Seminere konuşmacı olarak katılan emekli itfaiyeci Agit Karakız, Yangının meydana geliş sebepleri, yangın anında yapılması gerekenler ve yangının meydana gelmemesi için alınacak tedbirlerin yanında yangın anında kullanılacak yangın ekipmanlarını tanıttı.
Sivil savunma konularında ağırlıklı yangın hakkına bilgi veren Karakız, “Devletimizin bir prosedürü vardır. Vatandaşını ve milletini yangından korumak için teşkilatlar kurmuş. Bu teşkilatlar Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Solhan'da da itfaiye teşkilatları kurulmuş. Bu itfaiye ekipleri ve teşkilatları belediye bünyesinde çalışmaktadır. Bunlar yangın esnasında, yangın gördüğümüz zamanlarda Alo 110'u aradığımızda itfaiye ekipleri karşınıza çıkıyor. Saat kaç olursa olsun gece, gündüz 24 saat itfaiye ekipleri orada hazır bulunmaktadırlar. Vatandaş ve milletimizin canını ve malını yangından ve felaketlerden korumak için orada hazır bir şekilde bekliyorlar. Bugün yangın gelmeden önceki durumu, yangın nasıl meydan gelir konularını işleyeceğiz. Kurum ve kuruluşlarda şuan okulumuzda yangın ile ilgili ön tedbir olarak devletimiz bir binayı yaptığı zaman yangın söndürme dolaplarını koyuyor. O yangın söndürme dolapları içerisinde 20 metrelik standart hortumlar ve bitişiğinde bir adet yangın söndürme cihazı bulunmaktadır. Bir de yangın meydana gelmeden önce tedbir amaçlı kurumlar içinde yangın söndürme ekipleri kurulur. Bu yangın söndürme ekipleri 4 kişinden oluşmaktadır. Yangından kurtarma ekibi yangın esnasında insanları tahliye etmek için okul olur, hastane olur, bir fabrika olur veya bir hükümet konağı olur veyahut bir ev olur. Burada aldığınız bilgilerle o şekilde davranabilirsiniz. Koruma ekibi yangın esnasında etrafı koruduktan sonra ekipten başka kimsenin yangına müdahale şansı yoktur. Gelen itfaiye ekiplerine yol göstermek, ekipler yangını söndürdükten sonra oradan ayrılır. Yangın esnasında yaralı varsa kurtarma ekipleri yaralıları ilk yardım ekiplerine teslim eder. Yangın söndürme ekibi yangını gördüğü zaman yangın var diye bağırarak çevredekilere ikazda bulunur. Hemen ardından ilgili amirine haber verir ve 110'u arayarak yangın ihbarında bulunur. Yangın esnasında panik yapmadan mutlaka elektrik şalterini indirmeniz lazım. Şalteri indirdikten sonra yangına kolay bir şekilde müdahale edebilirsiniz. Tahliye esnasında yangın merdivenlerinde acil çıkış yazan tabelayı takip ederek yangın merdivenine ulaşabilirsiniz. Daima merdivenin sağ tarafından tahliye olunur. Sol tarafı ise görevli ekiplere bırakılmalı. Yangın esnasında hiçbir zaman asansör kullanılmamalı. Yangın esnasında her vatandaş müdahale etmek ister ama bilinçsizce müdahale ettiği zaman zarara uğruyor. Görevlilerin dışında kimse yangın alanına yaklaştırılmamalı.” ifadelerini kullandı.
YANGININ ÇEŞİTLERİ VE SÖNDÜRME ŞEKİLLERİ
Yangının meydana geliş şekline ve yangın çeşitlerine değinen Karakız, şunları aktardı: “Yangın üç şeyden meydana gelir; 1. Isı, 2. Oksijen, 3 yanıcı madde. Bu üçü bir araya geldiği zaman yangın meydana gelir. Yangınlar 4 kısma ayrılır; A yangını yani; Odun, ahşap, kağıt, kömür gibi maddelerde meydana gelen yangınlar. Bunlar soğutma yöntemiyle söndürülür, kuru kimyevi maddelerle de söndürülür. B yangını; Benzin, tiner, mazot, yağ bunlara da B yangını denilir. Kuru kimyevi, köpüklü cihazlarla söndürülür. Akaryakıta su atılmaz. Ancak üstten herhangi bir damlama varsa su bastırırsınız. C yangını; elektrik aksamında meydana gelen yangınlardır. Prize takılı olan kabloları düzgün bir şekilde çekmek yerine uzakta durarak kablonun ucundan tutup çektiğimizde kıvılcım meydana gelir o kıvılcım yangına sebebiyet veriyor. D yangını; Gaz haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla meydana gelen yangınlardır. Başta metan ve pentan olmak üzere hidrokarbonlar, asetilen, hidrojen vb. yanıcı/patlayıcı gazların yanması sonucu oluşan yangınlar C sınıfı olarak tanımlanır. Bu yangınları söndürmek için kuru kimyevi tozlu söndürücüler kullanılabilir.”
Seminer, öğrencilere sivil savunma konusuyla ilgili eğitici videolar izletilerek sona erdi.