ÜniAr tarafından yapılan Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri sıralamasının verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan sıralamalarda Bingöl Üniversitesi pek çok köklü üniversiteyi geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. 2018 yılı verilerine göre yapılan genel değerlendirmede Bingöl Üniversitesi, 108 devlet üniversitesi arasında 41'inci oldu. Bingöl Üniversitesi genel sıralamada Atatürk, Marmara, Uludağ, Dokuz Eylül, İstanbul ve İnönü gibi köklü üniversiteleri geride bıraktı. 2006 Yılından Sonra Kurulan Devlet Üniversiteleri Sıralamasında da Bingöl Üniversitesi 2006 yılı sonrası kurulan 55 üniversite arasından 17'inci sırada yer aldı.
Fakülte bazında da sıralamada öne çıkan Bingöl Üniversitesi'ne bağlı fakülteler de pek çok köklü fakülteyi geride bıraktı. Sağlık Bilimleri / Hemşirelik Fakülteleri / Sağlık Yüksek Okulu sıralamasında Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bu alanda Türkiye'deki 79 fakülte arasında 19'uncu sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Bu fakültemiz, İstanbul, Marmara, Trakya, Atatürk
Ziraat/Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakülteleri sıralamasında Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 31 fakülte arasından 14'üncü sırada yer aldı. Bu fakültemiz de Uludağ, Ankara, Ege, Dicle ve Atatürk gibi pek çok köklü üniversiteye bağlı fakülteyi geride bıraktı.
Fen-Edebiyat Fakülteleri sıralamasında da Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 65 Fen Edebiyat Fakültesi arasında 29'uncu sırada yerini buldu. Bu fakültemiz Gazi, Sakarya, Mersin, On Dokuz Mayıs, Adnan Menderes ve İnönü gibi pek çok üniversitenin fakültesini geride bıraktı.
İlahiyat Fakülteleri sıralamasında Bingöl İlahiyat, Türkiye'deki 70 İlahiyat ve İslami İlimler Fakültesi arasında 46'ıncı sırada yer aldı. Bu sıralamayla Fırat, Dokuz Eylül ve On Dokuz Mayıs gibi güçlü isimleri geride bırakan Bingöl İlahiyat, donanımlı kadrosu ve yeni yapılacak binasıyla üst sıraları zorlayacak güçlü adaylardan biri olarak öne çıkıyor.
AKADEMİK TEŞVİK PERFORMANSLARI BAZ ALINDI
DÜS'ün temel amacı Türkiye'deki devlet üniversiteleri ve bu üniversitelere bağlı fakülteleri akademik teşvik performanslarına göre sıralamaktadır. İlk olarak 2016 (2015 performansları) yılında yürürlüğe giren Akademik Teşvik Programı 2017 ve 2018 yılında da (2016 ve 2917 performansları) devam etmiştir. Akademik teşvik yönetmeliği; devlet yükseköğretim kurumu öğretim elemanlarının dokuz faaliyet türünden akademik teşvik puanlarının hesaplanmasını ve bu puanlara göre teşvik ödemesi almalarını düzenlemektedir. Öğretim elemanlarının performansları dokuz faaliyet türünde puanlanmaktadır. Bu faaliyet türleri; 1. Proje 2. Araştırma 3. Yayın 4. Tasarım 5. Sergi 6. Patent 7. Atıf 8. Tebliğ 9. Ödül Bir öğretim elemanının teşvikten yararlanabilmesi için yukarıdaki dokuz faaliyet türünden en az 30 puan alması gereklidir. Akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında en yüksek puan sınırı 100'dür. Yönetmelikle öğretim elemanlarının birden fazla alanda faaliyet göstermelerini sağlamak amacıyla, her bir faaliyet alanından alabileceği puan 30 puanla sınırlandırılmıştır. Devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanlarının 2017 yılında akademik anlamda ne düzeyde aktif olduklarını yansıtması açısından oldukça önemli bir veri ile karşı karşıyayız. Bu sıralama diğer sıralamalardan farklı olarak, üniversitelerin ve özellikle de fakültelerin güncel bir resmini sunmaktadır. DÜS oluşturulurken üniversitelerin Akademik Teşvik Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu tarafından onaylanan puanlar ve YÖK-SİS'ten alınan güncel (2018, Şubat) öğretim elemanları verileri kullanılmıştır. Sıralama sadece devlet üniversiteleri ve fakülteleriyle sınırlıdır. Puanlamaların hesaplanmasında araştırma görevlileri, öğretim görevlileri ve uzmanların faaliyet puanları iki (2); yardımcı doçentlerin puanları bir buçuk (1,5); doçent ve profesörlerin puanları bir (1) katsayısıyla ağırlıklandırılmıştır. Bu durum bütün üniversitelerde aynı olduğundan (sabit hata) sıralamaları etkilememektedir. Sıralamalarda öncelikle, bütün üniversiteler bir bütün olarak değerlendirilerek Türkiye'de akademik teşvikten yararlanan öğretim üyesi sayının sıralamaya dâhil edilen 108 devlet üniversitesinin öğretim üyesi sayısına oranı (sabitleştirme katsayısı) hesaplanmıştır. Daha sonra ise her bir üniversitenin akademik teşvikten yararlanan öğretim üyesi sayının, o üniversitenin bütün öğretim üyesi sayısına oranı (üniversite katsayısı) hesaplanmıştır. Son aşamada ise, üniversite katsayısının sabitleştirme katsayısından uzaklığına göre her bir üniversitenin Düzeltilmiş Puan Ortalaması hesaplanmış ve sıralanmıştır. Aynı işlem fakülteler için de gerçekleştirilmiştir. Ayrıca raporda sıralamalar ve puanlar DÜS-2017 (2016 akademik faaliyetleri) ile karşılaştırmalı olarak sunulmuş.