KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Temmuz 2026 Perşembe
°C

Savunma ihracatında büyük artış!

Savunma ve havacılık sanayisi yılın ilk yarısındaki performansıyla ihracatını artırdı

Savunma ihracatında büyük artış!
03 TEMMUZ 2018 SALI 09:30
0
2183
0
AA aa

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, yılın ilk yarısında Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak 81 milyar 910 milyon dolara ulaştı.

Savunma ve havacılık sanayisinin ihracatında ise söz konusu dönemde yaklaşık yüzde 14'lük artış kaydedildi. Böylece, geçen yılın ilk yarısında 795 milyon 705 bin dolar olan sektörün ihracat rakamı 906 milyon 407 bin dolara yükseldi. Sektörün son 12 aydaki ihracatı ise 1 milyar 849 milyon 214 bin dolara karşılık geldi.

Sektörün ihracatında ABD ilk sıradaki yerini korudu. Savunma ve havacılıkta yapılan ihracatın 3'te birinden fazlası bu ülkeye yapıldı. ABD'ye yapılan ihracat geçen yılın ilk yarısında 317 milyon 603 bin dolar seviyesinde iken bu yılın aynı döneminde 342 milyon 942 bin dolara çıktı. ABD'ye yapılan ihracat bu dönemde yaklaşık yüzde 8 arttı.

Almanya, savunma ve havacılık ihracatında ikinci sırada yer aldı. Geçen yılın ilk yarısında Almanya'ya yapılan 106 milyon 557 bin dolarlık ihracat, bu yılın aynı döneminde 116 milyon 903 bin dolara yükseldi. İhracat miktarındaki artış yaklaşık yüzde 10 olarak gerçekleşti.

Envanterini FNSS'nin Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 araçlarıyla güçlendiren Umman'a yapılan ihracat 6 aylık dönemde 1 milyon 617 bin dolardan 81 milyon 535 bin dolara yükseldi. Umman'a savunma ve havacılık sanayisinin ihracatı 50 katına çıktı.

Hollanda'ya yapılan ihracatta da ciddi artış kaydedildi. Geçen yılın ilk yarısında 6 milyon 514 bin dolar düzeyindeki ihracat, bu yılın aynı döneminde 6 katına ulaşarak 39 milyon 649 bin doları gördü.

Fransa'ya ihracat 28 milyon 826 bin dolardan 35 milyon 968 bin dolara çıktı. Bu ülkeye yılın ilk 6 ayında yapılan savunma ve havacılık ihracatı yaklaşık yüzde 25 arttı. 

Sivil havacılık alanında ürün ve hizmet satışı gerçekleştirilen Hindistan'a yapılan ihracat yaklaşık yüzde 22 azaldı. Hindistan'a geçen yılın ocak-haziran döneminde 44 milyon 729 bin dolarlık ihracat yapılırken bu yılın aynı döneminde 34 milyon 676 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

İngiltere'ye ihracat yüzde 11'lik artışla 25 milyon 692 dolardan 28 milyon 465 bin dolara yükseldi.

Ülke savunmasını Türk savunma sanayisi ürünleriyle güçlendiren Azerbaycan'a ihracat yaklaşık 4 katına çıktı. Geçen yılın ilk yarısındaki 5 milyon 697 bin dolarlık ihracat 20 milyon 676 bin dolara ulaştı.

Envanterine Nurol Makina'nın Ejder Yalçın ve Ejder TOMA araçlarını katan Senegal'e ihracat söz konusu dönemde yaklaşık 24 katına çıktı. Böylece 513 bin dolar seviyesindeki ihracat 12 milyon 300 bin doları buldu.

Bu dönemde İsviçre'ye ihracat 3 katına çıkarak 10 milyon 37 bin dolara, Katar'a ihracat 3 katına çıkarak 9 milyon 367 bin dolara, Filipinler'e ihracat 2 katına çıkarak 8 milyon 566 bin dolara, Çin'e ihracat 37 katına çıkarak 8 milyon 384 bin dolara, Ukrayna'ya ihracat 3 katına çıkarak 7 milyon 851 bin dolara ulaştı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.07.2026
23:27
İki araç, iki hayvan, iki yaralı!
İki araç, iki hayvan, iki yaralı!
Bingöl Valiliği gündüz vakti başıboş hayvanları toplattı, akşam saatlerinde yine başıboş hayvan kazası yaşandı. Bingöl-Muş karayolunda iki aracın yola çıkan iki başıboş büyükbaş hayvana çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hafif yaralandı. Kazada çarpılan hayvanlar telef oldu.
08.07.2026
23:12
Bingöl`de 68 hayvan toplandı
Bingöl'de 68 hayvan toplandı
Bingöl Valiliği, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla başıboş hayvanlara yönelik denetim ve toplama çalışmalarının aralıksız sürdüğünü açıkladı. Son denetimlerde 68 sahipsiz hayvan toplanarak belediyelere ait geçici bakımevlerine teslim edildi.
08.07.2026
18:15
`NATO, Barışa Hizmet Edemez!`
'NATO, Barışa Hizmet Edemez!'
NATO'nun küresel barış ve güvenliği sağlama iddiasına rağmen bugüne kadar müdahil olduğu savaşlarda barış yerine yıkım ve istikrarsızlık ürettiği vurgulayan Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Afganistan, Irak ve Libya'nın ardından Gazze, Suriye, Lübnan ve İran'da yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, NATO'nun temel misyonunun barış değil savaş üretmek olduğunun altını çizdi.
08.07.2026
14:00
Sahte yedek parça ilanıyla 203 milyon liralık vurgun
Sahte yedek parça ilanıyla 203 milyon liralık vurgun
Sakarya merkezli Bingöl dahil 14 ilde düzenlenen operasyonda, internet üzerinden sahte yedek oto parça ilanlarıyla vatandaşları dolandırdığı öne sürülen 25 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin hesaplarında 203 milyon liralık işlem hacmi tespit edilirken, 13 zanlı tutuklandı.
08.07.2026
12:34
Bingöl`de beton santralleri ve hurdacılar taşınıyor
Bingöl'de beton santralleri ve hurdacılar taşınıyor
Bingöl'de kent estetiğini güçlendirmek, görüntü kirliliğini azaltmak ve trafik güvenliğini artırmak amacıyla beton santralleri ile hurdacılık işyerlerinin şehir merkezinden Kervansaray bölgesine taşınması kararlaştırıldı. Taşınma sürecinin inşaat sezonunun ardından başlaması planlanıyor.
07.07.2026
13:31
Servi`de dut pekmezi mesaisi başladı!
Servi'de dut pekmezi mesaisi başladı!
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi köyünde yaz mevsimiyle birlikte dut pekmezi mesaisi başladı. Tamamen geleneksel yöntemlerle ve el emeğiyle hazırlanan pekmez, günler süren zahmetli bir sürecin ardından sofralara ulaşıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın