Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bingöl İl Genel Meclis Üyeleri ve Parti Sözcüleri Suna Sarı ve Aydın Kaya, Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki 30 hektarlık alanda RES kurulmasına ilişkin açıklamalarda bulundular.
Nihat Doğu başkanlığında gerçekleştirilen Bingöl İl Genel Meclisi 2025 yılı ilk toplantısında, Karlıova ilçesine bağlı Bahçe Köyü ve Yukarı Yağmurlu Köyü'ndeki toplam 30 hektarlık alanın Rüzgâr Enerji Santrali (RES) olarak kullanılması için İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan teklif yazısının imar alanına havalesinin oy çokluğuyla kabul edildiğini belirten Sarı ve Kaya, Bingöl'ün tarım ve hayvancılık kimliğinin bu tür projelerle zarar gördüğünü vurguladılar.
“Bu bölgenin kaynakları 3-5 firmaya peşkeş çekildi”
Özellikle RES, GES ve HES projelerinin, bölgedeki köylülerin geçim kaynaklarını tehdit ettiğini belirterek, arsa tahsislerini doğru bulmadıklarını ifade eden Sarı ve Kaya, açıklamalarında şunları kaydettiler:
“Biz RES olsun, GES olsun, HES olsun, bunlarla ilgili arsa tahsislerini doğru bulmuyoruz. Niye doğru bulmuyoruz? Çünkü Bingöl denince akla tarım ve hayvancılık geliyor. Özellikle bundan 3-4 ay önce yine bir GES projesiyle ilgili bir arsa tahsisi vardı, ilgili bir firmaya 800 dönümlük bir yer tahsis edildi. Bu 800 dönümlük yer, 3 köyün bütün hayvancılığını etkileyen bir karardı. Yine akabinde SÜTAŞ ile ilgili 150 dönümlük bir yer tahsisi vardı. Yetmedi, bu ayda 200-300 dönümlük hem orman hem de bir köy merasına ilişkin bir RES projesine arsa tahsisi düşünülüyor.
Toplamda bunu değerlendirdiğimizde, bu tür tahsislerin hayvancılık alanlarını daralttığını, hayvancılığı zamanla yok ettiğini görüyoruz. Haliyle, oradaki köylünün artık yapacak bir işi veya uğraşı kalmadığından merkezlere göç sonuçları doğuyor. Biz farklı bir açıdan değerlendirdiğimizde, özellikle tarım ve hayvancılık için kullanılan arsaların belli bir odak, yani iktidar tarafından Bingöl'ün bütün bu alanlarının 3-5 sermayedara peşkeş çekildiğini düşünüyoruz. Bu bir devlet politikasıdır. Bu bölgenin kaynakları 3-5 firmaya peşkeş çekildi. Burada RES projesini sunan bir firmadır ama o daralttıkları alanda belki yüzlerce köylü hayvancılık yapıyor. Bilinçli bir şekilde insanları kendi alanlarından göç ettirip, merkezlere yönlendirerek kendilerine bağımlı kılıp toplumu kontrol etme yöntemidir. Buna biz karşıyız. Bununla ilgili köylüyle ilişkiliyiz, köylümüzün projeyle ilgili tutumları önemlidir.”
Köylülerin tepkilerinin sonuç verdiğine dikkat çektiler!
Kumgeçit Köyü'nde vatandaşların gösterdiği tepki sayesinde iki ay önce bir arsa tahsisinin iptal edildiğini hatırlatarak, köylülerin bu tür projelere karşı daha etkin tepkiler vermesi gerektiğini vurgulayan Sarı ve Kaya;
“Kendi topraklarımıza sahip çıkmak hepimizin görevi. Köylülerin göstereceği bir tepki, muhalefetin tepkisinden çok daha etkili ve sonuç alıcı olacaktır. Dem Parti olarak bizde köylünün yanında olacağımızı her platformda bu için iptali ile sonuna kadar bir çaba içerisinde olacağımızı bildiriyoruz.”