KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Şubat 2025 Pazartesi
°C

Soba alırken dikkat!..

İl Çevre ve Orman Müdürü Bedrettin Taşkesen, kış mevsimindeki soba zehirlenmelerine karşı ve ısı kaybı yaşamamaları için soba alırken dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Soba alırken dikkat!..
30 EKİM 2008 PERŞEMBE 10:44
0
1176
0
AA aa
Soba alırken bağlantı ve ayar yerlerinden, ızgara altından ve kapak kenarlarından hava sızıntısı olmadığı garanti edilerek alınması gerektiğini söyleyen Taşkasen, en önemli detayın ayar kanalları kapatıldığında yanma durmalı veya yavaşlaması gerektiği olduğunu söyledi.
Bağlantı ve ek yerleri yüksek sıcaklığa dayanıklı ve zamanla bozulmayan conta ile sızdırmaz bir şekilde olması gerektiğini söyleyen Taşkesen,; “Emisyon belgesi olmayan soba satın alınmamalı ve yanmakta olan sobaya taze kömür ilave edildiğinde kömür kademe kademe ısınarak kor üzerine gelmelidir” dedi.

Zehirlenmelere karşı kömürün sobaya atılması hususuna dikkat çeken Taşkasen;  “Kömür direkt olarak kor üzerine gelmemeli ve birim kütle kömürden daha fazla ısı temin etmek için birinci yanma bölümünde oluşan uçucu ve yanıcı maddelerin soba içinde yeterli süre kalması gerekir. İkinci yanma bölümünde ikinci hava ile temas edip tam yanma gerçekleştikten ve ısısını ortama verdikten sonra gazlar sobayı terk etmelidir.

Termostatla veya elle kömür yanma hızı (kg/saat) istenildiği orana ayarlanabilir olmalı ve yanma verimliliğini değiştirmemeli. Birincil hava ayar kapağı kapatıldığında yanma durmalıdır. Her türlü yanma şartlarında sobanın dış yüzey sıcaklığı hiçbir zaman 250 dereceyi geçmemelidir” dedi. Zehirleyen ve hava kirliliğine neden olan kömür sobalarının olumsuz etkilerini anlatan Taşkesen, kış aylarında şehir içi bölgelerde yangınların yüzde 20 sinin yanlış yakılan sobalar ile temizlenmeyen bacalardan ileri geldiğini söyledi.

Sobaların neden olabileceği olumsuz vakalara değinen Taşkesen, “ Kış aylarında özellikle yaşlıların, hamile kadınların ve çocukların günün en az yarısını sobanın kurulu olduğu odada geçirdiğini ve bu yüzden onlarca insanın ve ana rahmindeki bebeklerin sobadan sızan karbon monoksitten dolayı zehirlenebiliyor. Sobada kömürün eksik yanması sonucu oluşan ve sızan renksiz, kokusuz ve çok tehlikeli olan karbon monoksit; solunduğunda kanın oksijen taşıma kabiliyetini düşürdüğünü, baş ağrısına, soluk alıp vermede zorluklara ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bundan dolayı sona alırken ve kullanırken çok dikkatli olmak gerekir”şeklinde konuştu. Sobadan sızan dumanın göz, burun, boğaz ve akciğer tahribatına neden olduğunu belirten Taşkesen, “ Sobadan sızan duman içindeki bazı kimyasalların akciğer kanserine neden olabiliyor. Zehirli gazları sızdıran sobaların; baş ağrısına, baş dönmesine, astıma, göz yaşarmasına, öksürmeye, halsizliğe ve yorgunluğa neden olduğu bilinmektedir. Hatalı sobaların tutuşturulması ve taze kömür ile beslenmesi esnasında kömür içindeki uçucu maddelerin serbest hale geçmesi sonucu, bacadan kurum yağması, hem baca tıkanmasına hem de hava kirliliğine neden olduğu herkes tarafından bilinen bir olaydır. Zehirlenmelere, baş dönmesine, gözlerin ve üst solunum sisteminin tahribatına, havamızın kirlenmesine ve bütçemizin zarar görmesine neden olan, gelişmiş hiçbir ülkede artık kullanılmayan mevcut kömür sobaları çöpe atılmaktadır. Bundan dolayı soba alırken kömür sobalarında dikkat edilmesi gerekir”dedi.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.02.2025
01:44
Bingöl`de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada kurallara uymayan 158 araç veya sürücüye ceza kesildi. Sürücülerin en çok ceza yediği ihlaller ise şöyle sıralandı;
03.02.2025
01:42
12 Bingölspor tek golle 3 puanı kaptı!
12 Bingölspor tek golle 3 puanı kaptı!
Şampiyonluğa adım adım yürüyen yeşil beyazlı temsilcimiz 12 Bingölspor, sezonun 15. haftasında konuk ettiği Ağrı ekibi Doğubayazıt Futbol Spor Kulübü'nü tek gollü skorla mağlup ederek liderliğini korudu. Maç sonrası sahaya inerek coşkuya eşlik eden Vali Usta: '12Bingölspor sevdalıları olarak diyoruz ki: Bu sene şampiyon biziz!' dedi.
03.02.2025
01:41
Bingöl döviz mevduatında zirveye koşuyor
Bingöl döviz mevduatında zirveye koşuyor
BDDK tarafından açıklanan 2024 yılı verilerine göre, Bingöl, Türkiye'de döviz mevduatlarının toplam mevduata oranı en yüksek olan iller sıralamasında zirvenin en yakın takipçisi oldu. İşte Bingöl'ün sahip olduğu döviz mevduatı miktarı….
03.02.2025
01:40
SOGEP Proje Başvuruları Başladı
SOGEP Proje Başvuruları Başladı
Hazırlanacak projelerin asgari 1 milyon TL bütçeli olması ve asgari eş finansman tutarının proje bütçesinin yüzde 10'u kadar olması gerektiği belirtilen açıklamada, kâr amacı güden projelerde ise eş finansman desteğinin yüzde 50 olduğu vurgulandı. Son başvuru günü 16 Şubat…
03.02.2025
01:38
Bingöl`de engellilere engel kim?
Bingöl'de engellilere engel kim?
Engellilerin toplu taşımadaki sorunlarını paylaşıp şikayetlerine verilen yanıtların 'Copy-Paste' formatından öteye gitmediğini vurgulayan Korkutata: 'Bingöl Valiliği ve Bingöl Belediyesi'ne yapılan tüm başvurularımız ve görüşmelerimiz sonuçsuz kalmaktadır. CİMER üzerinden yaptığımız tüm şikâyetler beyhude kalmıştır.'
03.02.2025
01:35
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, bir adet ruhsatsız silah ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın