Bingöl balı için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına dört proje sunduklarını ve bunlardan sadece birinin kabul edildiğini belirten Bucuka, “Tam teşekkülü bir laboratuar talebimiz oldu. Laboratuar olsaydı Bingöl balının itibar kaybetmesi söz konusu olmazdı. Tarım Bakanı Mehdi Eker, Bingöl'ü ziyaretinde kendisinden balımızın markalaşması ve kalitesinin ön plana çıkması için bir laboratuar isteğimiz oldu. Fakat sayın bakanımız talebimizi olumlu karşılamadı. Laboratuar eksikliğinden ötürü sahte balın önüne geçemiyoruz. Buda Bingöl balının markalaşmasının önünü tıkıyor”şeklinde konuştu.
İlgili bakanlığa sunulan 4 projenin dışında Kırsal Kalkınma Dairesine 16 ayrı projenin daha sunulduğunu belirten Bucuka; “ Bu projelerden 4 tanesi bal ile ilgilidir. Sadece 5 proje kabul edilmiş. Bunlardan 1 proje bal projesidir. Bir kaç gün sonra bakanlık tarafından bu açıklanacak. Oysa sayın bakanımız, proje geldi de kabul mü etmedik diyordu. Sözde sunulan projelerin hepsi kabul edilecekti. Fakat 16 projenin 11'i kabul edilmedi. Bizim isteğimiz bir türlü markalaşamayan Bingöl balını markaşlatırmaktı. Aksi takdirde pazar payı bulmakta sıkıntı çekilecek daha doğrusu satış konusunda büyük sıkıntılarımız var zaten. Çünkü Bingöl balı adı altında piyasaya sürülen ballar, açıkçası Bingöl arıcılarını bitirdi. Biz arıcılar birliği olarak ilimizde balın kalitesini belirleyen ve sahte balın önüne geçebilecek bir laboratuar istedik. Fakat talebimiz yerine gelmedi” dedi.
“Üreticimiz zarar uğruyor”
Bingöl genelinde 630 üyelerinin olduğunu belirten Bucuka; “Her üyemiz ortalama 100 ile 150 arasında değişen kovana sahip. Bu arkadaşlarımızın her yıl 10 bin YTL'ye varan masrafları oluyor. Bu yıl birçok arıcımız sıcak bölgelere kovanlarını götüremedi. Sadece nakliye parası 3 ile 5 bin YTL arasında değişiyor. Sahte bal pazar alanının bitirdiği için bazı arıcılarımız Çukurova bölgesine kovanlarını götüremediler. Burada kalan bütün arıcılarımız zarara uğrayacak. Çünkü soğuk havada kovana müdahale edemiyorsunuz. Kovana gıda takviyesi yâda hastalıklara karşı müdahale şansınız olmuyor. Kovanı Mart ayına kadar açamıyorsunuz. Sıcak bölge olsa, bu işlemleri yapma şanısınız var. Bu yıl Bingöl balına en büyük darbeyi sahte bal vurdu. Bu ballar yüzünden balımız itibar kaybetti. Ortalama her yıl Adana, Mersin ve Hatay illerine yüzde 80 civarında bir nakliye gerçekleşiyordu. Bu yıl pek çok kişi gidemedi” ifadesini kullandı.
“6 Ytl'den alıp 15 Ytl'ye satıyorlar”
Bazı bal satıcıların sahte balı 6 Ytl'den alıp 15 Ytl'ye sattığını belirten Bucuka; “Bu kişiler, yapılan kontrollerde orijinal balı gösteriyor ve sahte balı gizli olarak piyasaya sürüyor. Aslında kaybeden de onlar oluyor. Bizim kurduğumuz bal dolum tesisi şuan hazır bir vaziyette. Bayramdan önce makineler geldi. Deneme üretimi yaptık. Sezon açılır açılmaz çalışmalarımıza başlayacağız. Bingöl'de bal mumu işleyecek bir tesis yok. Çıtasından mumuna kadar kaliteli malzeme ile bal üretmezseniz pazar alanı bulmanız çok zor. Bizim en büyük amacımız Bingöl balını markalaştırmak ve itibar kazandırmaktır” dedi.