Muğla'nın Bodrum İlçesi, Göltürkbükü Beldesi'nde bugün başlayan ‘Türkiye'de Diyabette Mevcut Durum ve Hasta Bakım, İzlem ve Tedavi Kalitesindeki Sorunlar Çalıştayı'nda diyabetin tüm yönleri, mevcut durumu ve sorunları masaya yatırıldı. Dünyada hızla yayılan ve 2050 yılında 350 milyon insanın diyabetli olacağının beklentisi içerisinde alınacak önlemler, geliştirilecek projeler tartışıldı. Türkiye'de 6.5 milyon diyabetli hastanın yaşam kalitesinin artırılması, gizli diyabet hastalarının ortaya çıkarılması için toplumun bilinçlendirilmesine yönelik geliştirilecek projeler ele alındı. Ülkemizde her yıl 300 bin kişinin bu hastalığa yakalandığının tespit edildiği açıklandı.
Göltürkbükü Beldesi'ndeki Bodrum Princess Otel'de Türkiye Diyabet Vakfı koordinatörlüğünde yürütülen 3 çalıştaydan ilki olan ‘Türkiye'de Diyabette Mevcut Durum ve Hasta Bakım, İzleme ve Tedavi Kalitesindeki Sorunlar Çalıştayı' Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı ve proje koordinatörü Prof.Dr. M. Temel Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Temsilcisi Prof.Dr. İsuf Kalo, Uluslararası Diyabet Federasyonu Avrupa Temsilcisi Dr. Mitchael Hall, Türkiye'de diyabet alanı ile ilişkili kuruluşlarının temsilcileri ve önde gelen akademisyenlerden oluşan 150 bilim adamının katılımıyla başladı.
6.5 milyon şeker hastası var
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. M. Temel Yılmaz, diyabetin mevcut durumu ve sorunlar, çözüm yolları, hedef ve stratejileri içeren raporların ortaya çıkacağını belirterek “Ülkemizin 2020 yılına yönelik diyabetle mücadele yol haritası olan Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler dokümanı hazırlanacak. Türkiye'de 6.5 milyon diyabetli hasta var. Diyabetlilerin yüzde 60'ı hastalığa yakalandıktan uzun süre sonra farkına varabiliyor. Bu da bir hastanın birçok organında hasara yol açtığı için ömründen en az 10 yılı kaybetmesine neden oluyor. Dünyada bilinen ve en ölümcül 5 hastalık arasında kabul edilen diyabet ve buna bağlı komplikasyonların tanısı, tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonuna her yıl 5 milyar euro harcandığını göz önüne alırsak durumun ne kadar ciddi ve vahim olduğu ortaya çıkar” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Temsilcisi Prof. Dr. İsuf Kalo da ‘Dünyada Diyabet Politikaları ve Programları' konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Kalo dünya genelinde 265 milyon diyabetli hastanın bulunduğunu belirterek Diyabetin bu hızla yayılması durumda rakamın 2050 yılında 350 milyonun üzerine ulaşacağını sanıyorum. Dünyada yetişkin nüfusun yüzde 60'ı bu hastalıktan etkilendiğini çocuklarda büyük bir hızla yayıldığını görüyoruz. Özellikle çocukların bu hastalıktan küçük yaştan itibaren korunabilmesi için ilgili bakanlıkların beslenme konusunda, örneğin, okul civarındaki fast food benzeri satış noktalarının yasaklanmasına kadar bir dizi önlemin alınması zorunlu olarak görülmektedir” dedi.
Hurriyet