KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

'Sivan Dut Pekmezi' Bingöl ekonomisine değer katacak

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 3 yıl süren girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen 'Sivan Dut Pekmezi'nin, kurulacak kadın kooperatifi ve dağıtılacak dut fidanlarıyla üretim ağı genişletilecek.

`Sivan Dut Pekmezi` Bingöl ekonomisine değer katacak
19 ŞUBAT 2021 CUMA 14:07
14
2816
4
AA aa

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen Bingöl'ün ‘Sivan Dut Pekmezin'nin üretimin desteklerle artırılarak ekonomideki değerinin yükseltilmesi hedefleniyor.

Genç ilçesine bağlı Sivan bölgesinde haziran ayında geleneksel yöntemlerle kazanlarda odun ateşiyle kaynatılan Sivan dut pekmezi, katkı maddesi kullanılmadan çeşitli işlemlerden geçirilerek hazır hale getiriliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu lezzeti dünyaya duyurmak için 3 yıl önce harekete geçti ve Sivan dut pekmezinin tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu.

Yapılan değerlendirmeler sonucu Bingöl'ün "Sivan dut pekmezi" coğrafi işaret alarak tescillendi.

Kentin "Çobantaşı kavurması"ndan sonra ikinci tescilli ürünü olan Sivan dut pekmezi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, kurulacak kadın kooperatif ve dağıtılacak dut fidanlarıyla üretimin artırılmasına destek sunulacak.

İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, AA muhabirine, Bakanlıklarının talimatları doğrultusunda kırsal alanlarda alternatif gelir kaynakları oluşturmak amacıyla yöreye has projeler ürettiklerini söyledi.

Projelerden birinin tarımsal ürünlere coğrafi işaret tescil belgesinin alınması olduğunu dile getiren Bahadır, bu kapsamda Genç ilçesine bağlı Sivan bölgesinde yoğun şekilde üretimi yapılan dut pekmezi için yaptıklarını çalışmanın neticesini aldıklarını belirtti.

Dut üretiminin herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanılmadan yapıldığına işaret eden Bahadır, şöyle konuştu:

"Tamamen doğal bir ortamda üretilmektedir. Dut pekmezi elde edilirken meşe ağacı yani ısı gücü yüksek, is tutmayan, koku bırakmayan meşe odunları kullanılmaktadır. Daha önce Çobantaşı kavurması coğrafi işaret tescil belgesi almıştık. Coğrafi işaret tescil belgesi, ürünlerin tarımsal ürünlerin markalaşmasında, pazarlanmasında ve reklamında kolaylıklar sağlıyor."

"Üretimi 100 tona çıkartmayı hedefliyoruz"

Sivan dut pekmezinin geliştirilmesine yönelik adımlar atacaklarını kaydeden Bahadır, yörede  50 ton pekmez üretiminin gerçekleştirildiğini, bundan sonra da bölgede dut fidanı dağıtımını yapacaklarını bildirdi.

Bahadır, yöreye has kaliteli, inci dut çeşidinin aşılama çalışmalarını yapmak suretiyle çoğaltılmasını sağlayacaklarını anlattı.

Pekmezin bölgeye ekonomik açıdan bir gelir getirmesini sağlayacaklarını dile getiren Bahadır, "Kadınlar marifetiyle bir kadın kooperatif kurarak burada bir paketleme tesisi oluşturacağız. Ürünlerin ülke genelinde de dağıtıp pazarlanması için gerekli koşulları sağlayacağız. İnşallah bu yaptığımız çalışmayla birlikte dut fidanlarının korunması ve yaygınlaştırılmasını gerçekleştireceğiz. Bu pekmezin üretimini inşallah kısa bir süre içerisinde 100 tona çıkartmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bingöl'e has lezzetlerin ön plana çıkması için çalışmaların sürdürüleceğini aktaran Bahadır, yakın bir zaman içerisinde Yedisu horoz kuru fasulyesinin de coğrafi işaret tescil belgesinin de çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81369)
21 Şubat 2021 Pazar 22:12
TİJDA GROUP ve Tüm SİVAN(SERVİLİ) Halkı adına Tarım ve Hayvancılık İl müdürümüz Sayın Burhan Bahadır bey ve ekibine değerli emek,çabalarından ötürü teşekkür eder,şükranlarımızı arz ediyoruz.SİVAN PEKMEZİ hakettiği kimliği kazanmış oldu bu çalışmanın neticesinde.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81362)
20 Şubat 2021 Cumartesi 22:26
Bingöl e bu yakışır kentimize ait ne varsa kayıt altına alınmalı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81350)
19 Şubat 2021 Cuma 17:59
Benim bildiğim , 50 yıldır pekmez var , yeni keşfedilmiş gibi bir hava yaratmayın .
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81349)
19 Şubat 2021 Cuma 14:36
Güzel bir gelişme emeği geçenlerden Allah razı olsun
18.07.2026
00:18
Bingöl`de Traktör Kazası: 1 Ölü
Bingöl'de Traktör Kazası: 1 Ölü
Bingöl merkez Kartal Köyü yolunda meydana gelen traktör kazasında bir kişi yaşamını yitirdi.
17.07.2026
23:45
Devlet Desteğiyle Kurduğu Besi Çiftliğinde Tam Kapasite Üretim Yapıyor
Devlet Desteğiyle Kurduğu Besi Çiftliğinde Tam Kapasite Üretim Yapıyor
Devlet desteğiyle Bingöl'de kurulan modern besi çiftliğinde 250 baş kapasiteyle üretim sürüyor. Yaklaşık 29 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen tesise, 22 milyon lira hibe desteği sağlandığı bildirildi.
17.07.2026
23:43
Bingöl`de Çıkan Yangın Saman Balyalarına Sıçramadan Söndürüldü
Bingöl'de Çıkan Yangın Saman Balyalarına Sıçramadan Söndürüldü
Bingöl'de çıkan yangın, ekiplerin zamanında müdahalesiyle saman balyalarına sıçramadan söndürüldü.
16.07.2026
17:31
Üçgül balı Bingöl`de hasat edildi
Üçgül balı Bingöl'de hasat edildi
Yağışlı havalar nedeniyle bu yıl bollaşan üçgül çiçeği balının hasadının gerçekleştirildiğini belirterek, tüketicilere üçgül balını gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri tavsiyesinde bulunan Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı, kaliteli üçgül balının değerinin altında tüccarlara kaptırılmaması çağrısında bulundu.
16.07.2026
16:41
Baraç;
Baraç; '21. yüzyılda bu yollar bu hâlde bırakılamaz'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Solhan'a bağlı Elmalı–Mutluca grup yolu ile bağlantılı mezra yollarının durumuna tepki göstererek, bölge halkının özellikle yağışlı ve kış aylarında ulaşımda ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi.
16.07.2026
15:54
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Yurtdışına gitmek amacıyla evinden ayrıldıktan sonra Yunanistan'da görüldüğü belirtilen Bingöllü Taner Balat'tan yaklaşık 9 aydır haber alınamıyor. Ailesi oğullarından gelecek bir haberi beklerken, Bingöl Barosu da Taner Balat'ın akıbetinin araştırılması ve diplomatik süreçlerin etkin şekilde yürütülmesi için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın