Özellikle merkezi klima sistemi ile havalandırması sağlanan büyük binaların havalandırma sistemlerinin içinde çoğalabilen mikroorganizmalar, binada bulunan kişilerde akciğer ve diğer sistem hastalıklarına yol açabileceğini belirten Bingöl Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve TBC Uzmanı Dr. Rabia Engin Ünver, klima sisteminde oluşan aerosollerin, ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu viral üst solunum yolu, akciğerlerde alt solunum yolu enfeksiyonu, zatürree gibi hastalıklara neden olabileceğini kaydetti.
Göğüs Hastalıkları ve TBC Uzmanı Dr. Rabia Engin Ünver, özellikle büyük işyeri ve otel klimalarında bulunan "Legionella pneumophilia" denen bir bakterinin ölümcül olabilecek zatürreye neden olabileceğine dikkat çekerek, “Aynı zamanda bakımı yapılmamış klimaların kullanıldığı ortamlarda, alerjik nezle, astım gibi alerjik hastalıkların da arttığı göz ardı edilmemelidir” dedi.
KLİMALARA DİKKAT
Klimaya bağlı dış ve iç ortam ısı değişikliklerinin belirgin olduğu durumlarda yüz felci, kas tutulması ve çeşitli eklem ağrılarının görülebileceğini belirten Dr. Ünver, tüm bu nedenlerden dolayı klimaların, sürekli ve düzenli olarak bakımlarının yapılması ve hava filtrelerinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “ Klimanın kullanıldığı ortamlarda sigara içilmemesi gerekmektedir. Özellikle hastane, okul, çalışma ofisi gibi toplu yaşam alanlarındaki klimaların bakımları çok önemlidir” diye konuştu.
HASTANE ENFEKSİYONLARIHastane enfeksiyonlarının insan sağlığını ve hayatını birinci derecede etkileyen faktörlerin başında yer aldığını ifade eden Dr Ünver, bu sebeple sağlık sektöründe enfeksiyonla mücadele amacıyla önemli miktarda altyapı, malzeme ve işgücü yatırımları yapıldığını hatırlatarak, “İklimlendirme sistemlerinin uygunluğunun kontrolü için belirli periyotlarda birtakım testler yapılarak parametreler ölçülmektedir. Bu testler; partikül ölçümü, mikro-organizma ölçümü, temiz oda fark basınç ve hava değişim sayıları, sıcaklık ve nem ayar kontrolü ölçümü, gürültü ölçümü, hepa filtre sızdırmazlık testi, kanal sızdırmazlık testleridir. İklimlendirme sisteminin bakımları hijyen ve kullananın konforu açısından çok önemlidir. Hastalık ya da enfeksiyona yol açabilecek mikroorganizmaların tümünün öldürülmesi ya da zararlı etki oluşturmayacak düzeye indirilmesi için dezenfeksiyon işlemi belli periyotlarla tekrar edilmelidir” şeklinde konuştu.