Yeşil Yıldız Bağımlılıkla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
Tütün ürünleri kullanımının birçok hastalığın sebebi olduğunu ifade eden Gültekin;
"Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın kullanılan tütün ürünleri; bağımlılık yapıcı etkileri yanında, kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. 9 Şubat tarihi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ülkemizde “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır" dedi.
“HER YIL 4,9 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”
Sigaranın sağlık açısından zararına değinen Gültekin, şunları söyledi;
“Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre her yıl 4,9 milyon kişinin, sigara nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden yaşamı sona eriyor. 2025 yılında bu rakamın 10 milyona çıkması bekleniyor. Bu rakamın 7 milyonunun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde olacağı belirtiliyor. 1.25 milyar sigara tiryakisi olan dünyada, bu rakamın 2025 yılında 1,6 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde sigara içen sayısının yüzde 30'larda olduğu ve 17 milyon kişinin bağımlı olduğu iletiliyor. Sigarayı bırakmaktan çok bırakmaya karar verme aşaması zorlu oluyor ve bu nedenle kesinlikle destek alarak bırakmaya çalışmak büyük önem taşıyor.
Tütün mamulleri ve bunların başında da sigara kullanımı giderek yaygınlaşıyor. 2015 verilerine göre, tüm dünyada 15 yaş üstü 942 milyon erkek, 175 milyon kadın sigara içiyor. On beş yaş altı gençlerde de sigara içme oranları her yıl giderek artıyor.”
İSTEKLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN;
Gültekin, tütün kullanıcılarına şu önerilerde bulundu:
-Tütün kullanmadan önce geciktirebildiğiniz kadar geciktirin.
-10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın.
-Kendinizi oyalayacak şeyler bulun (spor vb.)
-Dişlerinizi sık sık fırçalayın.
-Bol su için.
-Bol C vitamini alın.
-Tetikleyici etkenlerden uzak durun (içen arkadaşlar, ortam vb.)
-Fizik egzersiz yapın (koşu vb.)
-Duş alın.
-Sakız çiğneyin.
-Meyve suyu veya bitki çayı için.
-Bol meyve ve sebze yiyin.
-Tütün içtiğiniz ortamdaki eşyaların yerlerini değiştirin.
-Yemekten sonra yürüyüş yapın.
-Sağlık Bakanlığı sigara bırakma 171 hattından destek alın.