KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Şeker hastalığı korkutuyor

Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan şeker hastalarının sayısı neden artıyor?

Şeker hastalığı korkutuyor
12 EYLÜL 2009 CUMARTESİ 12:12
0
1342
0
AA aa
Muğla'nın Bodrum İlçesi, Göltürkbükü Beldesi'nde bugün başlayan ‘Türkiye'de Diyabette Mevcut Durum ve Hasta Bakım, İzlem ve Tedavi Kalitesindeki Sorunlar Çalıştayı'nda diyabetin tüm yönleri, mevcut durumu ve sorunları masaya yatırıldı. Dünyada hızla yayılan ve 2050 yılında 350 milyon insanın diyabetli olacağının beklentisi içerisinde alınacak önlemler, geliştirilecek projeler tartışıldı. Türkiye'de 6.5 milyon diyabetli hastanın yaşam kalitesinin artırılması, gizli diyabet hastalarının ortaya çıkarılması için toplumun bilinçlendirilmesine yönelik geliştirilecek projeler ele alındı. Ülkemizde her yıl 300 bin kişinin bu hastalığa yakalandığının tespit edildiği açıklandı.
Göltürkbükü Beldesi'ndeki Bodrum Princess Otel'de Türkiye Diyabet Vakfı koordinatörlüğünde yürütülen 3 çalıştaydan ilki olan ‘Türkiye'de Diyabette Mevcut Durum ve Hasta Bakım, İzleme ve Tedavi Kalitesindeki Sorunlar Çalıştayı' Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı ve proje koordinatörü Prof.Dr. M. Temel Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Temsilcisi Prof.Dr. İsuf Kalo, Uluslararası Diyabet Federasyonu Avrupa Temsilcisi Dr. Mitchael Hall, Türkiye'de diyabet alanı ile ilişkili kuruluşlarının temsilcileri ve önde gelen akademisyenlerden oluşan 150 bilim adamının katılımıyla başladı.

6.5 milyon şeker hastası var

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. M. Temel Yılmaz, diyabetin mevcut durumu ve sorunlar, çözüm yolları, hedef ve stratejileri içeren raporların ortaya çıkacağını belirterek “Ülkemizin 2020 yılına yönelik diyabetle mücadele yol haritası olan Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler dokümanı hazırlanacak. Türkiye'de 6.5 milyon diyabetli hasta var. Diyabetlilerin yüzde 60'ı hastalığa yakalandıktan uzun süre sonra farkına varabiliyor. Bu da bir hastanın birçok organında hasara yol açtığı için ömründen en az 10 yılı kaybetmesine neden oluyor. Dünyada bilinen ve en ölümcül 5 hastalık arasında kabul edilen diyabet ve buna bağlı komplikasyonların tanısı, tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonuna her yıl 5 milyar euro harcandığını göz önüne alırsak durumun ne kadar ciddi ve vahim olduğu ortaya çıkar” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Temsilcisi Prof. Dr. İsuf Kalo da ‘Dünyada Diyabet Politikaları ve Programları' konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Kalo dünya genelinde 265 milyon diyabetli hastanın bulunduğunu belirterek Diyabetin bu hızla yayılması durumda rakamın 2050 yılında 350 milyonun üzerine ulaşacağını sanıyorum. Dünyada yetişkin nüfusun yüzde 60'ı bu hastalıktan etkilendiğini çocuklarda büyük bir hızla yayıldığını görüyoruz. Özellikle çocukların bu hastalıktan küçük yaştan itibaren korunabilmesi için ilgili bakanlıkların beslenme konusunda, örneğin, okul civarındaki fast food benzeri satış noktalarının yasaklanmasına kadar bir dizi önlemin alınması zorunlu olarak görülmektedir” dedi.

Hurriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın