Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci'nin konuşmacı olarak katıldığı “Sosyal ve Kültürel İlişkilerde İletişim” konferansı, Üniversite Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Programa Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Genel Sekreter Öğr. Gör. Mesud Öğmen, dekanlar, yüksekokul müdürleri, kurum amirleri, akademi ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
“Hayat Bir Paylaşmadan İbarettir”
Sosyal ve Kültürel İlişkilerde İletişim konferansına konuşmacı olarak katılan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Hayatın bir paylaşmadan ibaret olduğunu belirterek, “Doğduğumuz günden itibaren her ne şartlarda yaşarsak yaşayalım, bizi var eden hayatı anlamlı kılan şey, paylaşımlarımızdır. Ne kadar paylaşıyorsak o kadar güçlüyüz, ne kadar yalnızlaşıyorsak o kadar güçsüzüzdür. Hayatımız boyunca biz temel olarak iki şeyi paylaşırız. Birincisi anlamları paylaşırız, ikincisi ise duyguları paylaşırız. O duygular ve anlamlar üzerine hayat inşa ederiz. Neyi paylaşıyorsanız, paylaştığınız anlam sizde neyi ifade ediyorsa, siz o istikamette hayat tarzı oluşturursunuz” dedi.
İletişimde iki temel öğenin sözler ve göstergeler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cebeci, “Sözler dediğimiz konuşma dili, göstergeler dediğimiz de beden dilidir. Biz, sadece sözlerle konuşmayız, sözlerden daha güçlü bir şekilde beden dili ile de konuşuruz. El, mimik, jestler, göz teması, hatta giyim-kuşamımız ile karşımızdakiyle konuşuruz. Göze hitap eden iletişimlerimiz, kulağa hitap eden iletişimimizden daima daha güçlüdür. Hani bir söz var ya ‘İnsan duyduğundan çok, gördüğüne itibar eder.' İletişimde de bir kural vardır; gördükleriniz ile işittikleriniz çeliştiği an, kimse işittiklerine itibar etmez, gördüğüne daha çok itibar eder” şeklinde konuştu.
“Aileden bağımsız bir kimlik oluşturmak imkânsızdır''
Paylaşılan duyguların bireylerde bir kimlik oluşturduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Cebeci, konuşmasında ayrıca şu konulara dikkat çektir: “Aileden bağımsız bir kimlik oluşturmak imkânsızdır. İletmediğinizi paylaşamazsınız. Hayat; verme ve almalarla sürüp giden bir süreçtir. Sosyal medya çağımızın en büyük yalancısıdır. Yeni medyanın manipülasyon amaçları vardır. Mısır'da Sisi tarafından yapılan askeri darbe sosyal medyanın manipülatif başarısıdır. Türkiye'de gezi olaylarında bunu denediler ama alınan önlemlerle başaramadılar. İyi bir iletişim, iyi bir dil altyapısıyla mümkündür”.
Program iki üniversite arasında yapılan iş birliği protokollerinin imzalanması ve plaket takdimi ile sona erdi.
Programın açılış konuşmasını yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci hocamızı Üniversitemizde ağırlamaktan onur duyduk. Bingöl Üniversitesi ile Yalova Üniversitesi arasında ortak çalışmalar yapmak üzere iş birliği protokolü imzaladık. Bizleri kırmayıp üniversitemize geldikleri için kendilerine çok teşekkür ederim” dedi.