Oruçtaki en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Oruç tutan kişilerin ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir'' dedi.
Mutlaka sahura kalkılması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, sağlıklı bir oruç için sahurda uygun yiyeceklerin tüketilmesinin de şart olduğunu söyleyerek, sahurda tüketilen yiyecek ve içeceklerin, hem kan şekerinin aşırı düşmesine engel olduğunu, hem de metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağladığını belirtti.
Oruç tutarken sahurun en önemli öğün olduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Ramazanda yeterli ve dengeli beslenme, başlıca dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile sağlanabilir. Birinci grup süt, peynir, ayran, çökelek, ikinci grup et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, üçüncü grup ekmek, makarna, pirinç, bulgur, mısır, tarhana, dördüncü grup ise taze sebze ve meyveler şeklinde oluşmaktadır'' diye konuştu.
''Sahurda 'ne kadar çok yenirse, o kadar az acıkılır' anlayışı çok yanlış bir anlayıştır'' diyen uzmanlar, sahurda daha çok yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinli gıdaların tüketilmesi gerektiği söyledi.
Sıcak havanın etkili olduğuna işaret eden ve su tüketiminin hayati önem taşıdığını anlatan uzmanlar, ''Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı. Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalıdır. Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabilir. Minerallerden en büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar. Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için sodyumun kısıtlanmasını gerektiren herhangi bir kronik hastalıkları (yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği) yoksa iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz'' şeklinde konuştu.