KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2026 Pazar
°C

Sgk harcamalarındaki yükseliş sürüyor

Devletin, işçiler, Bağ-Kurlular ve emeklilere yaptığı sağlık harcamaları, yılın ilk beş ayında 2009'un aynı dönemine göre 1,2 milyar lira arttı. SGK harcamalarındaki yükselişin dizginlenebilmesi için yeni tedbirler gelebillir

Sgk harcamalarındaki yükseliş sürüyor
20 TEMMUZ 2010 SALI 09:12
0
1968
0
AA aa

İsa Yazar'ın haberi

Bu durum, memurlar ve yeşil kartlıların sağlık giderlerinde yaşanan yüzde 30'luk düşüşü de gölgede bıraktı. SGK harcamalarındaki önlenemez yükselişin dizginlenebilmesi için yeni tedbirlerin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Tasarruf tedbirleriyle memurlar ve yeşil kartlıların sağlık harcamalarında yüzde 30'a varan düşüş gözlenirken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlık giderlerinde dikkat çekici bir artış yaşanıyor. SSK ve Bağ-Kurlular ile emeklilerin sağlık harcamaları yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 milyar lira arttı. Ocak-mayıs döneminde sağlık harcamaları 12 milyar 854 milyon TL'yi buldu. 2009'da aylık ortalama sağlık harcaması 2,3 milyar lira olarak gerçekleşirken, bu yıl aylık ortalama 2,5 milyar TL'ye çıktı.

Hastane ve ilaç katkı paylarının artırılması sağlık giderlerindeki hızlı yükselişi durduramadı ancak yavaşlattı. Artış hızı, önceki yıllarla kıyaslandığında belli ölçüde düştü. Geçmiş yıllarda daha büyük farklar oluşurken bu sene yıl sonu itibarıyla yaklaşık 2-2,5 milyarlık bir artış öngörülüyor. Sağlık harcamalarında en önemli kalemi tedavi harcamaları oluşturuyor. Tedavi giderleri için harcanan rakam 7,5 milyar olurken ilaca 5,1 milyar TL harcandı. Devlet hastaneleri 4,1 milyarlık harcama yaparken üniversite hastaneleri 1,3, özel hastaneler ise SGK'ya 1,9 milyar liralık tedavi faturası gönderdi.

Sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerin sayısı da sürekli olarak artıyor. 2002'de Türkiye'de 1 kişi yılda 2,2 kez hekime giderken 2009 yılı sonunda bu oran 6,7'ye çıktı. Buna göre 2009'da sağlık kuruluşlarına 247 milyon hasta müracaat etti. Bunların 234 milyonu ayakta tedavi olup gönderilenlerden oluşurken 7,9 milyon hasta yatarak tedavi oldu. Ancak yataklı tedavi harcamaları, ayaktan tedaviye yakın çıktı. SGK, yatarak tedaviye 6,3 milyar TL harcarken, ayakta tedavi için yapılan ödeme 7,7 milyar lira oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre reçete sayısındaki artış da dikkat çekici. 2007 yılında 270 milyon reçete yazılırken bu sayı 2008'de 302 milyona, 2009'da ise 327 milyona çıktı. Reçete tutarları da yine yıllara göre 2007'de 11,3 milyar, 2008'de 13 milyar, 2009'da ise 16 milyar lira oldu. Reçete başına maliyet 2007'de 41 TL iken 2008'de 43 liraya, 2009'da ise 48,9 liraya çıktı.

Sağlık harcamalarının yıllar içinde izlediği seyir de ciddi bir artış yaşandığını gösteriyor. 2001 yılında 4,5 milyar TL olan toplam sağlık harcamaları, 2009 yılına gelindiğinde 28,8 milyar liraya yükseldi. 8 yıl içinde 6 kat artış gösteren harcama, ekonomi yönetimini endişelendiriyor. Üst üste günlerce süren toplantılar yapan ekonomi kurmayları, harcamalardaki artışı önleyebilmek için 2010 yılı başında global bütçe uygulamasına geçme kararı aldı. Ancak yeni düzenlemeyi ilaç üreticileri ile üniversite ve devlet hastaneleri kabul ederken özel hastaneler bu sistemi reddetti. Global bütçe, sağlık kuruluşlarına ve ilaç şirketlerine ortalama bir bütçe verilmesini, harcamalar bu rakamı aşsa bile devletin ek ödeme yapmamasını öngörüyor. 2010 yılının ilk 5 ayındaki uygulamalar global bütçeye rağmen sağlık harcamalarının arttığını gösteriyor.

kullan

(Zaman)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2026
21:02
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl`de
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
16.05.2026
15:33
Bingöl`de `Masa Tenisi Bal Turnuvası` Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de 'Masa Tenisi Bal Turnuvası' Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de masa tenisi tutkunlarını bir araya getirecek 'Bingöl Masa Tenisi Bal Turnuvası' için geri sayım başladı. Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenecek turnuvada dereceye giren sporcuların ödülleri ise 'karakovan balı' olacak.
16.05.2026
15:32
Bingöl`de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde karla mücadele çalışmaları mayıs ayında da devam ediyor. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy ve mezra yollarını yeniden açmak için yoğun mesai harcıyor.
16.05.2026
15:24
CHP`li Türeli:
CHP'li Türeli: 'Çiftçi Desteklenmeli'
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Bingöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Türeli, tarım ve hayvancılığın stratejik bir alan olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın