan öğretmenlerin biran önce kadroya geçirilmesi ve ikinci sınıf istihdam biçiminden kurtarılması gerektiğini vurgulayan Kava; “Sözleşmeli öğretmenlere, kadroya geçirilinceye kadar, il içi ve iller arası yer değiştirme hakkı, kadrolu öğretmenler gibi okullara yönetici olarak atanma, müfettişlik ve yurtdışı öğretmen görevlendirmeleri sınavına girme hakkı, derece ve kıdem gibi terfi işlemleri, çalıştıkları bölgelerde kadrolu öğretmenlerin her yıl aldıkları hizmet puanı gibi özlük ve sosyal haklar bir an önce verilmelidir. Kadroya geçtikten sonra da sözleşmeli öğretmenlikte geçen hizmet süreleri müktesep haktan sayılmalıdır” ifadesini kullandı.
Eğitim çalışanlarının çözüm bekleyen birçok sorunu bulunduğunu ifade eden Kava, bu sorunların başında da maddi sıkıntılar geldiğini söyledi. Kava konuşmasını şu şekilide sürdürdü : “Çalışanlarımız, hizmetleri ile bağdaşmayan bir ücret almaktadır. Bir eğitimcinin, eğitim hizmetini verirken, hayatın günlük sıkıntılarından arınmış bir zihinsel yoğunlukla kendini işine vermesi, hem ülkenin hem de eğitim sistemimizin geleceği açısından son derece önemlidir.
Eğitim çalışanlarına, mesleğinin saygınlığına yaraşır bir hayat standardı için, ek işlerde süründürmeden yeterli bir ücret verilmelidir. Eğitim hizmet kolunda çalışan hizmetli memur ile üniversitelerin genel idare çalışanlarının diğer hizmet kollarının yardımcı ve genel idari hizmetler sınıfında çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği ‘eşit işe eşit ücret' ilkesi doğrultusunda yeniden ele alınmalıdır”