19 Şubat tarihinde son bulacak seçmeli derslere yönelik yapılan açıklamada, Kur'an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler ve Kürtçe/Zazaca derslerinin seçilmesi konusunda duyarlılık çağrısı yapıldı.
“DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu'nca yapılan açıklamada, “4-5-6-7-8. sınıflarımızdaki çocuklarımız ile 9-10-11-12. sınıflarımızdaki gençlerimiz gelecek yıl alacakları dersleri şimdiden seçeceklerdir. Vatandaşlarımızı Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed'in (S.A.V) Hayatı, Temel Dini Bilgiler, Kürtçe ve Zazaca derslerini seçme konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Maneviyatı güçlü, karakteri yüksek, çağın gerekleri ile donanmış, sadece yaşadığı yeri değil ümmet coğrafyasının derdini dert edinen mütedeyyin nesiller yetiştirmek, Kur'an'ı bilen, onu okuyan, Peygamberini tanıyan ve O'nun yolundan giden bir nesil inşa etme gayreti içerisinde olmalıyız. Yaşam felsefesinde adalet, sevgi, saygı, kardeşlik duygularını barındıran, başkasının haklarına saygı gösteren ve gerektiğinde koruyan bir nesil istiyorsak, Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersini seçmeliyiz. Yine öğrencilerimizin ve gençlerimizin kendi bölge ve coğrafyasına hâkim olması, kendi dilini unutmaması ve sahip çıkması adına Kürtçe ve Zazaca dersini seçmeliyiz” denildi.
“KUR'AN EĞİTİMİNİ ARZULAMAKTAN BAŞKA BİR ÇAREMİZ YOK”
Kalem Eğitim Kültür Bilim Sosyal Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Kalem Der) ise, elem ve sıkıntının eksik olmadığı ahlaki çöküntü ve yozlaşmanın önünü almak için Kur'an eğitimini arzulamaktan başka bir çarenin bulunmadığını belirtti.
Müslüman toplumun temelini teşkil eden Kur'an-ı Kerim'in eğitim sisteminin merkezinde olması gerektiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Müslüman halkımızın yıllarca ızdırabının çektiği, elem ve sıkıntının eksik olmadığı ahlaki çöküntü ve yozlaşmanın önünü almak için Kur'an eğitimini arzulamaktan başka bir çaremizde bulunmamaktadır. Unutulamamalıdır ki; Müslümanlar kendi geleceklerinin teminatı olan çocuklarını İslam'ın kaynakları ve anadilinin imkânlarıyla buluşturma ve o doğrultuda yetiştirme haklarına sahiptirler ve sorumludurlar. Kendi hak ve sorumluluklarını sahiplenmedikleri sürece sistem ve kimi ideolojik yapılanmalar onları bu haklarından mahrum etmek isteyecek ve kendileri ile inançları arasında aşılmaz setler bırakacaktır.”
Açıklamada ayrıca, “Öğrencilere ve velilerin Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli ders seçimi konusunda da duyarlı olmalarını istiyoruz. Öğrencilerimizin anadillerini öğrenerek yetişmelerini istiyoruz. Velilerin Kürtçe ve Zazaca dillerini de seçmeli ders olarak seçmelerini istirham ediyoruz. Velilerimiz ilkokul ve ortaokulda okuyan öğrencileri için en geç 19 Şubat tarihine kadar okul müdürlüklerine matbu dilekçede seçimlik dersler olan Kur'an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler ve Kürtçe/Zazaca derslerini işaretleyerek seçebilirler. Yine lise öğrencileri için ise; 12 Şubat tarihine kadar aynı dersleri seçebilirler. Bu hususta velilerimizin ve öğrencilerimiz mağduriyet yaşamamaları için tarihlere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatırız” denildi.