KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Şubat 2025 Pazar
°C

Solhan üretiyor

Solhan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslarda eğitim alan kursiyerler, öğrendiklerini tezgâh üzerinde hayata geçiriyor.

Solhan üretiyor
15 OCAK 2008 SALI 10:35
0
1191
0
AA aa
Hedef, YİBO ve PİO'lar da okuyan öğrenciler ile SYDV'lerden yardım alan yoksul ailelerin giyecek ihtiyacının bu kurslar sayesinde karşılanması. Böylece devlet, kara geçmiş olacak
Son dönemlerde gerçekleştirilen sosyal faaliyetlerin aynı sıra eğitici kurlara yönelik çalışmalarına ağırlık veren Solhan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, geleceğe yönelik çeşitli projelerde hazırlıyor. İlçe merkezi ve köylerde açılan dikiş-nakış, biçki, örgü ve el sanatları kurslarına yoğun ilgi gösteren genç bayanlar, hem öğreniyor hem de üretiyor. Tamamen insan gücü ve bilgisiyle kazak ve benzeri ürünlerin yoğun olarak üretildiği kursların daha da büyümesi için boşaltılan cezaevi binasının devri için girişimler devam ediyor. Devir işlemlerinin gerçekleşmesinin durumunda daha büyük atölyeler kurulacak. Bir kazağın üretim maliyetinin 2,5 YTL olduğuna dikkat çeken yetkiler, hedeflerinin; YİBO ve PİO'lar da okuyan öğrenciler ile SYDV'lerden yardım alan yoksul ailelerin giyecek ihtiyacının bu kurslar sayesinde karşılanması olduğunu vurguladılar.
Trikotaj ve dikiş-nakış kurslarına yoğun talep
Kazak üretiminin gerçekleştirildiği trikotaj ile el sanatlarının ön plana çıktığı dişi-nakış kurslarına yoğun ilgili gösteren kursiyerler, öğrendiklerini tezgâh üzerinde uygulamalı olarak yapıp, hem öğrenimlerini gerçekleştiriyorlar hem de üretiyorlar. Halk Eğitim Merkezi Müdürü yardımcısı Hüseyin Tütünen, 2 mahalle 1 belde ve 8 köyde 7 triko ve 11 dikiş-nakış kursu açıldığını, kurslarda eğitim gören kişi sayısının ise toplam 354 olduğunu vurguladı.
Yoğun talep gören kurslar için gerekli malzemelerden, geçmiş yıllarda Halk Eğitim Merkezi bünyesinde olup ta uzun zaman kullanılmayan makinelerin tahrip olduğunu belirten Tütünen,  bu makinelerin onarımı için Elazığ'dan getirilen usta tarafından onarımdan geçirilerek hizmete kazandırıldığını söyledi. Buna rağmen makine eksiklerinin bulunduğunu ifade eden Tütünen: “4 usta öğreticimizin kendi makineleri ile kurs veriyorlar, diğerleri de elimizdeki makinelerle çalışmalarını sürdürüyorlar. Milli Eğitim bakanlığı'na 30 adet makine ihtiyacımızın olduğu bildirdik ancak girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Yoğun talep var ancak makine ihtiyacımızı karşılayamadığımız için şuanda elimizdeki imkânlarla idare ediyoruz. Bunun yanında Kaymakamımız Sayın Yaşar Aksanyar, Karlıova Kaymakamı ile görüştü. Karlıova Halk Eğitim Merkezi'nde kullanılmayan 4 adet makine tarafımıza verilecek. Sayın kaymakamımızın desteğiyle büyük çalışmalar yaptık ve bunu devam ettirmekte kararlıyız.” dedi.
Talep çok imkân yok
Kurs ihtiyaçlarının belirlenmesi için belde ve köylerde alan taraması yaptıklarını anlatan Tütünen, yoğun talebin bulunduğunu ancak ellerinde yeterli sayıda makine bulunmadığından talepleri karşılayamadıklarını söyledi. Genç kızların özellikle meslek öğrenme konusunda yoğun isteklerinin bulunduğuna işaret eden Tütünen: “Gerekli imkânlar oluşturulursa, burada üretilen ürünlerle iç pazar oluşturulabilinir” dedi.
Tütünen, kurslarda üretilen ürünlerin yılsonu sergisinde halkın beğenisine sunulduğunu da belirtti.
Sosyal faaliyetler de yoğunlukta
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde sadece eğitici değil, sosyal ve kültürel faaliyetlerin de bulunduğunu kaydeden Tütünen, ilçe merkezinde trikotaj, dikiş-nakış kurslarının yanı sıra ahşap boyama, bilgisayar ve kalorifer ateşleyicisi yetiştirme ile halkoyunları kurslarının bulunduğunu dile getirdi.
Kursların yoğun ilgi gördüğünü anlatan Tütünen: “Yoğun ilgiden dolayı sürekli kurslar açmaktayız. Büyük bir potansiyel ve ilgi var. İnsanlarımız öğrenmek, üretime katkıda bulunmak ve bu konuda sertifika sahibi olmak için büyük özveri göstermekte. Bizler de onların bu talep ver beklentileri doğrultusunda çalışmalarımızı şekillendirmekteyiz. Bazı kursları kendi hizmet binamızda, bazılarını da okullarda devam ettirmekteyiz” diye konuştu.
Okuma-Yazma da öğretiliyor
Açılan tüm bu kursların yanı sıra büyük önem verdikleri bir diğer çalışmanın ise okuma-yazma kursları olduğunu vurgulayan Tütünen, aile planlaması eğitimlerinin de aktarıldığını söyledi. Tütünen: “Trikotaj ve dikiş-nakış kurslarına katılan bayanlarımızdan okuma-yazma bilmeyenlere usta öğretilerimiz tarafından okuma- yazma öğretilmekte. Bunun yanında genç bayanlarımıza ve köydeki diğer bayanlara aile planlaması konusunda da önemli bilgiler aktarılmaktadır” dedi.
Aksanyar: “Gayretler görülmeye değer”
Çalışmalarla ilgili görüşlerine başvurulan Solhan kaymakamı Yaşar Aksanyar, çalışmaların başarıyla devam ettiğini, gerekli imkânların sağlanması durumunda daha büyük işlerin başarılabileceğine inandığını söyledi.
Genç kızların sabahın erken saatlerinde kurslara gittiğini anlatan Kaymakam Aksanyar: “Onların bu azmi ve özverisi bizim çalışma şevkimizi daha da arttırmakta. İnsanlarımızın çalışma gayretini gördükçe proje üretmeye yönelik çalışmalarımız daha da artıyor. Çünkü her türlü üretim potansiyeli mevcut. Sadece imkân sunmak ve yönlendirmek gerekiyor. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstermekteyiz” dedi.
Cezaevi kurs olacak
İlçedeki atıl durumda olan cezaevinin hizmete kazandırılması için girişimlerin devam ettiğini ifade eden Kaymakam Aksanyar, cezaevi binasının devredilmesi içim Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşüldüğünü ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Cezaevi binasının devredilmesiyle yer sıkıntısının çözüleceğini dile getiren Aksanyar: “Bunun için hazırlayacağımız projeyi Adalet Bakanlığı'na sunacağız. Devir işlemlerinin tamamlanmasıyla bu binada çok daha büyük kurslar açılabileceği gibi, kursa sayısı da arttırılabilecek. İstediğimiz tüm çalışmaları burada gerçekleştirme olanağımız olacak” ifadelerini kullandı.
Bir kazağın maliyeti 2,5 YTL
Açılan bu kursların, üretime yönelik iyi bir araç olarak kullanılabileceğini aktaran Kaymakam Aksanyar, ciddi bir üretim potansiyelinin bulunduğunu, bunun da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Çarşı pazarda 40–50 YTL'ye satılan bir kazak giyisisinin bu kurslardaki toplam maliyetinin 2,5 YTL olduğuna dikkat çeken Aksanyar: “Makine sayısını arttırabilmemiz halinde ciddi bir üretim sağlanabilir ve bu konuda iç pazar oluşturma şansı da yakalanabilir. Sadece iplik maliyetimiz var. Kurslarda üretilen kazak ve diğer ürünler Bingöl genelinde konfeksiyonlarda cazip fiyatlarla satışa sunulabilir. Ayrıca Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) ve Pansiyonlu İlköğretim Okulları (PİO)'larda eğitim gören öğrenciler ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından (SYDV) yardım alan yoksul ailelerin kış giyim ihtiyacı bu kurslardan üretilen ürünlerle karşılanabilir” şeklinde konuştu.
 

 

 




BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.02.2025
18:12
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli ders süreci 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 17 Şubat Pazartesi gününe kadar devam edecek. Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. İbrahim Dağılma; 'Bir okulda Zazaca dersinin verilebilmesi için en az 10 öğrencinin veya bir öğretmen ataması için bir okulda veya ilgili mücavir alanda 6 (altı) şubenin dersi seçmesi yeterlidir' dedi.
07.02.2025
19:32
Hesarek`e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Hesarek'e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Bingöl'de Üniversite Termal Tesisinin ardından bir kapatma kararı da Hesarek Kayak Merkezi için verildi. Türkiye'deki birçok tesis için verilen karardan etkilenen Hesarek'te yatılı konaklama ile teleferik ve telesiyej sistemi kapatıldı. Kafeterya ve acemi pisti açık olacak.
07.02.2025
18:11
Bingöl`de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeni ile 77 köy yolu ulaşıma kapandı.
07.02.2025
14:17
Bingöl`de ‘İŞKUR Gençlik Programı` sözleşmesi imzalandı
Bingöl'de 'İŞKUR Gençlik Programı' sözleşmesi imzalandı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), devlet üniversiteleriyle birlikte öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve aynı zamanda öğrencilere bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla İŞKUR Gençlik Programı'nı başlattı. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.
07.02.2025
13:59
Termal Tesis Konusu ‘Bürokratik Krize` mi dönüştürülüyor?
Termal Tesis Konusu 'Bürokratik Krize' mi dönüştürülüyor?
Hijyen noktasında eleştirilerin odağındaki Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi'nin 15 gün süreyle kapatılması bürokratik krizi tetikledi. Üniversite kanadı bunu 'Rektörü yıpratma' olarak yansıtırken, kamuoyu ise kapatma kararı nedeniyle Valiyi takdir ve tebrik ediyor. Yorumlar ise karşılıklı suçlama ve savunma odaklı sürüyor! İşin aslı ne? Kim ne yapmak istiyor?
07.02.2025
12:32
Bingöl Üniversitesi`nden termal tesisleri için ‘sıkı tedbir` vurgusu!
Bingöl Üniversitesi'nden termal tesisleri için 'sıkı tedbir' vurgusu!
Tesisteki hijyen sorununa dair alınan yeni kararları duyuran Bingöl Üniversitesi, 'Bu tür durumların önlenmesine dair radikal tedbirler almış bulunuyor ve bu tedbirleri kararlılıkla devam ettireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' açıklamasında bulundu. Alınan tedbirler is şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın