Silikozis hastalarının mağduriyeti devam ediyorTürkiye'de en fazla slikozis hastasının bulunduğu Bingöl'de dram giderek büyüyor. Torba Yasa kapsamında yürürlüğe giren Malulen Emeklilik Hakkı, slikosiz hastalarının mağduriyetini gidermek yerine, 3 ayda bir aldıkları maaşlarının bile iptal edilmesine neden olduğu ileri sürüldü.Karlıova ilçesine bağlı Toklular Köyünde ikamet eden ve 8 yıl önce slikozis hastalığına yakalanan Özcan Atalay ile Muhammed Kışlakçı, Torba Yasa kapsamında uygulamaya giren Malulen Emeklilik Hakkı için yaptıkları başvuru, bütün umutlarını söndürdü. Her birinin farklı kuruluşlardan en az yüzde 40 oranında çalışma gücünü kaybettiğine dair raporu bulunan Atalay ve Kışlakçı, Malulen Emeklilik Hakkından faydalanmak için yaptıkları başvuruda, yüzde 43 oranında olan raporlar geçersiz sayıldı ve emeklilik talepleri sigortalıda slikozis hastalığının bulunmadığı gerekçesiyle red edildi. İHD'YE BAŞVURUDA BULUNARAK YARDIM TALEP ETTİLER
Fiziksel aktivite ve işgücünü kaybeden Atalay ve Kışlakçı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesine başvuruda bulunarak mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında yardım talep etti. İHD Bingöl Şubesi Yönetim Kurulu Üyelerinden Bayram Özdemir ve Nihat Çağlayan'a başvuru dilekçesini teslim eden Atalay ve Kışlakçı, sağlıksız koşullarda çalıştırıldıkları için yakalandıkları hastalığın yarattığı mağduriyetten ziyade, yasal prosedürlerin kendilerini daha çok zorladığını kaydettiler.
“GÜÇ KAYBI YOK GEREKÇESİYLE BAŞVURU RED EDİLDİ”
Toplam 45 slikozis hastasının bulunduğu Toklular Köyünden 1999-2004 yılları arasında çalışmak için İstanbul'a giden Özcan Atalay, kot kumlama işinde çalıştığı 5 yıllık süre zarfında slikosiz hastalığına yakalandığını ve 2009 yılında askerlik için elverişli olmadığına dair rapor aldığını söyledi.6111 sayılı yasanın 67.maddesi ile 2022 sayılı kanuna eklenen geçici 2.madde kapsamında tarafında emeklilik hakkı bağlanmasına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına başvuruda bulunduğunu belirten Atalay, söz konusu kuruma bağlı olan Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından “Güç kaybınız kanunda öngörülen oranında altında bulunduğu ve mevcut belgelere göre sigortalıda slikozis hastalığı bulunmadığı için tarafınıza aylık bağlanmasına imkân bulunmamıştır.”yanıtının verilerek başvurusunun red edildiğini kaydetti.
“5 AYRI HASTANEDEN YÜZDE 43 ORANINDA RAPORUM VAR”
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünün 1456 sayılı kararının bu gerçeğe uygun olmadığını ifade eden Atalay, emeklilik hakkı için yüzde 15 işgücü kaybı raporunun istendiğini ve kendisinin yüzde 43 oranında raporunun bulunmasına rağmen başvurusunun red edildiğini dile getirdi. Atalay, “ GATA, Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Sağlık Bakanlığı Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi ve Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimliğince düzenlenen raporların hepsinde slikosiz hastası olduğum açıkça belirtiliyor. GATA tarafından verilen raporda yüzde 46 ve son olarak Bingöl Devlet Hastanesince 29 Mart 2010 tarihinde düzenlenen raporda, hastalığım sebebiyle yüzde 43 oranında çalışma gücümü kaybettiğim açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen başvurumuz red edildi.”dedi.
“BU YASA YÜZÜDNEN 40 KİŞİNİN MAAŞI İPTAL EDİLDİ”
Başvurusu Atalay gibi aynı gerekçelerle red edilen slikozis hastası Muhammed Kışlakçı, Malulen Emeklilik Hakkı uygulamasının yasalaşmadığı tarihten önce 3 ayda bir maaş aldıklarını ve bahse konu uygulamadan sonra 40 kişinin maaşının iptal edildiğini vurguladı.
Söz konusu uygulamanın yasalaşmadığı tarihten önce Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezince yüzde 20 oranında işgücü kaybının olduğuna dair rapor verildiğini belirten Kışlakçı, Torba Yasa'dan sonra aynı hastane tarafından bu defa yüzde 0 oranında tamamen çelişkili bir rapor verildiğini kaydetti. Kışlakçı, “ Hastalığım sebebiyle yüzde 40 oranında raporum bulunuyor. Birçok kuruluş bu orana yakın iş göremez raporu verdi. Buna rağmen SKG Başkanlığı, Malulen Emeklilik Hakkı için yaptığım başvuruyu red etti. Bu yasadan önce en azında 3 ayda bir maaş alıyorduk, şimdi onu da iptal ettiler. SKG kısacası diyor ki; ölüme yakın gelin size maaş bağlayayım. Bunun başka bir açıklaması olamaz.”
“SKG BAŞKANLIĞI, YATALAK OL ÖYLE GEL DİYOR”
İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Özdemir, SGK'nın mağduriyeti gidermek yerine mağdur edici kararlar aldığını ve yüzde 46 oranında rapor alarak askerlikten muaf tutulan hastaların başvurusunu red etmesinin tuhaf olduğunu söyledi. SGK'nın sadece yatalak olan hastalara malulen emeklilik hakkını tanıdığının anlaşıldığına dikkat çeken Özdemir, “ SGK malulen emeklilik hakkı için başvuruda bulunan slikozis hastalarına adeta “yatalak ol öyle gel” diyor. Bilindiği üzere slikozis hastalığı tedavisi olmayan ölümcül bir hastalıktır ve giderek ilerler. SGK buna rağmen çoğunun başvurusunu red ediyor. Malulen emeklilik hakkı uygulaması öncesinde en azından maaş alıyorlardı, şuan maaşlarının bile iptal edildiğini anlatıyorlar. Bu nasıl bir zihniyettir. Sözde mağduriyetlerini gidermek amacıyla çıkarılan bu yasa daha da mağdur etti. Bu çelişkiye bir an önce son verilmesi lazım. Bütün slikosiz hastalarına şart koşmadan malulen emeklilik hakkının tanınması gerekir.”
YORUM YAZIN
|
|