Genç Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa İlçe Milli Eğitim Müdürü Remzi Dinler, Lise Müdürleri, öğretmenler ve lise son sınıf öğrencileri katıldı. Öğrencilerin sınav kaygısı ile nasıl baş edilir konusu ile konferansa başlayan Dr. Alkayış, etkili ders çalışma teknikleri, sınav stratejileri, yükseköğretim kurumları sınavı ve başarının sırrı konu başlıklarını ele aldı. Dr. Alkayış, sınav kaygısını artıran nedenleri; planlı-programlı ders çalışma alışkanlıklarının kazanılmaması, yeteneklerinin bilgi ve becerilerinin üstünde yüksek beklentinin olması, kişilik yapısı, mükemmeliyetçi olunması ve sınava yeterince hazırlık yapamamak olarak sıraladı.
“Sınav anında sonucu değil, süreci düşünmek gerekir.”
Sınav kaygısıyla nasıl baş edileceği hususuna da değinen Dr. Alkayış, “Sınav anında sonucu değil, süreci düşünmek gerekir. Deneme sınavları ve sonuçların ciddiye alınması da çok önemli. Turlama tekniğini kullanarak, sorularla inatlaşmamak gerekiyor. Aynı testin zor ve kolay sorusunun puan değerinin aynı olduğu da unutulmamalı” dedi.
Öğrencilere motive olmak için hedef belirlemelerini söyleyen Dr. Alkayış, “Bir günde kaç saat çalışmalı, haftada ortalama kaç soru çözmeli, bir sonraki deneme sınavında en az kaç puan yükseltmeliyim soruları sürekli zihninize kodlu olsun. Sınava hazırlık döneminde hangi testten başlıyorsanız, sınav anında da aynı testten başlamalısınız. Sınavlarda doğru gördüğünüz ilk seçeneği hemen işaretlemeyin, geri kalan bütün seçenekleri okuduktan sonra doğru seçeneği optiğe kodlamalısınız. Sınavlarda bazı sorular o kadar kolay sorulur ki, asla bu kadar basit bir sorunun sorulmayacağını düşünürsünüz. Şimdiye kadar kodlama sistemini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Sınavda alıştığınız kodlama yönteminin dışına çıkmayın. Cevaplarınızı kontrol ederken, çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin. Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman % 75-80'dir” diye konuştu.
Öğrencilere, sınava hazırlık dönemine ilişkin önemli bilgiler veren Dr. Alkayış, “sınav öncesi olumsuzluklara gözler ve kulaklar kapatılmalı, mümkünse bu tür duygulara bile ket vurulmalıdır” ifadelerini kullandı. Dr. Alkayış, “Sınav süresi boyunca sonuca odaklandığında, acaba çözdüğüm sorunun sonucu doğru mu ya da optik kodlama işlemi yaparken kaydırma yaptım mı? Bütün sorular böyle zor olursa ne yapacağım? Gibi bilinçaltına olumsuz şeyler yüklenmemelidir. Bu durumda adayın yapması gereken; kendine güvenli limanlar yaratarak, daha önceki dönemlerde elde ettiği başarıları dikkate almalıdır” şeklinde öğrencilere uyarıda bulundu.
Son olarak Dr. Alkayış öğrencilere, başarılı olacaklarına inanarak; “Yaşamı ve ders çalışmayı sevmeli. Yapılacak çalışmaları asla ertelememeli. Belli aralıklarla kendinize zaman ayırmalısınız. Ders dışı kitapları okumayı ihmal etmemeli. Arada bir kendinizi ve sevdiklerinizi ödüllendirin. Başarıları olduğu gibi başarısızlıkların da olacağını unutmayın. Kendi kendine çözüm yolları üretmeyi bilmelisiniz” gibi ifadeleri kullandı.