Tarım İl Müdürü Namet Sevinç, “Erken ilkbahar ve geç sonbahar ile birlikte ilimizde kurduğumuz seralardan yaz mevsimi ile birlikte çiftçilerimiz bir yıl içerisinde üç dönem ürün alabiliyorlar” dedi.
Erken ilkbahar ve geç sonbaharda alınan ürünler arasında maydanoz, marul, taze soğan gibi sebzelerin Olduğunu söyleyen Sevinç, “Yaz aylarında da domates, salatalık, patlıcan, biber gibi ürünler yetiştiriliyor. Küçük Tekkören köyündeki bu sera 200 metre kare alan üzerinde iki örtü altında kurulmuş. Bunu işleten kişi işine önem verdiği takdirde ailesini çok rahat bir şekilde geçindirebilir. Bugüne kadar buna benzer 108 tane sera kurduk. Bunların yüzde 80'ni şuan faal durumda ve çok iyi ürün elde ediliyor” diye konuştu.
Seralardan gelir elde edilebilir
Merkeze bağlı Gözeler, Yeniköy ve Ğırava köylerinde tarafında çok ciddi seralar kurduklarını ifade eden Sevinç, “Burada yetiştirilen ürünler hem aile tarafından tüketiliyor, hem de il içersinde satılıp gelir elde ediliyor. Biz aslında sebzecilikte bu yönteme sera yerine örtü altı diyoruz. Çünkü bu yöntem üç dönemi kapsıyor. Erken ilkbahar olayı şu anlama geliyor, normal hava şartlarında ilkbahar mevsiminde 30–40 gün geç yetişen ürünlerden önce ürün elde etme yöntemidir. Yani kısacacı soğuk havada yetişmesi zor olan birçok ürün erken ilkbahar dediğimiz dönemde örtü altında erken elde edilebiliyor. Çiftçilerimiz örtü altında kullandıkları alanın aynısını dışarıda yapsalar bu kadar çok ürün elde edemezler. Çünkü örtü altı üç mevsim ürün verebilirken, dışarıda normal tarlada örtüsüz yapılan klasik yöntem sadece bir mevsim ürün verir. Çiftçilerimiz bu yöntemle çok karlı olabiliyorlar. Üç mevsim ürün satma fırsatını yakalayabiliyorlar. Sadece sebzecilikte değil, meyvecilikte de çok önemli desteklerimiz var. Bildiğiniz gibi tarım ilimizin kalkınmasında en önemli alternatif kaynaktır. Bu kaynak çok iyi değerlendirildiği zaman ilin kalkınmasında önemli mesafeler kat etmesine zemin hazırlar” ifadelerini kullandı.
Çiftçiye yüzde 75 destek
Bir çiftçimiz bize gelip ben kendi tarlamda meyve bahçesi kurmak istiyorum dediği takdirde, biz talepte bulunan çiftçimize hangi tür fidan alırsa alsın yüzde 75 destek veriyoruz diyen Sevinç, “Bu şu anlama geliyor, çiftinin dışarıda aldığı fidanı biz yüzde 75 indirimli veriyoruz. Desteğimiz sadece bununla sınırlı değil. Girişimde bulunan Çiftçinin meyve bahçesi yapmak istediği tarlada incelemelerde bulunuyoruz. Bahçedeki toprak ne kadar verimli, sulama yöntemi nasıl olmalı, yetiştirilen fidandan kaç yılda ürün alınabilir bunların hepsinde yardımcı oluyoruz. Tarımdan ekiplerimiz gidip tarlayı yerinde inceliyorlar, topraktan numune alıp inceliyoruz. Alınan toprağın numunesi incelendikten sonra verimli değimli zaten belli olur. Meyve bahçesi yaptığımız yerlerde fidanlar meyve verene haftada birkaç defa gidip kontrol ediyoruz. Biz isteriz ki ilimizdeki vatandaşlar işsizlikten yakınacaklarına gelip tarım müdürlüğüne sorsunlar tarım alanında ne yapabilirim diye. Bu iş meslek olarak yapılıp dikkate alındığı zaman çok iyi gelir elde edilebilir. Aşağı çarşıdaki yeri meyve bahçesi yapacağız diye karar aldık. Gidip bahçeleri yerinde inceledik. Biz burası için 1 Milyon YTL kaynak ayırdık. Bahçe sahiplerini ikna edemedik. Buradaki bahçe sahiplerini ikna edebilirsek çok ciddi çalışmalar yapacağız. Burası için kaynak ayırdık. Proje sunduk, kabul edildi. Proje kabul ediliyor, kaynak ayrılıyor, fakat bahçe sahipleri yanaşmadığı için projeyi hayata geçiremiyoruz” diye sözlerini bitirdi.