WASHINGTON - Amerikalı araştırmacılar, sigaranın beyinde, uyuşturucununkine benzer uzun süreli değişikliğe yol açtığını saptadılar. Ulusal Uyuşturucu Enstitüsü'nden bir ekibin yaptığı araştırmada, sigara içmeyen ve içen ölmüş insanların beyinlerinin karşılaştırılması sonucunda, sigarayı yıllar önce bırakmış olsalar dahi, içicilerin beyin dokularında değişiklikler olduğu görüldü.
Bruce Hope başkanlığındaki ekip, beyin hücrelerindeki 2 enzimin seviyelerini incelediler. Araştırmacılar, sigara içenlerin ve sigarayı bırakmış olanların beyinlerinde bu enzimlerin yüksek seviyede bulunduğunu saptadılar.
SİGARA BEYİNDE KİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER YAPIYOR
Hope, hayvanlara eroin ve kokain verilerek yapılan önceki araştırmalarda da enzim seviyesinin yüksek olduğunun görüldüğünü hatırlatarak, sigara ve uyuşturucunun benzer zarara yol açtığının anlaşıldığını söyledi. Emory Üniversitesi'nden Michael Kuhar da “Sigara içmeyen ve içen ölmüş insanların beyinlerinin karşılaştırılması sonucunda, sigarayı yıllar önce bırakmış olsalar dahi, içicilerin beyin dokularında değişiklikler olduğu görüldü. Veriler, insanların beyninde uzun süreli kimyasal değişiklikler olduğunu gösteriyor” dedi.
SİGARAYLA İLGİLİ İSTATİSTİKLER
Dünyada 1.3 milyar kişi sigara içiyor
Sigara içenlerin 975 milyonu az gelişmiş ülkelerde yaşıyor
2020 yılında 10 milyon kişinin sigaradan kaynaklanan nedenlerle öleceği tahmin ediliyor
Bu ölümlerin 7 milyonunun gelişmiş ülkelerde olacağı düşünülüyor
Türkiye'de erkeklerin yüzde 60'ı, kadınların yüzde 20'si ilkokuldaki öğrencilerin de yüzde 12'si sigara içiyor
Sigara, içilmeye başlandıktan sonra uyku, seks ve yemek gibi ihtiyaç haline geliyor.