TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, A Haber'de katıldığı programda ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bankacılık sektöründe de iyi bir performans olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bizim tek sıkıntımız, finansal piyasalarda özellikle kurlarda yaşanan istikrarsızlıklar. Dünyadaki gelişmeler, pandemi sonrası lojistik tedarik problemleri, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere jeopolitik gelişmeler de kurla birleşince fiyatlarda oldukça önemli bir artış var. Bununla mücadele ediyoruz. Burada da temel politikamız şu, bu süreçte dengeler er ya da geç oturacak. Problem enfalsyon bunu kabul etmemiz lazım. Enflasyonu düşürene kadar sabit gelirli kesimleri ezdirmemek için politikalar izliyoruz. Emeklimize, memurumuza çalışanlarımıza bugünkü rakamlar yansıtılacak. Asgari ücrette yeni bir ara artış yapıldı. Yılbaşından bu yana yüzde 95 civarında bir artış. Memur ve emeklilerde ise yüzde 85 civarında bir artış yapıldı. Enflasyondan sosyal kesimlerin daha az etkilemesi için çaba sarf ediyoruz." şeklinde konuştu.
Enflasyonun nasıl düşeceğine ilişkin de 'iki boyutlu' bir sürece vurgu yapan Yılmaz, "Enflasyonu nasıl düşürürüz? İki boyutu var. Dünyada dengelerin oturması gerekiyor, pandemi sonrası arz şoku yaşanıyor. Pandemi döneminde bol bol genişleyici maliyet ve para politikaları izledi devletler. Piyasalar paraya boğuldu, açıklar arttı. Enflasyonun etkisiyle karşı karşıya dünya. Enflasyonu ortadan kaldıralım derken büyümeyi vurmak istemiyor ülkeler. Tam pandemiden çıkış sürecindeyken üzerine bir de savaş ve onun getirdiği enerji ile maliyet artışları var. Üretici enflasyonu tüketici enflasyonundan yüksek. Maliyet kaynaklı bir enflasyon sorunu yaşıyoruz. Dünyada dengeler oturacak. Piyasalar bir süre sonra normalleşecek. Bu dışsal faktörler belli bir süre sonra devreden çıkacak diye ümit ediyoruz." dedi.
Piyasalardaki iyileşme için aralık ayını ve yılbaşını işaret eden Yılmaz şunları söyledi:
"Belli macro ihtiyati dediğimiz politikalar izleniyor. Kredi üzerinden son dönemde alınan kararlar var. Amaç dışı kullanımı engelleyici çabalar sarf ediliyor. TL'yi güçlendirmek için finansal enstrümanlar geliştirmeye çalışıyor hükümetimiz. Piyasadaki istikrarsızlıkları engellemeye yönelik çalışmalar var.
Ne zaman bunun etkilerini tam görmeye başlarız? Muhtemelen aralıktan sonra, aralıkta başlamıştı bu hareketlenme geçen yıl. Ekonomide baz etkisi denilen bir şey var, artış olduktan sonra onun geriye dönmesi yıllık döngüyü gerektiriyor. Önümüzdeki aralıkta, geçen yıldaki aralık hesaplardan düşmüş olacak. Daha normal bir patikaya gireceğiz. Bir anda bunu düşürmek de mümkün değil gerçekçi olmak lazım. Enflasyonu daha arzu edilir yerlere çekeceğiz. Büyüme ve istihdama engel olmadan bunu yapabilmek başarı. Bu bütünlük içerisinde hükümetimiz, enflasyonla mücadelesini devam ettirecek." KAYNAK: A HABER