KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Şubat 2025 Perşembe
°C

‘Sınır Ötesi’ne Bingöl’den bakış

 ‘Sınır ötesi operasyon' ile ilgili kamuoyu nabzını yoklayan BingolOnline ve Kent Haber, dernek, sendika ve yatırımcı kuruluş temsilcilerinin görüşlerini aldı. İşte ‘Sınır Ötesi'ne Bingöl'den bakış…

‘Sınır Ötesi’ne Bingöl’den bakış
31 EKİM 2007 ÇARŞAMBA 10:10
0
1926
0
AA aa
Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olan ‘Sınır Ötesi operasyon' ile ilgili yaşanan gelişmeler her yeni günde yeni bir boyut kazanırken, dış ülkelerden gelen şaşırtıcı açıklamaların da ardı arkası kesilmiyor. Kimileri ‘Kuzey Irak'a girilmeli' derken kimileri de ‘Çözüm değil' şeklinde görüşler beyan ediyor. İşte tezkerelerin başlangıcı ve devamı ise şöyle gelişiyor..

                     “Özal, yanlış anlaşılmıştı”

Geçtiğimiz günlerde dünya kamuoyunun gözleri önünde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 507 oyla kabul edilen “tezkere” herkesi şaşırttı. Başını ABD ve Rusya'nın çektiği, merkezinde İran ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu yeni bir soğuk savaş süreci yaşanıyor.
1990 yılının başlarında Türkiye'yi saran terör buhranına karşı 12 Ağustos 1990'da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ye gelen ve “savaş ilanını” da içeren Irak'la ilgili ilk tezkerenin kapalı oturum görüşmelerinin ardından, Eylül 1990 ve Ocak 1991 tezkereleri meclise geldi.
Dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ısrarla Irak'a girilmesi gerektiği yönündeki açıklamaları herhalde pek anlaşılamadı. O günlerde Özal'ın ABD'nin menfaatlerine hizmet ettiği iddiaları karşısında, daha sonra açıklama yapan dönemin devlet bakanı Mehmet Altınsoy'a göre ise, Özal'ın, tezkere talep ve isteğini ABD'ye rağmen yaptığı yönündeydi. Altınsoy'a göre, “Irak'ta büyüyen sorun, o günlerde görülmüş, ancak, mecliste istenen mutabakat, ilgili kurumlarda talep edilen cesaret ve öngörü sergilenememişti”.
Irak'ta, o günlerde çözülebilecek ancak bugün kangren haline gelen sorun es geçilmişti. Ancak Türkiye, bugün 17 yıl aradan sonra “1990 ve 1991 yılındaki savaş ilanını da içeren tezkereye karşı, PKK terörü ile sınırlı bir tezkereyi” meclisten geçirdi.
                      
                   Türkiye ne zaman girecek?
Tezkere görüşmelerinden bir gün önce Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Stalin'den sonra devlet başkanı sıfatıyla İran'a yaptığı gezi olması nedeniyle büyük dönem arzederken, 1999 yılına kadar terörün yuvası olan Suriye'nin devlet başkanı Beşşar Esad'ın, tezkere görüşmeleri esnasında cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesi ayrı bir önem arz ediyordu. Esad da teröre karşı tavizsiz destek vereceklerine deklare ediyordu. Bütün bu gelişmeler, Orta Doğu'da ABD'ye karşı yeni bir soğuk savaşın belirtileri olarak algılanırken ABD Başkanı Bush, oylama taktiği uygulayarak sınırötesi operasyon için Türkiye'nin beklemesi gerektiğini söylüyordu.
Şu anda merak edilen konu ise, yabancı gazetecilerin elini koluna sallayarak girdiği Kandil Dağı'na Türk Ordusu'nun ne zaman ve nasıl gireceği!
                               
                      Bingöl Kamuoyu Operasyondan Kaygılı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Kuzey Irak'a ‘sınır ötesi operasyon' için ‘Tezkere'nin kabul edilmesinin ardından başlayan hareketlilik her geçen gün yeni bir boyut kazanırken, ülke genelinde teröre karşı öfke çığ gibi büyüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşanan terör eylemleri ve askeri operasyonların sıcağı sıcağına devam ettiği bugünlerde gerek ülke içinde, gerekse dünya kamuoyunda oluşan tepkileri değerlendiren yazarlar, siyasiler ve dev holdingler, ‘sınır ötesi operasyon' için görüşlerini aktarıyor. Bingöl'deki görüşler ise şöyle şekilleniyor. ‘
  
    Seçkin: ‘Başarılı bir sonuç alınamayacağını düşünüyorum”
“Sınır Ötesi Operasyon gereklimi? Bu girişimden başarılı bir sonuç alınabilecek mi?” sorusunun yöneltildiği Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Burhan Seçkin, operasyonlardan başarılı bir sonuç alınacağına inanmadığını söyledi.
Türkiye'nin şimdiye kadar 20'den fazla sınır ötesi operasyon düzenlediğine dikkat çeken Seçkin, hiçbir operasyondan olumlu sonuç alınamadığının altını çizdi.
Operasyona ‘ekonomik boyuttan' bakıldığında Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasının büyük bir ekonomik kayıp olduğunu belirten Seçkin, Birleşmiş Milletler'in (BM) alışverişlerin devam etmesi konusunda özverili bir çalışması olduğunu da ifade etti.
‘Sınır ötesi operasyonların' kısa vadede çözüm olmayacağının altını çizen Seçkin: “Defalarca aynı operasyon gerçekleştirildi ama hiçbir sonuç alınamadı. Türkiye tek vücuttur ama aklıselim davranılmalı. İşi temelinden çözecekse operasyon yapılmalı ama görülen o ki, olumlu bir sonuç alınmayacak. Çünkü yıllardır bitirilemeyen terörün 1 yıl içerisinde bitirileceğinin çok da mantıklı ve inandırıcı olduğunu düşünmüyorum. Terör bitme noktasına gelmiştir fakat dış güçlerin destekleri ile yeniden güçlendirilmeye çalışılmaktadır. Dış güçleri iyi bilmek ve deşifre etmek gerekiyor. Bu konuda Türkiye'nin sağlam düşünmesi ve aklıselim hareket etmesi gerekiyor” dedi.
Seçkin, sınır ötesi operasyonlardan başarılı bir sonuç alınamayacağını da sözlerine ekledi.
                       
                    Bayram: “Gerekliydi ama…”
“Sınır Ötesi Operasyon gereklimi? Bu girişimden başarılı bir sonuç alınabilecek mi?” sorusunun yöneltildiği Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Ali Bayram da, sınır ötesi operasyondan başarılı sonuç alınamayacağını söyledi ve İngiltere'yi işaret etti.Sınır ötesi operasyonun gerekli olduğunu ve ilk zamanlarda başarılı olunacağı ümidini taşıdığını ancak gelişmelerin yavaşlatılmasıyla bu ümidini yitirdiğini kaydeden Bayram: “Bu saatten sonra yapılacaklar göstermelik olur. Başarılı bir sonuç alınacağını düşünmüyorum” dedi.
Ortaya çıkan tepkilerin bölge halkı üzerinde olumsuz etkiler bıraktığına işaret eden Bayram, bölge halkının PKK'yı desteklemediğini, bu meselenin de Türk-Kürt meselesi olmadığını vurguladı.
‘Biz kimseden talimat almayız diyorduk ama oluşan intibaa; birilerinin emriyle hareket ediyoruz şeklinde' diyen Bayram: “Düşmanlarımızın kimler olduğunu kestiremiyoruz. Yüzeyde bilinen düşmanlar, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'dır ama bana göre asıl düşman İngiltere'dir” ifadelerini kullandı.
                    
                   Ensari: “Çözüm olmadığı görülmüştür”
“Sınır Ötesi Operasyon gereklimi? Bu girişimden başarılı bir sonuç alınabilecek mi?” sorusunun yöneltildiği bir diğer isim ise Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Abdurrahman Ensari oldu.
Şimdiye kadar 20 civarında ‘sınır ötesi operasyon' yapıldığını ancak terörün bitirilemediğini aktaran Ensari, bu nedenle toplumsal uzlaşma aramak gerektiğini söyledi.
Tarafların bir birini anlaması gerektiğini dile getiren Ensari: “Sınır ötesi operasyon çözüm olacaksa yapılmalı fakat gelişen süreçte bunun bir çözüm olmadığı görülmüştür. Yapılan her operasyon, birlik ve beraberliğimize zarar verici değil, tam aksine arttırıcı olmalı” dedi.
‘Hükümet, sınır ötesi operasyon kararı neden aldı?' sorusuna ‘Toplumsal tepkiyi ve tansiyonu düşürmeye yönelik bir karar olarak görüyorum' şeklinde yanıtlayan Ensari, sınır ötesi operasyon dışında farklı çözümler bulunması gerektiğini ifade etti. Ensari: “Dış ülke bağlantıları deşifre edilmeli. Destekçiler açıkça dile getirilmelidir” diye konuştu.
   
     Karasu: “Mevcut süreci aile içi gerginlik olarak görmeliyiz”
Sınır öte operasyonlarla ilgili görüşü alınan Bingöl Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, sınır ötesi operasyonun ülkeyi yeni bir maceraya sürüklediğini ifade etti.
‘Soğukkanlılıktan yanayız' diyen Karasu: “Ekonomik kayıp, sosyal ayrıştırma nedeni olabilir. Mevcut süreci aile içi gerginlik olarak görmek gerekiyor. Bu gerginliği aile içi toleransla çözmeyi öncelik yapmalıyız. Bir tek insanımızın burnu kanasın istemiyoruz. Farklılıklarımızı zenginliğimiz
olarak görmeliyiz. Farklılıklarımızı geliştirerek kalıcı, sürekliliği olan bir toplumsal mutabakat zemini oluşturmalıyız. Farklılıkların oluşturacağı toplumsal birlik anlayışının daha muteber ve kalıcı olduğuna inanıyoruz. Temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi, demokratik kültürün zenginleştirilmesi, AB sürecinin devam ettirilmesi, yaşam standardımızın iyileştirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.


Not: Sitemizin ana sayfasının sağ üst köşesinde ‘Şu an gündemde olan sınır ötesi operasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz' başlıklı bir anket yer almaktadır. Konuya ilişkin oylama ve yorumlarınızı burada paylaşabilirsiniz.




BingolOnline / Bingöl Kent Haber


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.02.2025
15:42
Bingöl`de eğitimde tedbirler ele alındı
Bingöl'de eğitimde tedbirler ele alındı
Bingöl'de eğitim-öğretim yılı ikinci dönemine yönelik tedbirler konulu değerlendirme toplantısı yapıldı.
13.02.2025
15:24
Bingöl`de Eğitim Bir-Sen protestosu! Toplu Sözleşme Kararlarına Uyulsun
Bingöl'de Eğitim Bir-Sen protestosu! Toplu Sözleşme Kararlarına Uyulsun
Eğitim-Bir Sen Bingöl 2 Nolu Üniversite Şubesi, toplu sözleşmede alınan karara ve verilen sözlere rağmen, üniversite idari personelinin yer değişikliği hakkının teslim edilmemesi, 3600 ek gösterge hakkının hala verilmemesi ve akademik personelin haklarının iyileştirilmemesini protesto etti.
13.02.2025
15:12
Suyun yıldızları 14 madalya ile Bingöl`e döndüler
Suyun yıldızları 14 madalya ile Bingöl'e döndüler
Van'da düzenlenen ve 400 sporcunun katıldığı yüzme müsabakalarında elde ettikleri derecelerle önemli başarılara imza atan Bingöllü yüzücüler, toplamda 14 madalya kazandılar.
13.02.2025
12:05
Bingöl`de deprem! Merkez üssü Adaklı
Bingöl'de deprem! Merkez üssü Adaklı
Bingöl, bugün saat 11.53'te merkez üssü Adaklı İlçesi olan 3,4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.
13.02.2025
11:17
Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu`nda
Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda
TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'nin 7 maddesi daha kabul edildi. Buna göre; meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hâkim ve savcılar, öğretim görevlisi olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek.
13.02.2025
10:45
Bingöl`de 99 köy yoluna kar engeli
Bingöl'de 99 köy yoluna kar engeli
Bingöl'de etkisini gösteren karla birlikte İl Özel İdaresi ekipleri de köy yollarında karla mücadele için seferber oldu. 54 araçla karla mücadelenin kesintisiz süreceğini belirten Genel Sekreter Enes Üçgül, vatandaşlardan da olumsuz hava koşulları nedeniyle dikkatli olmalarını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın