Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Grup Sözcüsü Aydın Kaya, İl Genel Meclisi Mart 2016 çalışmalarına ilişkin basın açıklaması yaptı.
Bingöl Üniversitesi'nin, dönemin Valisi Yavuz Selim Köşger ile 12 Mart 2012 tarihinde protokol imzalayarak, kös kapçılarını 25 yıllığına kiraladığını ifade eden Kaya, üniversitenin taahhüt ettiği sorumlulukları yerine getirmediğini belirtti.
KOMİSYON İNCELEMELERDE BULUNDU
Kaya, “Bingöl üniversitesi bünyesine geçtikten sonra Yaklaşık 2 yıldır faaliyetini sürdüren kös kaplıcası üniversite yetkililerince protokolde taahhüt edilen birçok sorumluluğunu yerine getirmediği gözlendiğinden defalarca meclis gündeminde tartışılıp durumun imar ve bayındırlık komisyonunca yerinde incelenmesi için tüm meclis üyelerince verilen bir önerge ile 03 Mart 2016 tarihinde komisyon çalışması önerilip yapılan çalışma neticesinde; Protokolün 3. Maddesinde öngörülen Sağlık Meslek Yüksekokulunun uygulama alanı yoktur. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi oluşturulmamıştır. Fizyoterapist görevlendirilmemiştir” dedi.
KAPLICALAR ÜNİVERSİTEDEN GERİ ALINACAK
Komisyonca yerinde yapılan çalışmalarla tesisteki eksikliklerin ortaya çıkarıldığını vurgulayan Kaya, şunları söyledi; “Protokolün 3. Maddesinde yapılması planlanan ünitelerin oluşturulabilmesi için zaten Tesisin fiziki durumu öngörülmesine rağmen yeterli büyüklükte yapılmadığı tespit edilmiştir. Protokolün 6. Maddesinde, her yıl Tesis gelirinden masraflar düşürüldükten sonra net karın yüzde 18'inin İdaremiz hesaplarına aktarılması öngörülmüş ancak, sorumlu Müdür ile yapılan görüşmelerde projede termal suyu elektrikli pompa ile havuzlara aktarıldığı için ayda 8.000 TL elektrik gideri, Tesisin ısınması için yıllık 60.000 TL fuel-oil ısınma gideri söz konusu olup, öngörülemeyen bu giderler yıllık bazda yüksek rakamlar olduğundan dolayı İdaremizin gelirini olumsuz yönde etkilemektedir. Tesisin Çevre düzenlemesinin olmadığı, görselliğinin insanları cezp etmemesi yine gelirleri olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılan incelememizde Tesisin amacına uygun yapılmadığı protokolde öngörülen ünitelerin oluşturulmadığı, jeotermal otel konseptine uygun inşa edilmediği Ilıcalar Beldesinin gelişmesine ve ilimiz turizmine katkı sağlamadığı, idaremiz menfaati göz önünde bulundurulmadığı ve gelirlerinin geçmişteki konumuna göre azaldığı tespit edilmiştir. Komisyonun yaptığı çalışma neticesinde de görüldüğü gibi Jeotermal tesisi yapılırken dahi hiçbir tasarruf koşullu düşünülmemiş, meyil olmasına rağmen suyu elektrik ile havuza aktarma ve yine Jeotermal tesisi olmasına rağmen kışın ısınmasını fuel-oil ile yapılması yılda 200 bin TL civarında gereksiz gider yapıldığı, yine binanın yapımı bir önceki binadan daha kullanışsız bir yapı olduğu, en önemlisi fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulama alanlarına ilişkin en ufak bir alt yapının dahi oluşturulmaması yukarıda belirtilen daha bir çok eksikliğin toplamında Bingöl üniversitesi ile imzalanan protokolde taahhütlerini yerine getirmediğinden İmar ve Bayındırlık komisyonumuzca il özel idaresi kanunu 64/d maddesi ve yine protokolün 10.uncu maddesi gereğince sözleşmenin iptali için oy birliği ile karar alınmış olup, kararın uygulanması için İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğüne gönderilmiştir.”