KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
10 °C Parçalı bulutlu

'Sıkıntımız, kurlarda yaşanan istikrarsızlıklar'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz: 'Bizim tek sıkıntımız, finansal piyasalarda özellikle kurlarda yaşanan istikrarsızlıklar. Dünyadaki gelişmeler, pandemi sonrası lojistik tedarik problemleri, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere jeopolitik gelişmeler de kurla birleşince fiyatlarda oldukça önemli bir artış var.'

`Sıkıntımız, kurlarda yaşanan istikrarsızlıklar`
05 TEMMUZ 2022 SALI 15:13
17
1832
8
AA aa

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, A Haber'de katıldığı programda ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bankacılık sektöründe de iyi bir performans olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bizim tek sıkıntımız, finansal piyasalarda özellikle kurlarda yaşanan istikrarsızlıklar. Dünyadaki gelişmeler, pandemi sonrası lojistik tedarik problemleri, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere jeopolitik gelişmeler de kurla birleşince fiyatlarda oldukça önemli bir artış var. Bununla mücadele ediyoruz. Burada da temel politikamız şu, bu süreçte dengeler er ya da geç oturacak. Problem enfalsyon bunu kabul etmemiz lazım. Enflasyonu düşürene kadar sabit gelirli kesimleri ezdirmemek için politikalar izliyoruz. Emeklimize, memurumuza çalışanlarımıza bugünkü rakamlar yansıtılacak. Asgari ücrette yeni bir ara artış yapıldı. Yılbaşından bu yana yüzde 95 civarında bir artış. Memur ve emeklilerde ise yüzde 85 civarında bir artış yapıldı. Enflasyondan sosyal kesimlerin daha az etkilemesi için çaba sarf ediyoruz." şeklinde konuştu.

Enflasyonun nasıl düşeceğine ilişkin de 'iki boyutlu' bir sürece vurgu yapan Yılmaz, "Enflasyonu nasıl düşürürüz? İki boyutu var. Dünyada dengelerin oturması gerekiyor, pandemi sonrası arz şoku yaşanıyor. Pandemi döneminde bol bol genişleyici maliyet ve para politikaları izledi devletler. Piyasalar paraya boğuldu, açıklar arttı. Enflasyonun etkisiyle karşı karşıya dünya. Enflasyonu ortadan kaldıralım derken büyümeyi vurmak istemiyor ülkeler. Tam pandemiden çıkış sürecindeyken üzerine bir de savaş ve onun getirdiği enerji ile maliyet artışları var. Üretici enflasyonu tüketici enflasyonundan yüksek. Maliyet kaynaklı bir enflasyon sorunu yaşıyoruz. Dünyada dengeler oturacak. Piyasalar bir süre sonra normalleşecek. Bu dışsal faktörler belli bir süre sonra devreden çıkacak diye ümit ediyoruz." dedi.

Piyasalardaki iyileşme için aralık ayını ve yılbaşını işaret eden Yılmaz şunları söyledi:

"Belli macro ihtiyati dediğimiz politikalar izleniyor. Kredi üzerinden son dönemde alınan kararlar var. Amaç dışı kullanımı engelleyici çabalar sarf ediliyor. TL'yi güçlendirmek için finansal enstrümanlar geliştirmeye çalışıyor hükümetimiz. Piyasadaki istikrarsızlıkları engellemeye yönelik çalışmalar var.

Ne zaman bunun etkilerini tam görmeye başlarız? Muhtemelen aralıktan sonra, aralıkta başlamıştı bu hareketlenme geçen yıl. Ekonomide baz etkisi denilen bir şey var, artış olduktan sonra onun geriye dönmesi yıllık döngüyü gerektiriyor. Önümüzdeki aralıkta, geçen yıldaki aralık hesaplardan düşmüş olacak. Daha normal bir patikaya gireceğiz. Bir anda bunu düşürmek de mümkün değil gerçekçi olmak lazım. Enflasyonu daha arzu edilir yerlere çekeceğiz. Büyüme ve istihdama engel olmadan bunu yapabilmek başarı. Bu bütünlük içerisinde hükümetimiz, enflasyonla mücadelesini devam ettirecek." KAYNAK: A HABER

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93819)
07 Temmuz 2022 Perşembe 10:46
yine seni gördüm yine moralim bozuldu
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93808)
06 Temmuz 2022 Çarşamba 16:12
Ne zaman kurtulacağız
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93798)
06 Temmuz 2022 Çarşamba 05:56
Tespitiniz dogrudur, lakin kurlarda yaşanan istikrarsızlığın sebebide siz ve yalnış politikalarınızdır.Vizyon sıfır, manupülasiyonla pasuman olmaz bakan bey.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93794)
06 Temmuz 2022 Çarşamba 02:50
Tek sıkıntımız siz ve partinizdir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93792)
06 Temmuz 2022 Çarşamba 00:05
Acaba kurdaki istikrarsızlığın sebebi ne olabilir? Çaldınız çırptınız yine de doymadınız olabilir mi Hazineyi boşalttınız herşeyi bitirdiniz olabilir mi?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93790)
05 Temmuz 2022 Salı 22:55
Reşat Yılmaz ın amcası doğru diyor :)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93789)
05 Temmuz 2022 Salı 22:46
Savaşa giren Rus parası değer kazanan yine Rus Bizim paramız değer kaybediyor. Sorun bu deyil sayın bakan sorun kötü politika ve inatız kaç aydır hazinen bütün varlığı kur korumalı zenginlere verdiniz Yani parası olanın parasına faiz verdiniz biZim gibi emekçilerden topaldığınız vergileri din iman diyen faiz yiyen müminlere verdiniz Allah kabul etmesin amin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93787)
05 Temmuz 2022 Salı 17:19
Sizden başka bir sıkıntımız yok Allah'a şükür.
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın