KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

'Sivan Dut Pekmezi' Bingöl ekonomisine değer katacak

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 3 yıl süren girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen 'Sivan Dut Pekmezi'nin, kurulacak kadın kooperatifi ve dağıtılacak dut fidanlarıyla üretim ağı genişletilecek.

`Sivan Dut Pekmezi` Bingöl ekonomisine değer katacak
19 ŞUBAT 2021 CUMA 14:07
14
2822
4
AA aa

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen Bingöl'ün ‘Sivan Dut Pekmezin'nin üretimin desteklerle artırılarak ekonomideki değerinin yükseltilmesi hedefleniyor.

Genç ilçesine bağlı Sivan bölgesinde haziran ayında geleneksel yöntemlerle kazanlarda odun ateşiyle kaynatılan Sivan dut pekmezi, katkı maddesi kullanılmadan çeşitli işlemlerden geçirilerek hazır hale getiriliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu lezzeti dünyaya duyurmak için 3 yıl önce harekete geçti ve Sivan dut pekmezinin tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu.

Yapılan değerlendirmeler sonucu Bingöl'ün "Sivan dut pekmezi" coğrafi işaret alarak tescillendi.

Kentin "Çobantaşı kavurması"ndan sonra ikinci tescilli ürünü olan Sivan dut pekmezi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, kurulacak kadın kooperatif ve dağıtılacak dut fidanlarıyla üretimin artırılmasına destek sunulacak.

İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, AA muhabirine, Bakanlıklarının talimatları doğrultusunda kırsal alanlarda alternatif gelir kaynakları oluşturmak amacıyla yöreye has projeler ürettiklerini söyledi.

Projelerden birinin tarımsal ürünlere coğrafi işaret tescil belgesinin alınması olduğunu dile getiren Bahadır, bu kapsamda Genç ilçesine bağlı Sivan bölgesinde yoğun şekilde üretimi yapılan dut pekmezi için yaptıklarını çalışmanın neticesini aldıklarını belirtti.

Dut üretiminin herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanılmadan yapıldığına işaret eden Bahadır, şöyle konuştu:

"Tamamen doğal bir ortamda üretilmektedir. Dut pekmezi elde edilirken meşe ağacı yani ısı gücü yüksek, is tutmayan, koku bırakmayan meşe odunları kullanılmaktadır. Daha önce Çobantaşı kavurması coğrafi işaret tescil belgesi almıştık. Coğrafi işaret tescil belgesi, ürünlerin tarımsal ürünlerin markalaşmasında, pazarlanmasında ve reklamında kolaylıklar sağlıyor."

"Üretimi 100 tona çıkartmayı hedefliyoruz"

Sivan dut pekmezinin geliştirilmesine yönelik adımlar atacaklarını kaydeden Bahadır, yörede  50 ton pekmez üretiminin gerçekleştirildiğini, bundan sonra da bölgede dut fidanı dağıtımını yapacaklarını bildirdi.

Bahadır, yöreye has kaliteli, inci dut çeşidinin aşılama çalışmalarını yapmak suretiyle çoğaltılmasını sağlayacaklarını anlattı.

Pekmezin bölgeye ekonomik açıdan bir gelir getirmesini sağlayacaklarını dile getiren Bahadır, "Kadınlar marifetiyle bir kadın kooperatif kurarak burada bir paketleme tesisi oluşturacağız. Ürünlerin ülke genelinde de dağıtıp pazarlanması için gerekli koşulları sağlayacağız. İnşallah bu yaptığımız çalışmayla birlikte dut fidanlarının korunması ve yaygınlaştırılmasını gerçekleştireceğiz. Bu pekmezin üretimini inşallah kısa bir süre içerisinde 100 tona çıkartmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bingöl'e has lezzetlerin ön plana çıkması için çalışmaların sürdürüleceğini aktaran Bahadır, yakın bir zaman içerisinde Yedisu horoz kuru fasulyesinin de coğrafi işaret tescil belgesinin de çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81369)
21 Şubat 2021 Pazar 22:12
TİJDA GROUP ve Tüm SİVAN(SERVİLİ) Halkı adına Tarım ve Hayvancılık İl müdürümüz Sayın Burhan Bahadır bey ve ekibine değerli emek,çabalarından ötürü teşekkür eder,şükranlarımızı arz ediyoruz.SİVAN PEKMEZİ hakettiği kimliği kazanmış oldu bu çalışmanın neticesinde.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81362)
20 Şubat 2021 Cumartesi 22:26
Bingöl e bu yakışır kentimize ait ne varsa kayıt altına alınmalı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81350)
19 Şubat 2021 Cuma 17:59
Benim bildiğim , 50 yıldır pekmez var , yeni keşfedilmiş gibi bir hava yaratmayın .
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81349)
19 Şubat 2021 Cuma 14:36
Güzel bir gelişme emeği geçenlerden Allah razı olsun
25.07.2026
00:25
Arıkan, Bingöl Projelerini Cevdet Yılmaz`a Anlattı
Arıkan, Bingöl Projelerini Cevdet Yılmaz'a Anlattı
Beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ı ziyaret eden Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, kentte yürütülen ve planlanan projelere ilişkin sunum yaptı. Görüşmede kentsel dönüşümden ulaşıma, sosyal yaşam alanlarından altyapı yatırımlarına kadar birçok proje ele alındı.
25.07.2026
00:20
Bingöl Üniversitesi Yayınevi yayın hayatına başladı
Bingöl Üniversitesi Yayınevi yayın hayatına başladı
Bingöl Üniversitesi, akademik yayıncılık alanında önemli bir adım atarak yayınevini hizmete açtı. Çevrim içi başvuru sistemiyle faaliyet gösterecek yayınevi, üniversitede üretilen bilimsel çalışmaların ulusal ve uluslararası düzeyde daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor.
24.07.2026
23:09
Alban:
Alban: '242 yıllık sismik hafıza Bingöl için önemli uyarılar içeriyor'
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Mehmet Alban, 1784 Erzincan depreminin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Bingöl'ün deprem gerçeğine dikkat çekerek bilimsel veriler ışığında yapılaşma, zemin etütleri ve afet hazırlıklarının tavizsiz uygulanması gerektiğini söyledi.
24.07.2026
22:02
Bingöl`de 37 yıllık sağlık sorununa 10 saatlik umut operasyonu
Bingöl'de 37 yıllık sağlık sorununa 10 saatlik umut operasyonu
15 yaşında geçirdiği kırığın ardından 37 yıl boyunca yürüme güçlüğü çeken 52 yaşındaki hasta, Bingöl Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilen yaklaşık 10 saatlik ileri rekonstrüktif mikrocerrahi operasyonla yeniden umutlandı.
24.07.2026
13:26
Motorine Kallavi Zam Kapıda! Bingöl`de Litre Fiyatı 80 Lirayı Aşacak
Motorine Kallavi Zam Kapıda! Bingöl'de Litre Fiyatı 80 Lirayı Aşacak
Akaryakıt fiyatlarında yeni bir artış bekleniyor. Sektör kaynaklarına göre motorinin litre fiyatına gece yarısından itibaren 4,20 lira zam yapılacak. Zamla birlikte Bingöl'de motorinin litre fiyatının 80 liranın üzerine çıkması bekleniyor.
24.07.2026
09:51
Bayraktar;
Bayraktar; 'Gazetecilik popülerlik değil, sorumluluk mesleğidir'
Bingöl Basın Konseyi Başkanı Hâkim Bayraktar, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, yerel basının ekonomik zorluklar ve dijital dönüşümün baskısı altında ayakta kalmaya çalıştığını belirterek, gazeteciliğin emek, doğrulama ve sorumluluk gerektiren bir meslek olduğunu söyledi. Bayraktar, sosyal medyada üretilen her içeriğin gazetecilik olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın