KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Şubat 2025 Çarşamba
°C

Şarap rönesansı

Arap alemi, muhafazakar İslamcıların sert muhalefetine karşın tam bir şarap rönesansı yaşıyor. Arap ülkelerinde üretilen şarabın miktarı da, kalitesi de son yıllarda büyük bir hızla arttı. Yedi ülkede yıllık üretim 146 milyon şişe.

Şarap rönesansı
07 ARALIK 2007 CUMA 09:18
0
983
0
AA aa
ARAPLARIN şarap rönesansı, hem bu içkinin anavatanı sayılan Fransa merkezli haber ajansı Agence France Press'e, hem de Katar'dan yayın yapan El Cezire'ye konu oldu. Dünya medyasına göre Arap şarapçılığında artık başı, Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Fas, Tunus ve Suriye çekiyor. Bu ülkeler, toplam 80 bin hektarlık bağları sayesinde yılda 146 milyon şişe şarap üretiyorlar.

ŞATO MİGREN

Mısır'da ülkenin en güzel üzümlerinin yetiştiği bağların Cemal Abdülnasır tarafından devletleştirilmesinden 30 yıl sonra, şarap üreticilerinin başının epey ağrıdığı "Chateau Migraine" dönemi bitmiş. Bugün bu ülkede üretilen 8.5 milyon şişe şarabın dörtte üçünü turistler içiyor. Suriye'de ise Johnny Saade adlı bir işadamının Lazkiye yakınlarında geniş bir arazide kurduğu bağ ve şaraphane, iki yıl içinde üretim yapmaya başlayacak. Komşu Lübnan da 15 yıllık iç savaşın şarapçılıkta açtığı yaraları sarıyor. 1990'da üç olan bağ sayısı, şimdi 18.

Ürdün de şarapçılık alanında dev adımlar atıyor, ama şarap rönesansının en belirgin şekilde hissedildiği bölge Kuzey Afrika. Bir zamanlar dünyanın en büyük dördüncü şarap ihracatçısı olan Cezayir, 1950'lerdeki AET yasaklarının ardından yaşanan çöküşü atlatıp Oran üzümüyle yeniden doğdu. Tunus Nebil üzümüyle, Fas ise Meknes bağlarıyla canlanıyor. Bu üç bölge, Arap dünyasının toplam şarap üretiminin çoğuna evsahipliği yapıyor.

Irak'ta da durum farklı değil. Saddam Hüseyin döneminde uluslararası ambargoyu delmeyi başaran Eagle ve Zumot marka şaraplar, bugünlerde yanına Saint George'u da alarak özellikle resmi şarap yasağının uygulandığı Körfez emirliklerinde kapış kapış gidiyor.

Üç şart: Para, demokrasi ve barış

AFP'ye konuşan Fransız şarap uzmanı Denis Dubourdieu, "Şarap tüketiminde etkili olan üç faktör vardır: Para, demokrasi ve barış. Bu üçü birden tüm Arap dünyasında yok, ama bölgedeki şartlar yavaş yavaş iyileşiyor" diyor.

Fas'ta İslamcı milletvekillerinin alkollü içkilere ağır vergiler önermesine, Mısır'da Müslüman kardeşlerin şarap yasağı teklif etmesine karşın, Arap şarabının üretimi, tüketimi ve kalitesi son yıllarda muazzam miktarda artmış bulunuyor.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.02.2025
02:21
Şiirleriyle gönülleri ihya ettiler!
Şiirleriyle gönülleri ihya ettiler!
Zıkté Bölgesi Sürdürülebilir Kalkınma Platformu (Zikté SÜRKAP) tarafından düzenlenen ve Bingöl'ün sevilen şairlerinin sahne aldığı program dinleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.
11.02.2025
20:39
Bingöl`de uyuşturucu madde ve 3 adet tüfekle ele geçirildi
Bingöl'de uyuşturucu madde ve 3 adet tüfekle ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada 3 adet tüfek ve farklı tür ile miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirildi.
11.02.2025
17:06
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 kişi yakalandı.
11.02.2025
16:10
Fas`ta Bingöl Üniversitesi standına yoğun ilgi
Fas'ta Bingöl Üniversitesi standına yoğun ilgi
Fuara bizzat katılarak Bingöl Üniversitesi tanıtımını yapan Rektör Çelik; 'muhtemelen önümüzdeki yıl birçok öğrenci bu vesilesiyle Üniversitemizde okuyacak' dedi.
11.02.2025
15:22
DEM Parti`den GES, RES ve HES tepkisi!
DEM Parti'den GES, RES ve HES tepkisi!
Özellikle hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde yapılmaya çalışılan bu projeler için yüzlerce dönüm mera arazisinin sermayedarlara peşkeş çekildiğini savunan DEM Parti İl Genel Meclis Eş Sözcüleri Suna Sarı ve Aydın Kaya: 'Halkın yaşam kaynakları elinden alınmaya çalışılıyor. Zaten can çekişen hayvancılığın bu gidişle bitme noktasına geleceği aşikârdır' dediler.
11.02.2025
13:58
Bingöl`de Silikozis`ten bir kayıp daha…!
Bingöl'de Silikozis'ten bir kayıp daha…!
Silikozis hastalarıyla bilinen ve birçok kayıp veren Karlıova Taşlıçay Köyü'nden bir isim daha hayata veda etti. Karaarslan; 'Bu hastalarımızın hayatları zorlukla geçiyor, yetkililerden ricamız yasadan faydalanmayanlara bir hak daha tanınması' çağrısında bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın