KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Nisan 2025 Çarşamba
°C

Sonbahar hastalıklarına [k]dikkat![/k]

İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, sonbahar mevsiminde hastalıklara bulaşma oranının daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Sonbahar hastalıklarına [k]dikkat![/k]
11 EKİM 2010 PAZARTESİ 01:46
0
2248
0
AA aa

İl Sağlık Müdürü Dr. Tekin, yaptığı yazılı açıklamada sonbahar hastalıklarında özellikle grip hastalığında ve bakteriyel enfeksiyonların tedavi edilmemesi durumunda enfeksiyonların ilerlemesi sonucu ölüme kadar giden komplikasyonlara yol açabileceğini ifade eden Tekin, sonbaharda sıklığı artan enfeksiyon hastalıklarının başında soğuk algınlığı, grip ve nezlenin geldiğini belirterek, sonbahar mevsiminin insan sağlığı üzerindeki etkileri şu şekilde anlattı:

 

"Sonbaharda havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşam, okulların açılması ile özellikle çocukların kaynak olduğu soğuk algınlığının sürekli bulaşması hastalıkların oranını artırır. Sonbaharda sıklığı artan enfeksiyon hastalıkları soğuk algınlığı, nezle, grip, tonsillit (bademcik iltihabı), farenjit (boğaz iltihabı), larenjit (ses telleri bölgesi olan larenksin iltihabı), sinüzit, otitis media (orta kulak iltihabı) bronşit ve pnömonidir.”

Virüs Enfeksiyonlarında Antibiyotik Kullanılmıyor
Soğuk algınlığının, nezle ve grip virüsleriyle oluşan hastalıklar olduğunu belirten Tekin, hastalıkların belirtileri şu şekilde sıraladı: “Halsizlik, ateş, boğazda yanma, burun tıkanıklığı veya akması ve kas ağrılarıdır. Bakteri denilen, antibiyotiğin etkilediği mikroplarla olan tonsillit, farenjit, larenjit gibi enfeksiyonlarda ise şiddetli ateş ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, gıcık tarzında öksürük ve kırgınlık oluşur. Orta kulak iltihabında ise en belirgin özellik şiddetli kulak ağrısıdır. Akut sinüzitte baş ağrısı, burun tıkanıklığı, başın ön kısmı ve elmacık kemikleri üzerinde dolgunluk hissi tipiktir. Akut bronşit ve pnömonide öksürük, kirli renkte balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrıları tabloya eklenir. Virüslerle oluşan enfeksiyonlar antibiyotiğe ihtiyaç göstermeden iyileşirler. İstirahat, bol sıvı alımı, vitaminler, ağrı kesiciler ve halk arasında antigripal adı ile bilinen dekonjestan- antihistaminik ilaçlarla iyileşme sağlanır. Yalnızca gripte özel virüs ilaçları kullanılır. Basit enfeksiyonlarda belirtiler 2-3 günde hafifler ve geriler. Daha çok bakterilerle olan tonsillit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlarda ise antibiyotik gerekebilir. Bu nedenle doktora başvurmak lazımdır. Temel prensip olarak 2-3 günde gerilemeyen belirtiler söz konusu ise bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir. Özellikle grip (İnfluenza) ve bakteriyel enfeksiyonlar tedavi edilmezse enfeksiyonların ilerlemesi sonucu ölüme kadar giden komplikasyonlara yol açabilirler.”

Vücut Direnci Düşük Olanlar Risk Altında
Enfeksiyonların en sık çocuklarda görüldüğünü söyleyen Tekin, “Yaşlılar, diyabet, astım gibi kronik hastalığı olanlar diğer risk grubunu oluştururlar. Erişkinlerde ise vücudu dirençsiz kılan aşırı yorgunluk, stres, beslenme düzensizliği, soğuğa maruz kalma gibi durumlarda hastalıkların görülme sıklığı artar. Meslek olarak sağlık çalışanları, polis, itfaiye görevlileri, öğretmen ve asker gibi toplumsal işler yapan ve dış etkenlere daha çok maruz kalanlar risk altındadır. Okullar, kalabalık işyerleri ve ofisler, fabrikalar, bakımevleri gibi yerler, hastalığın kolayca yayıldığı ortamlardır. Grip bu hastalıklar içerisinde aşı ile korunulabilen en önemli hastalıktır. Hastalığın toplumda yayılmasını önlemek ve risk grubu olarak adlandırılan insanları korumak için her yıl grip aşısı yapılması önerilmektedir” dedi.

Grip Aşısının Önerildiği Gruplar İse Şöyle Sıralandı:
• 6 ay-18 yaş arası çocuklar ve gençler.
• Kronik akciğer hastalığı olanlar (kronik bronşit, astım vb.)
• Bütün kalp damar hastaları (yalnızca hipertansiyonu olan hastalarda zorunlu değildir.)
• Kronik böbrek, karaciğer hastalığı ve diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar.
• Vücudun savunma sistemini zayıflatan kortizon veya immunsupresif denilen ilaçları kullananlar.
• AIDS, kanser gibi vücut direncini düşüren hastalığı olanlar.
• Solunum sistemi çalışmasını bozan akciğer dışı hastalığı olanlar (Omurilik felçlileri, kas ve sinir sistemi hastalığı olanlar.)
• Huzurevi ve bakımevinde kalanlar.
• Hamileliğinde 3 ayı tamamlayan kadınlar.
• Grip sezonu (sonbahar ve kış) hamile kalma olasılığı olanlar.
• 50 yaş üstü erişkinler.
• Sağlık personeli, itfaiye ve polis gibi yaygın kamu hizmeti yapanlar.

Kimler Grip Aşısı Yaptırmamalı
Grip aşısı bazı kişilere ise yapılmamaktadır. Bu gruplar şu şekilde sıralanabilir:
• Yumurtaya ciddi alerjisi olanlar.
• Daha önce grip aşısına alerjik reaksiyon gösterenler.
• Grip aşısından 6 ay sonraya kadar olan dönemde Guillan Barre denilen kas hastalığı geçirmiş olanlar.
• 6 aydan küçük çocuklar.
• Ateşli hastalık geçirenler (ateşli hastalık tamamen düzelene kadar aşı yapılmaz.)

Önleminizi Alın, Hastalıklardan Korunun
Sonbaharda artan bu tip hastalıklardan korunmak için vücut direncini arttırmak gerekir. İyi beslenme, vitamin destekleri, düzenli uyku, spor ve mevsim şartlarına uygun giyinme basit, bilinen ama etkili yollardır. Enfeksiyonu olan kişilerin solunum yolu temasının engellenmesi (maske kullanmak, evde istirahat ederek kalabalık ortamlardan uzaklaşmak, hapşırma sırasında ağız ve burnu kâğıt mendille kapatmak vb.) ve elleri sık yıkayarak mikropları çevredekilere bulaştırmamak en önemli korunma yoludur. Bu sayede özellikle kalabalık bölgelerde hastalığın yaygın hale gelmesi engellenebilir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
31.03.2025
21:18
Ataoğlu gözyaşı ve dualarla son yolculuğuna uğurlandı
Ataoğlu gözyaşı ve dualarla son yolculuğuna uğurlandı
Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bingöl Eski Milletvekillerinde Kazım Ataoğlu, baba ocağı Çaytepe Köyü'nde gözyaşları ve dualarla ebediyete uğurlandı. Binlerce kişinin katıldığı defin sonrası Bingöl merkez TOKİ Hz. Ali Camii'nde taziye kuruldu.
31.03.2025
20:24
ÖTV`siz araç alımı şartları değişti!
ÖTV'siz araç alımı şartları değişti!
Engellilerin araç alımında yeni kriterler belirledi. 2024'te 1 milyon 591 bin TL olan ÖTV muafiyetli araç alım limiti, 2025'te 2 milyon 290 bin 200 TL'ye yükseltildi. Yüzde 90 veya üstü engelli olanlar 10 yılda bir yüzde 40 yerlilik oranı ile ÖTV'siz araç satın alabilecek. 5 yılını dolduran engelliler aracını cezasız satabilirken yeniden ÖTV'siz araç almak isterlerse 10 yıl beklemek zorunda kalacak. İşte A'dan Z'ye engellilerin ÖTV'siz araç alma şartları.
30.03.2025
21:39
Gayrimenkul ilanları e-Devlet onayı olmadan yayınlanamayacak
Gayrimenkul ilanları e-Devlet onayı olmadan yayınlanamayacak
7 Nisan'dan itibaren gayrimenkul ilanları e-Devlet onayı olmadan yayınlanamayacak. Bu radikal kararla sahte ilanlar, fiyat manipülasyonları ve piyasadaki dengesizlikler tarihe karışıyor.
30.03.2025
08:37
Kazım Ataoğlu vefat etti
Kazım Ataoğlu vefat etti
Bingöl siyasetinin önemli isimlerinden Eski Milletvekili Kazım Ataoğlu, gece yarısı geçirdiği ani kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
30.03.2025
03:53
Bingöl`de bayram kana bulandı! Yaralı genç hayatını kaybetti
Bingöl'de bayram kana bulandı! Yaralı genç hayatını kaybetti
Bingöl merkez Beşyol'da yaşanan kavgada silahla yaralanan genç, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi, otopsi için Genç Devlet Hastanesi'ne götürüldü.
30.03.2025
02:50
Bingöl`de silahlı kavga! Biri polis iki yaralı
Bingöl'de silahlı kavga! Biri polis iki yaralı
Bingöl merkez Beşyol Kavşağı mevkiinde yaşanan kavgada silahlar çekildi. Biri polis memuru iki kişi yaralandı. Yaralı şahsın durumunun ağır olduğu ve entübe edildiği bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın