KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ocak 2026 Pazartesi
°C

Savunma ihracatında büyük artış!

Savunma ve havacılık sanayisi yılın ilk yarısındaki performansıyla ihracatını artırdı

Savunma ihracatında büyük artış!
03 TEMMUZ 2018 SALI 09:30
0
1948
0
AA aa

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, yılın ilk yarısında Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak 81 milyar 910 milyon dolara ulaştı.

Savunma ve havacılık sanayisinin ihracatında ise söz konusu dönemde yaklaşık yüzde 14'lük artış kaydedildi. Böylece, geçen yılın ilk yarısında 795 milyon 705 bin dolar olan sektörün ihracat rakamı 906 milyon 407 bin dolara yükseldi. Sektörün son 12 aydaki ihracatı ise 1 milyar 849 milyon 214 bin dolara karşılık geldi.

Sektörün ihracatında ABD ilk sıradaki yerini korudu. Savunma ve havacılıkta yapılan ihracatın 3'te birinden fazlası bu ülkeye yapıldı. ABD'ye yapılan ihracat geçen yılın ilk yarısında 317 milyon 603 bin dolar seviyesinde iken bu yılın aynı döneminde 342 milyon 942 bin dolara çıktı. ABD'ye yapılan ihracat bu dönemde yaklaşık yüzde 8 arttı.

Almanya, savunma ve havacılık ihracatında ikinci sırada yer aldı. Geçen yılın ilk yarısında Almanya'ya yapılan 106 milyon 557 bin dolarlık ihracat, bu yılın aynı döneminde 116 milyon 903 bin dolara yükseldi. İhracat miktarındaki artış yaklaşık yüzde 10 olarak gerçekleşti.

Envanterini FNSS'nin Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 araçlarıyla güçlendiren Umman'a yapılan ihracat 6 aylık dönemde 1 milyon 617 bin dolardan 81 milyon 535 bin dolara yükseldi. Umman'a savunma ve havacılık sanayisinin ihracatı 50 katına çıktı.

Hollanda'ya yapılan ihracatta da ciddi artış kaydedildi. Geçen yılın ilk yarısında 6 milyon 514 bin dolar düzeyindeki ihracat, bu yılın aynı döneminde 6 katına ulaşarak 39 milyon 649 bin doları gördü.

Fransa'ya ihracat 28 milyon 826 bin dolardan 35 milyon 968 bin dolara çıktı. Bu ülkeye yılın ilk 6 ayında yapılan savunma ve havacılık ihracatı yaklaşık yüzde 25 arttı. 

Sivil havacılık alanında ürün ve hizmet satışı gerçekleştirilen Hindistan'a yapılan ihracat yaklaşık yüzde 22 azaldı. Hindistan'a geçen yılın ocak-haziran döneminde 44 milyon 729 bin dolarlık ihracat yapılırken bu yılın aynı döneminde 34 milyon 676 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

İngiltere'ye ihracat yüzde 11'lik artışla 25 milyon 692 dolardan 28 milyon 465 bin dolara yükseldi.

Ülke savunmasını Türk savunma sanayisi ürünleriyle güçlendiren Azerbaycan'a ihracat yaklaşık 4 katına çıktı. Geçen yılın ilk yarısındaki 5 milyon 697 bin dolarlık ihracat 20 milyon 676 bin dolara ulaştı.

Envanterine Nurol Makina'nın Ejder Yalçın ve Ejder TOMA araçlarını katan Senegal'e ihracat söz konusu dönemde yaklaşık 24 katına çıktı. Böylece 513 bin dolar seviyesindeki ihracat 12 milyon 300 bin doları buldu.

Bu dönemde İsviçre'ye ihracat 3 katına çıkarak 10 milyon 37 bin dolara, Katar'a ihracat 3 katına çıkarak 9 milyon 367 bin dolara, Filipinler'e ihracat 2 katına çıkarak 8 milyon 566 bin dolara, Çin'e ihracat 37 katına çıkarak 8 milyon 384 bin dolara, Ukrayna'ya ihracat 3 katına çıkarak 7 milyon 851 bin dolara ulaştı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.01.2026
15:55
HÜDAPAR, Genç`teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDAPAR, Genç'teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, ilçe genelinde özellikle öğrenciler, veliler, yaşlılar ve hastaların yaşadığı ulaşım sıkıntılarını belediye meclisine soru önergesiyle taşıdıklarını açıkladı.
11.01.2026
15:38
12 Bingölspor`dan ikinci yarıya fırtına gibi başlangıç
12 Bingölspor'dan ikinci yarıya fırtına gibi başlangıç
3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, ligin ikinci yarısının ilk maçında çıktığı Karaköprü deplasmanında adeta gövde gösterisi yaptı. Yeşil-beyazlılar, ilk yarısını 4-2 önde kapattığı mücadeleyi 6-2 kazanarak şampiyonluk yürüyüşüne güçlü bir başlangıç yaptı.
11.01.2026
12:51
Bingöl`de 72 köy yolunda çalışmalar sürüyor
Bingöl'de 72 köy yolunda çalışmalar sürüyor
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde kapalı bulunan 72 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar aralıksız sürüyor.
11.01.2026
12:41
Akaryakıta zam kapıda! Motorine zam geliyor
Akaryakıta zam kapıda! Motorine zam geliyor
Motorinin litre fiyatına kısa süre önce indirim gelmişti. Salı gününden itibaren fiyat yükseliyor, depolar daha pahalıya dolacak. Benzinde ise şimdilik herhangi bir fiyat değişimi beklenmiyor.
11.01.2026
00:07
Bingöl`de TOKİ sosyal konutların kurası çekildi
Bingöl'de TOKİ sosyal konutların kurası çekildi
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Bingöl'de yapılacak olan 2 bin 59 konutun kurası çekildi. İşte kura sonuçları;
11.01.2026
00:06
Bingöl esnafı yeni başkanını seçti
Bingöl esnafı yeni başkanını seçti
Sonuçların hayırlara vesile olması dileğinde bulunan ve uzun yıllar başkanlık göreviyle Bingöl esnafına hizmet eden Yılmaz Çapak'a teşekkür eden Bingöl Esnaf Sanatkârlar Odası'nın Yeni Başkanı Zülküf Alpay; 'Üstlendiğimiz sorumluluğun ve omuzladığımız yükün ağırlığının farkındayız' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın