KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Sırrı bilinmeyen asırlık balıklar

Balıkları yiyenin iflah olmadığı, başına binbir türlü bela geldiği kabul ediliyor. Ancak yörede hiç kimse, tıpkı Şanlıurfa Balıklı Göl'deki gibi kutsal sayılan balıkların sırrını bilmiyor.

Sırrı bilinmeyen asırlık balıklar
06 HAZİRAN 2009 CUMARTESİ 10:50
0
4212
0
AA aa
Bingöl'de ‘balıklı çeşme' diye tabir edilen bölgede nasıl ve nereden geldiği yâda getirildiği bilinmeyen balıkların sırrı çözülemiyor. Yöre halkı, o balıklardan yiyenlerin iflah olmadığını, başına her türlü musibetin geldiğini belirtiyor ve bu inanışın yüzyıllardır devam ettiğini vurguluyor. ‘Balıkların sırrı nedir?' sorusuna verilen tek yanıt ise, “Sırrını bilmiyoruz, geçmişten beri varsayılan inancı taşıyoruz” şeklinde.

bingolmedya

Balıkların sırrı gibi suyun kaynağı da bilinmiyor
İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe "Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşür. İbrahim bir gül bahçesinin içersine sağ olarak düşer. İbrahim'in düştüğü yer ‘Halil-ür Rahman Gölü'dür. Şanlıurfa'daki ‘Balıklı Göl' için aktarılan bilgiler bu yönde.
Ancak benzer bir durum da, Bingöl merkez Sancak Beldesi'nde mevcut. Bingöl Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yapılan havuzda korumaya alınan balıklar, belde sakinleri tarafından besleniyor. Belde merkezinde ‘Aşağı Çeşme' diye tabir edilen bölgedeki havuza akan suyun kaynağı da bilinmiyor. Konuya ilişkin görüşleri alınan Sancak Belde Belediye Başkanı Fahrettin Çolban, bu balıkların yüzyıldan fazla bir süredir burada olduğunu, balıkların bulunduğu havuza akan suyun da kaynağının bilinmediğini söylüyor ve ekliyor. “Ermenilerin burada yaşadığı, bu suyu yaklaşık 100–150 metre öteden borularla getirdikleri bilgisi aktarılıyor. Saniyede 100 litre civarında su akıyor. Ancak kaynağın neresi olduğu net olarak bilinmiyor. Havuza gelen su, buradan da bağ-bahçe sulamasında kullanılmak üzere değerlendiriliyor.”

“Ne çoğalıyorlar, ne de eksiliyor”  
Balıkların kim yâda nasıl getirildiği konusunda herhangi bir bilgi bulunmadığını ifade eden Başkan Çolban, yıllardan beri yöre halkında ‘Balıklardan yiyen iflah olmaz, başı dertten kurtulmaz' şeklinde bir inanışın varolduğunu kaydediyor.
‘Burada herhangi bir ziyaret yeri var mı?' sorusuna yöre halkı ‘Var' dese de Başkan Çolban, bölgede herhangi bir türbe veya ziyaret yerinin bulunmadığını söylüyor.
Havuzdaki balıkların yıllardır aynı oranda olduğuna dikkat çeken Başkan Çolban, şunları kaydediyor. “Burada ziyaret yok ancak yöre halkının yıllardır taşıdığı bir takım inanışlar var. Bu inanış çerçevesinde yöre halkı balıkların yem ihtiyacını karşılar, kimselerin dokunmasın veya yemesine izin vermezler. Balıkların sayısı da her zaman aynıdır. Ne çoğalırlar, ne de eksilirler.”

Çolban, ‘Balıkların bulunduğu havuzun koruma altına alınması için herhangi bir çalışmanız var mı?' sorusuna da ‘Şuanda yok. Ama etrafını tel örgülerle çevirip çocukların balıklara zarar vermesini engellemeyi düşünüyoruz' yanıtını veriyor.

bingolmedya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın