1993 yılından beri Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da faaliyet gösteren Sjællands Privatskole isimli okuldan bir grup öğrenci, binlerce kilometre uzaklıktan gelerek Çanakkale'de yatan şehit dedelerini ziyaret ettiler.
OKUL DANİMARKA'NIN EN BAŞARILI OKULLARINDAN
Danimarka İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatlarına bağlı olarak çalışan Sjællands Privatskole, Danimarka'nın en başarılı okulları arasında gösteriliyor. Gerek fiziki ve gerekse eğitim seviyesi açısından oldukça iyi durumdaki okulda 2'li öğretmen esasına göre çalışılıyor.
Eğitim gören öğrencileri şehit dedeleri ile buluşturan okulun Matematik ve Almanca öğretmeni Huzeyfe Öztoprak, okul ile alakalı şu detayları verdi; “Çocuklarımızın asimile olmamaları, dini ve milli değerlerini korumak için bu okul kuruldu.
1993'de fikri oluştu ve 1994'de Danimarka Milli Görüş'e bağlı 2. okul olarak büyüklerimiz bu okulu kurdular. 185 kişilik kapasitemiz var ve mecburen öğrencileri seçerek, sınavla alıyoruz. Başarı oranımız %90'ın üstünde. Bu Danimarka için çok yüksek bir oran. Biz Lise'ye kadar eğitim veriyoruz ancak çok kaliteli Üniversiteleri bitiren mezunlarımızla birlikteyiz. Danimarka'da mevcut okullarda görülen bütün dersler bizde de var. Bizde ayrıca Din dersleri ve Türkçe dersleri de mevcut. Okulumuz resmi ve bakanlığa bağlı. Dersler 2 öğretmenle işleniyor. Biz okulda anlattığımız konuları burada çocuklarımız birebir görsün istedik. Çok da etkili oldu.”
ÖĞRENCİLER: “TÜYLERİMİZ DİKEN DİKEN OLDU”
Öğrenciler de Çanakkale'yi gün boyu gezdiler ve şehit dedeleri için bol bol dua ettiler. Şehitlikleri gezerken tüylerinin diken diken olduğunu söyleyen 9. sınıf öğrencisi Betül Kılıç; “Şimdikilere göre dedelerimiz çok güçlüymüş. Seyid Onbaşı beni çok etkiledi. Çok inançlı ve Allah için canlarını verirlermiş atalarımız. Herkes mutlaka buraları görmeli” derken Grubun müezzinliğini de yapan 8. sınıf öğrencisi Emin Şahan ise “Her şehit kabrinde, anlatılan her gerçek hikâyede tüylerim diken diken oldu. Atalarım burada iman gücü ile savaşmışlar. Biz Çanakkale'de neler olduğunu okulda öğrenmiştik ancak burada çok farklı oldu” diye konuştu.
OKULDA ÖĞRENDİK ANCAK BURASI ÇOK FARKLI
15 yaşındaki Konyalı öğrenci Hilal Özer ise “Dedelerimizin şehit düştüğü bu toprakların havasını solumak çok farklı” dedi. Özer; “Biz gurbetçiler olarak atalarımızın vatanları için kanlarını döktükleri bu topraklarda yürüyoruz ve bu bizim için çok çok farklı bir duygu. Her karışında bir şehidin yattığı bu toprakların önemini şimdi daha iyi anladık. O genç yaşta kendilerini feda eden dedelerimizi ziyaret etmek bizim için büyük bir onurdu. Bu nedenle beni buraya getiren, bu güzellikleri görmeme vesile olan okuluma ve idarecilerine çok çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
8. Sınıf öğrencisi Cemil Altunkaya ise Sivaslı olduğunu belirterek; “İlk defa Çanakkale'ye geliyorum ve burada gördüklerim karşısında çok duygulandım. Dedelerimin şehit düştüğü topraklara ayak basıyorum. Hep hocalarım anlatırdı ama burası çok farklı” dedi. 9. Sınıf öğrencisi Bünyamin Tuna ise “Kitaplarda okumuştum ama burada çok farklı şeyler hissettim. Daha önce böyle bir şey yaşamamıştım. Onları kaybettiğimiz için üzüldüm ancak Allah rızası için şehit oldukları için de sevindim. Artık Çanakkale'ye dair her şeyi okuyup, öğreneceğim” şeklinde konuştu. Okulun yönetim kurulu üyesi Şenol Şahan ise Çanakkale'ye ilk geldiği zaman çifte vatandaş olduğunu ancak askerlik problemi nedeniyle Türk vatandaşlığını iptal etmek üzere olduğunu söyleyerek; “Buraları gördükten sonra bu pasaportun sadece kağıt parçası olmadığını, çok büyük anlamlar ifade ettiğini anlayarak vazgeçtim” dedi.