Siyasetin her daim etkili olduğu ve yaygınlık gösterdiği Bingöl'de seçim kazanı şimdiden kaynamaya başladı. 2011 Haziran ayında yapılması planlanan genel seçimler için hazırlıklarını sürdüren ve Ocak ayı itibariyle isimlerini deklare etmeye hazırlanan aday adayları, Bingöl merkezde Mahmut Tekin, Genç bölgesinden de Prof. Dr. Eşref Taş'ın aday adaylıklarını şimdiden açıklamasıyla süreci erkene aldı. AK Parti'den aday adayı olacaklar arasındaki yarışın en etkin ve çetin geçeceği bölge ise Genç.
Özellikle Kurban Bayramı süresince halk ve esnaf ziyaretlerini yoğunlaştıran aday adayları, bir yandan gelecek için zemin hazırlarken, diğer taraftan kamuoyu nabzını da yokladılar. Bayram süresince siyasi trafiğin yoğun olduğu Genç'te aday adayı olacaklar ile olmayı düşünenlerin sayısı sekize ulaştı ancak bu listenin yakın zamanda daha da kabarması bekleniyor. İşte o isimler ve haklarında yapılan analizler…
Abdullah Kolak: Uzun yıllardır siyaset sahnesinde varlığını sürdüren Kolak, AK Parti Bingöl İl Teşkilatı'nın kurucu başkanıdır. Bingöl'ün tanınan esnaflarından olup, siyasetle her dönem bağı bulunan ve birçok seçim sürecinde adından söz edilen Kolak'ın, 2011 genel seçimleri için AK Parti'den aday adayı olacağı belirtiliyor. Parti tabanında bu yönde yoğun faaliyet gösterdiği belirtilen ancak şuana kadar aday adaylığı konusunda herhangi bir açıklaması bulunmayan Kolak'ın, yakın tarihte aday adaylığını açıklaması bekleniyor. AK Parti'nin kurucu il başkanı olmasından kaynaklı avantajını kullanmak isteyen Kolak'ın, diğer aday adayları karşısında tahsil durumu nedeniyle dezavantajlı konuma düştüğü savunuluyor.
Abdurrahman Anık: Müftlük görevinde bulunan ve Genç Belediye Başkanlığı yapan Abdurrahman Anık,2002 genel seçimlerinde AK Parti'den 22. Dönem Bingöl Milletvekili olarak Meclis'e girmiştir.2007 genel seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın liste değişikliğiyle aday olamayan Anık, geçen süre zarfında siyasi arenadaki yerini korumuş ve üst düzey siyasilerle temasını koparmamıştır. Her fırsatta Genç'e gelen ve bölgede tanınan bir siyasetçi olmanın avantajını kullanan Anık'ın, 2011 genel seçimlerinde yine AK Parti'den aday adayı olması bekleniyor. Şuana kadar aday adaylığıyla ilgili herhangi bir açıklaması bulunmayan ancak kamuoyunca aday adayı olacağı bilinen Anık'ın, yakın tarihte beklenen açıklamayı yapması bekleniyor. Tanınan siyasetçi ve tecrübeli bir isim olmanın avantajını yaşayan Anık'ın dezavantajı ise, halk tabiriyle ‘denenmiş bir isim' ifadesiyle özetleniyor.
Enver Fehmioğlu: Emekli öğretmen veGençbölgesinin bilinen siyasetçilerin biri olanEnver Fehmioğlu, AK Parti'de aday adaylığı sürecinde özellikle temayül yoklamalarında öne çıkan bir isim. Birçok seçim sürecinde aday olacağı konuşulan ancak temayül yoklamalarında aldığı önemli oy oranına rağmen listeye giremeyen Fehmioğlu'nun, 2011 genel seçimleri için ciddi bir hazırlık içerisinde olduğu ve gerek parti tabanı, gerekse AK Partili üst düzey yöneticilerle dirsek temasta bulunduğu belirtiliyor. Bölgede tanınan bir isim ve siyasetle her fırsatta yakın temasta olmanın avantajını kullanan Fehmioğlu'nun, son günler sıkça dile getirilen “Başbakan bu kez önceki seçim süreçlerindeki temayül yoklamalarında yüksek oy alan isimleri değerlendirebilir” spekülasyonunun da avantajını yaşıyor. Dezavantajı ise, “her seçim sürecinde aday adayı oluyor” sözüyle özetleniyor.
Eşref Taş: Bingöl Genç doğumlu olup uzun yıllar Bingöl'de öğretmenlik yapan ve akademik kariyerini her geçen gün üst noktalara taşıyan Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat FakültesiDekanı Prof. Dr. Eşref Taş, bayram arifesinde aday adaylığını açıkladı. Bayram süresince Bingöl merkez, Genç ve Solhan'da bir dizi ziyaretlerde bulunan Eşref Taş, projelerine ilişkin açıklamasını henüz yapmadı. Aday adaylığını erken açıklayan iki isimden biri olan Eşref Taş'ın, 2007 seçimleri öncesinde AK Parti'den Bingöl'de üçüncü sıra, Adana'da ise altıncı sıra adaylığı teklif edildiği ancak profesörlük unvanı alacağı döneme denk geldiğinden bu teklifleri geri çevirdiği konuşuluyor. Ağırlıklı olarak Servi (Sivan) bölgesinin de desteğini arkasına alan Eşref Taş'ın avantajı ‘profesörlük unvanına sahip bir akademisyen olması' şeklinde öne çıkarken, dezavantajı da “Uzun bir süredir Bingöl'de ikamet etmemesi” şeklinde yorumlanıyor.
Hadi Topraktan: Emekli öğretmen olan ve 2004–2009 arası Genç Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Topraktan'ın ismi şu sıralar 2011 genel seçimlerinde AK Parti'den aday adayı olacakların listesinde geçiyor. Birçok çevrede adaylığı konusunda ismi ağır basan ancak bu yönde herhangi bir açıklaması bulunmayan Topraktan'ın avantajı ‘tecrübeli ve hakkaniyet ölçülerine dikkat eden bir siyasetçi' olarak yorumlanırken, dezavantajı da “eniştesi Eski Milletvekili Abdurrahman Anık'ın da bu süreçte aday adayı olması ve aynı aileden iki aday adayının olmasının getireceği zorluk” ifadesiyle özetleniyor.
Kemal Tartar: Devlet Su İşleri (DSİ) 94. Şube Müdürü iken görevinden istifade eden ve 2007 genel seçimleri sürecinde AK Parti'den milletvekili aday adayı olan Kemal Tartar, listeye giremediği için görevine geri döndü ancak 2009 yılı Nisan ayında görevinden bir kez daha istifa etti. İstifasından caydırılan Tartar, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Eskişehir DSİ Bölge Müdür Yardımcılığı görevine getirildi. Yakın tarihte bu görevinden de istifa eden Tartar, serbest mühendis olarak iş hayatına atıldı. Geçmiş dönemden beri siyasetle bağını sürdüren Tartar'ın, 2011 genel seçimlerinde AK Parti'den aday adayı olacağı belirtiliyor. Şuana kadar aday adaylığı konusunda herhangi bir açıklaması bulunmayan ancak kamuoyunda aday adayı olacağı kesin ifadelerle dile getiren Tartar'ın avantajı ‘DSİ gibi önemli bir kurumda idareci olması” olarak yorumlanırken, dezavantajı “siyaset sahnesindeki etkinliğini arttıramamak” şeklinde aktarılıyor.
Mücahit Tanılır: Avukat Mücahit Tanılır,BingölGenç doğumlu olup İstanbul'da ikamet ediyor. 2006–2010 yılları arasında İstanbul'da faaliyet gösteren Bingöl İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BİNYAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Yine bu dönem içerisinde Türkiye'deki tüm Bingöl derneklerinin tek çatı altında buluştuğu Bingöl Dernekler Federasyonu'nun kurulmasına öncülük etti.
Son dönemde İstanbul'da yaşayan Bingöllü İşadamlarını Bingöl'e yatırım yapmaları konusunda teşvik etmek amacıyla Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı toplantılar düzenlemekle adından söz ettiren Tanılır'ın, bu toplantılar neticesinde 100 kişinin istihdam edileceği Bingöl Döküm Fabrikası'nın kurulmasına ve yine yakın tarihte faaliyet gösterecek olan ve yaklaşık 150 kişinin istihdam edileceği bir fabrikanın kurulmasına öncülük ettiği belirtiliyor.
Ayrıca yakın zamanda Genç'te sağlık alanında çok önemli bir faaliyetin gerçekleşmesini sağlayacağı belirtilen Tanılır, ulusal televizyon kanallarından Bugün TV'de hukuk programı ile ulusal yayın yapan bir kültür sanat dergisinin yayın kurulu üyeliği ve hukuk danışmanlığını yapıyor. Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır'ın kardeşi olan Mücahit Tanılır, aday adayı olacağı belirtilen isimler arasında yer alıyor ancak şuana kadar bu konuda yapılmış bir açıklaması bulunmuyor. Avantajı, bürokrasiyi bilmesi ve sivil toplum örgütleri ile iş dünyasıyla yakın temas halinde bulunması, dezavantajı ise Bingöl'de yaşamaması olarak göze çarpıyor.
Kazım Ataoğlu: Bölgenin tanınan ve ileri gelen siyasetçilerinden olup 19'uncu, 20'inci ve 23'üncü dönem olmak üzere üç dönemdirmilletvekilliği yapıyor. 2007 genel seçimleri sırasında kamuoyunda sıkça dile getirilen “Kazım Ataoğlu, son kez seçime gireceğini, sonraki seçim itibariyle aktif siyasetten çekileceğini söyledi” ifadeleri ve buna ilişkin görüşler, Ataoğlu'nun Haziran ayında bir basın kuruluşuna verdiği bir röportajda sarf ettiği “2011 genel seçimlerinde aday olmamak gibi bir şey aklımdan geçmedi” ifadesiyle çürüdü.
2007'den buyana Meclis'te Bingöl'ü ve özelde Genç'i temsil eden Ataoğlu'nun son dönemlerde birçok protesto vakasıyla karşılaşması kamuoyundaki algıların değişmesine neden olurken, çeşitli sebeplerden dolayı Genç ziyaretlerini aksatması ve son olarak bayramda Genç'e gelememesi kamuoyunda soru işaretleri oluşturuyor.
Ataoğlu'nun avantajı “tecrübeli bir siyasetçi olması ve bölgede ‘bey' statüsüne sahip olması” olarak yorumlanırken, dezavantajları da “üç dönem denenmiş milletvekili olması ve bölgede beylik düzeninin son bulması yönündeki isteklerin artması” şeklinde açıklanıyor.
http://www.gencinsesi.com/