KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2026 Perşembe
°C

Savunma ihracatında büyük artış!

Savunma ve havacılık sanayisi yılın ilk yarısındaki performansıyla ihracatını artırdı

Savunma ihracatında büyük artış!
03 TEMMUZ 2018 SALI 09:30
0
2097
0
AA aa

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, yılın ilk yarısında Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak 81 milyar 910 milyon dolara ulaştı.

Savunma ve havacılık sanayisinin ihracatında ise söz konusu dönemde yaklaşık yüzde 14'lük artış kaydedildi. Böylece, geçen yılın ilk yarısında 795 milyon 705 bin dolar olan sektörün ihracat rakamı 906 milyon 407 bin dolara yükseldi. Sektörün son 12 aydaki ihracatı ise 1 milyar 849 milyon 214 bin dolara karşılık geldi.

Sektörün ihracatında ABD ilk sıradaki yerini korudu. Savunma ve havacılıkta yapılan ihracatın 3'te birinden fazlası bu ülkeye yapıldı. ABD'ye yapılan ihracat geçen yılın ilk yarısında 317 milyon 603 bin dolar seviyesinde iken bu yılın aynı döneminde 342 milyon 942 bin dolara çıktı. ABD'ye yapılan ihracat bu dönemde yaklaşık yüzde 8 arttı.

Almanya, savunma ve havacılık ihracatında ikinci sırada yer aldı. Geçen yılın ilk yarısında Almanya'ya yapılan 106 milyon 557 bin dolarlık ihracat, bu yılın aynı döneminde 116 milyon 903 bin dolara yükseldi. İhracat miktarındaki artış yaklaşık yüzde 10 olarak gerçekleşti.

Envanterini FNSS'nin Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 araçlarıyla güçlendiren Umman'a yapılan ihracat 6 aylık dönemde 1 milyon 617 bin dolardan 81 milyon 535 bin dolara yükseldi. Umman'a savunma ve havacılık sanayisinin ihracatı 50 katına çıktı.

Hollanda'ya yapılan ihracatta da ciddi artış kaydedildi. Geçen yılın ilk yarısında 6 milyon 514 bin dolar düzeyindeki ihracat, bu yılın aynı döneminde 6 katına ulaşarak 39 milyon 649 bin doları gördü.

Fransa'ya ihracat 28 milyon 826 bin dolardan 35 milyon 968 bin dolara çıktı. Bu ülkeye yılın ilk 6 ayında yapılan savunma ve havacılık ihracatı yaklaşık yüzde 25 arttı. 

Sivil havacılık alanında ürün ve hizmet satışı gerçekleştirilen Hindistan'a yapılan ihracat yaklaşık yüzde 22 azaldı. Hindistan'a geçen yılın ocak-haziran döneminde 44 milyon 729 bin dolarlık ihracat yapılırken bu yılın aynı döneminde 34 milyon 676 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

İngiltere'ye ihracat yüzde 11'lik artışla 25 milyon 692 dolardan 28 milyon 465 bin dolara yükseldi.

Ülke savunmasını Türk savunma sanayisi ürünleriyle güçlendiren Azerbaycan'a ihracat yaklaşık 4 katına çıktı. Geçen yılın ilk yarısındaki 5 milyon 697 bin dolarlık ihracat 20 milyon 676 bin dolara ulaştı.

Envanterine Nurol Makina'nın Ejder Yalçın ve Ejder TOMA araçlarını katan Senegal'e ihracat söz konusu dönemde yaklaşık 24 katına çıktı. Böylece 513 bin dolar seviyesindeki ihracat 12 milyon 300 bin doları buldu.

Bu dönemde İsviçre'ye ihracat 3 katına çıkarak 10 milyon 37 bin dolara, Katar'a ihracat 3 katına çıkarak 9 milyon 367 bin dolara, Filipinler'e ihracat 2 katına çıkarak 8 milyon 566 bin dolara, Çin'e ihracat 37 katına çıkarak 8 milyon 384 bin dolara, Ukrayna'ya ihracat 3 katına çıkarak 7 milyon 851 bin dolara ulaştı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.04.2026
11:56
İsrail`den Sumud Filosu`na müdahale! Filo`da Bingöllü iki isim var
İsrail'den Sumud Filosu'na müdahale! Filo'da Bingöllü iki isim var
İsrail'in Gazze ablukasını kırmak ve buraya insani yardım götürmek üzere yola çıkan Küresel Sumud Filosu'na, İsrail donanması tarafından uluslararası sularda Yunanistan yakınlarında müdahale edildi. İsrail, 22 tekneye müdahale etti, 18 tekneyle iletişim kesildi. Sumud Filosu'ndan yapılan açıklamada 18 Türk aktivistin, İsrail askerleri tarafından alıkonulduğu açıklandı. Bunlardan ikisi Bingöllü…
30.04.2026
11:30
Bingöl`de Heyelan Köy Yolunu Ulaşıma Kapattı
Bingöl'de Heyelan Köy Yolunu Ulaşıma Kapattı
Bingöl merkeze bağlı Elmalı köyü Alatepe mezrasında meydana gelen heyelan nedeniyle köy yolu tamamen kapanırken, bazı yerleşim yerlerine ulaşım sağlanamaz hale geldi. Ekipler yolu yeniden açmak için çalışma başlattı.
30.04.2026
11:29
TUTAP ile Türkiye Sigorta`dan `Dünya Mirası Türkiye` İçin Güç Birliği
TUTAP ile Türkiye Sigorta'dan 'Dünya Mirası Türkiye' İçin Güç Birliği
Türkiye'nin kültürel ve tarihi mirasını uluslararası alanda daha görünür kılmayı amaçlayan 'Dünya Mirası Türkiye' projesi kapsamında, Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP) ile Türkiye Sigorta arasında sponsorluk anlaşması imzalandı. Yapılan iş birliğiyle, Türkiye'nin sahip olduğu eşsiz kültürel değerlerin küresel ölçekte daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.
29.04.2026
19:40
10 Milyar TL`lik Hibe İçin Başvurular Başladı
10 Milyar TL'lik Hibe İçin Başvurular Başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2026 yılı Kırsal Kalkınma Yatırım Programı kapsamında üreticilere 10 milyar TL bütçeli destek sunulacak. Başvurular 12 Haziran 2026'ya kadar yapılabilecek. Proje tutarının KDV dahil olmak üzere yüzde 50 ile yüzde 70'i arasında hibe desteği verilecek.
29.04.2026
18:52
Belediye`den Hülakü`ye Sert Yanıt:
Belediye'den Hülakü'ye Sert Yanıt: 'Olayı ortaya çıkaran da gereğini yapan da biziz'
Plaka ihalesi sonrası münferit yapılan usulsüzlükle ilgili soruşturma ve yargı sürecini başlatan Bingöl Belediyesi, DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü'nün 'Ticari Plaka Usulsüzlüğü İçin Meclis Araştırması' açıklamalarına tepki gösterdi; 'Olayın gerçekliğini bilmelerine rağmen tek amaçları siyaset devşirmek ve bu konu üzerinden yıpratma politikası geliştirmek. Usulsüzlüğü tespit eden de, idari süreci başlatan da, ilgili personeli görevden alan da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan da bizzat Bingöl Belediyesi'dir. Soruşturmanın neticesi de şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılacaktır.'
29.04.2026
18:30
Hülakü`den Ticari Plakalar İçin Meclis Araştırması Talebi
Hülakü'den Ticari Plakalar İçin Meclis Araştırması Talebi
Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl Belediyesi'nde ticari plaka tahsislerine ilişkin iddiaların araştırılması için TBMM'ye araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın