TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi konferans salonunda Ekim Ayı Değeri Olan “Bilimin Önemi” konulu program düzenlendi. Programa İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Güney yaptığı konuşmada; “Bilimin yol göstericiliği, bilimin ışığı aslında insanlık gelişiminde çok çok önemli. Bilim aslında bireyin, toplumun, geleceğin çok yönlü olarak seyrini de ortaya koyan bir olgu. Bilime meraklılık aynı zamanda bir ülkenin geleceğe toplumunu, milletini güvenle taşıması için de çok önemli, bağımsızlığı için, belki millet olarak, ülke sınırları olarak bütünleyicilik anlamında çok önemli. Bilimin ve teknolojinin geliştiği yerde ürün de artıyor diyen Güney projede emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
“Detay Projesi” Değer Eğitimi kapsamında TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi ile TOBB Cevdet Yılmaz Ortaokulu koordinesinde hazırlanan 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı Ekim ayı değeri “Bilimin Önemi” programında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, öğrencilerle bilim üzerine güzel bir söyleşi gerçekleştirdi.
Öğrencilere bilimi ve bilim insanını anlatan Prof. Dr. Solmaz; “Bilim, insanoğlunun bilmediği şeyleri en iyi öğrenme metodu, bilgi üretme etkinliğidir. Bilinmeyenleri ve merak edilenleri anlamak ve açıklamaktır. Doğruluğu ve geçerliliği herkes tarafından kabul edilmiş, kanıtlanmış bilgi topluluğudur. Bilimsel bilgi güvenilirdir. Bilimde, insanların kişisel tercihlerinin veya fikirlerinin yeri yoktur. Bilim iyi bir gözlem ile başlar ve gerçeğe ulaşmak veya gerçeği ortaya çıkarmak ister” diye konuştu.
Bilim insanı olabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerektiği üzerinde duran Prof. Dr. Solmaz; “Bir bilim insanının en önemli özelliği sabırlı ve kararlı olmasıdır. Bilim insanları meraklı ve araştırmacı olmalarıdır. Sürekli sorular sorar. İyi birer gözlemcidirler ve herhangi bir olaya veya olguya diğer insanlar gibi bakmazlar. Bilim insanları öğrendiklerini başkasıyla paylaşmalıdır. Bilgi, paylaşıldıkça değer kazanır. Bilim insanlarının somut ve yüksek bir hedefi olmalı ve kendilerine güvenmelidirler. Planlı çalışmalıdırlar ve çalışmaya başlamadan önce mutlaka etkin bir plan yapmalıdırlar. Bilim insanları okumayı çok sevmeli, sürekli okumalı, kendilerini güncel tutmaları gereklidir. Ancak bunun için da yabancı dili mutlaka öğrenmeleri gerekir” şeklinde konuştu.