Bingöl'de 102.0 frekansıyla yayın yapan Bingöl FM'in ‘Bizim Gündem' adlı programına konuk olan Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü hekimlerinden Dr. Bilal Buzgan, KOAH hastalığı hakkında bilgi verdi.
Geçtiğimiz gün canlı olarak yayınlanan programda konuşan Dr. Buzgan, “KOAH ölümcül bir hastalık, ölümüne neden olan hastalıklar içinde dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer alıyor. Onun dışında bizim kanser diye bahsettiğimiz hastalıklar ikinci sırayı alıyor. Üçüncü sırada ise KOAH dediğimiz hastalık olan solunum sistemi hastalıkları yer alıyor. Solunum sistemi hastalıkları içinde de en fazla görüleni, yaklaşık yüzde altmış ölüme neden olan sebepler arasında KOAH yer alıyor. Bu üç hastalığın aslında bir ortak sebebi var, üçünün de sıklığını artıran şey sigara aslında.” Dedi.
“Sigara ile mücadele, KOAH ile mücadelemizi sağlayacaktır”
KOAH hastalığına neden olan en büyük etkenlerden birinin sigara olduğunu belirten Dr. Buzgan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslında KOAH'ınşikayetleri oluyor. Öksürük oluyor, balgam oluyor zaten en fazla etken sigara diye bahsetmiştik, çevre kirliği, mesleki maruziyetler olabilir, kısaca havada zararlı partikül veya gaz olarak adlandırdığımız her şey bu hastalığa neden oluyor. Ama yüzde 90 sebep sigara. Yani bizim KOAH'la ilgili esas odaklanmamız gereken şey sigara. Sigara ile mücadele aslında bizim KOAH ile mücadelemizi de sağlayacaktır.
Neden sigara konusunda girdim diye soracak olursanız, KOAH'ın öncelikli belirti bulguları arasında öksürük ve balgam çıkarmak yer alıyor. Sizde kabul edersiniz ki bu belirtiler sigara içen neredeyse herkeste olan ve önemsenmeyen belirtiler. Bu nedenle bu hastalığın teşhisi gecikiyor. Öksürük ve balgam şikayeti olan biri bunu sigaraya bağlıyor. Nasıl tanı konur diyecek olursanız, ‘Spirometre' diye bir tanı testi var, bununla ilgili kişiler aile hekimlerine başvurabilirler.”
“Sigarada kansere yol açtığı tespit edilen 81 madde var”
Buzgan konuşmasını son olarak şöyle sürdürdü: “Sigara içen kişi risk aldığında, sigara içtiği zaman çevresinde bulunan kişiler risk altında ve sigara içtikten sonra ortama giren kişiler de risk altında. Sigara içilen ortamda nefes alıp verirken zararlı etkenleri biz göremiyoruz. Sigaranın içinde kirliliğe neden olan 4000'e yakın madde var. Bu maddelerin çoğunu biz göremiyoruz. 81 tane tespit edilen, kansere yol açan madde var. Yani bu açıdan sigaranın zararları çok fazla. Bu nedenle evde, işyerinde yada sosyal bir ortamda sigara içilen bir yerde bulunamamamız oldukça önemli. Bu açıdan sigara içilen ortamlarda bulunmamamız, kendi sağlığımız açısından önemli. Sigara içen birininde, başkalarının bundan etkilenmemesi için bu konuda duyarlılık göstermesi gerekiyor.”