CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp ve İlk Yardım Anabilim Dalı öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Şevki Hakan Eren, Yrd. Doç. Dr. İlhan Korkmaz ve Yrd. Doç. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, 'Sivas yöresinde kene tutma şikayeti olan kişilerden çıkarılan kenelerin cins ve tür dağılımı' ve 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında tanı koyma durumu ve kriterler' konulu 2 ayrı araştırma yaptı.
Kene çıkarılan kişilerin geldikleri yerleşim birimlerine bakıldığında ise köy ve ilçelerden kene tutma şikayeti ile gelenlerin oranının yüzde 74,8 olduğunun belirlendiği araştırmada, ilden gelenlerin yüzde 21,5 olduğu ortaya çıktı.
EN ÇOK HASTA AĞUSTOS AYINDA, ÖLÜM ORANI YÜZDE 5
Aynı öğretim üyelerinin 2002-2008 yılları arasında hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı tanısıyla tedavi gören 687 hasta üzerinde yaptığı 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında tanı koyma durumu ve kriterler' konulu diğer araştırmada da çeşitli tespitlere yer verildi.
Uluslararası Afrika Mikrobiyoloji Dergisi'nde de yayınlanan araştırmada, hastaların yüzde 37'sinin ağustos, yüzde 24'ünün temmuz, yüzde 15'inin ise haziran ayında hastanede tedavi altına alındığı saptandı.
Yıllar içinde vaka sayısının giderek arttığı, ancak ölüm oranının aynı hız ve oranda artmadığının belirlendiği araştırmada, hastalarda ölüm oranının yaklaşık yüzde 5 olduğu ortaya çıktı.
AA