KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Şubat 2025 Salı
°C

Sağlıklı kurban eti yemek için...

AB Veteriner Hekim Platformu ve Toplum Sağlığı Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından yapılan basın açıklamasında; her yıl yaklaşık 500-600 bin büyükbaş ile 1.5-2 milyon küçükbaş hayvanın kesildiği Kurban Bayramında.

Sağlıklı kurban eti yemek için...
19 ARALIK 2007 ÇARŞAMBA 12:26
0
1043
0
AA aa

AB Veteriner Hekim Platformu ve Toplum Sağlığı Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından yapılan basın açıklamasında; her yıl yaklaşık 500-600 bin büyükbaş ile 1.5-2 milyon küçükbaş hayvanın kesildiği Kurban Bayramında, insan ve hayvan özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı korunması, kurbanın hijyenik şartlara uygun kesilmesi ve kesim sonrası atıkların oluşturduğu çevre kirliliğinin önlenmesi için çaba sarf etmek gerektiği belirtildi. Açıklamada “kesilen kurbandan kesen kişiye yada kesenden kuban etine mikrop bulaşabilir"denildi.

Kurban Bayramı ile ilişkili olabilecek sağlık sorunları ortaya çıkış aşamasına göre şöyle özetlenebilir :

1-Hayvan satışı sırasında :
Hayvan satış yerlerinde de nakil sırasında görülebilecek sorunlara rastlanabilir. Nakilden satışa kadar geçen dönemde hayvanların atık ve artıklarının uygun biçimde ortadan kaldırılmaması çevre kirliliğine ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlayabilir.

Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu/menşe şahadetnamesi ve büyükbaş hayvanların kulak küpesinin olmasına dikkat edilmelidir. Kurban kesimleri öncelikle ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından belirlenen geçici kesim yerlerinde veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır.

2-Hayvan kesimi sırasında :
Kesim sırasında iç organlarda hastalık belirtisi olabilecek herhangi bir şüphe durumunda mutlaka Veteriner hekime danışılmalıdır.

Kesim yapan kişiden ete hastalık bulaşabilir. Kesim yapan kişilerin portör muayenelerinin yapılmış olması ve temizlik kurallarına uyması gerekir. Etten kesim yapan kişiye hastalık bulaşabilir. Kesim yapan kişi karkastan kendisine bulaşabilecek şarbon, bruselloz gibi hastalıklara karşı gerekli tedbirleri (eldiven, çizme giyme, kesik-yaralı el veya parmaklarla etle temas etmemek gibi) almalıdır.

3-Et ve sakatatın işlenmesi, saklanması, hazırlanması ve tüketilmesi sırasında :

-Sindirim zorlukları

Et, sindirimi zor bir besindir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra yenilmelidir.

-Gıda zehirlenmesi :

Kesim işleminden sonra kan iyice akıtılmalıdır. Kanı yeterince akıtılmamış hayvanların etleri daha kanlı bir görünümde olur. Bu tür et, kanın mikroorganizmalar için iyi bir üreme ortamı olması nedeniyle çabuk bozulur.

Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı.

-Uygunsuz pişirme

Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Eti çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol açabileceği için sağlığa zararlıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'kömürleşme' olmayacak şekilde (en az 15 cm) ayarlanmalıdır.

-Kolesterol artışı

Kırmızı etteki doymuş yağ oranının yüksek olması kalp-damar sağlığını tehdit edebilir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve diğer sebze yemekleriyle birlikte dengeli olarak tüketmelidir.

Etle yapılan yemekler kendi yağıyla pişirilmeli ve ilave yağ konmamalıdır. Kurban etleri ve elde edilen iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağların 'ziyan olmasın' düşüncesiyle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

4-Atık ve artıkların ortamdan kaldırılması sırasında :

Kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve barsak içeriği ile hastalıklı et ve sakatatın köpek vb. hayvanların erişebileceği yerlerde bırakılması, akarsulara atılması ya da karıştırılması hem çevre açısından hem de bulaşıcı hastalıklar açısından tehlikelidir.

Belediyelerin büyük çoğunluğu çöpleri açık alanda işlenmeden depolama şeklinde bertaraf etmektedir.



Haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.02.2025
16:10
Fas`ta Bingöl Üniversitesi standına yoğun ilgi
Fas'ta Bingöl Üniversitesi standına yoğun ilgi
Fuara bizzat katılarak Bingöl Üniversitesi tanıtımını yapan Rektör Çelik; 'muhtemelen önümüzdeki yıl birçok öğrenci bu vesilesiyle Üniversitemizde okuyacak' dedi.
11.02.2025
15:22
DEM Parti`den GES, RES ve HES tepkisi!
DEM Parti'den GES, RES ve HES tepkisi!
Özellikle hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde yapılmaya çalışılan bu projeler için yüzlerce dönüm mera arazisinin sermayedarlara peşkeş çekildiğini savunan DEM Parti İl Genel Meclis Eş Sözcüleri Suna Sarı ve Aydın Kaya: 'Halkın yaşam kaynakları elinden alınmaya çalışılıyor. Zaten can çekişen hayvancılığın bu gidişle bitme noktasına geleceği aşikârdır' dediler.
11.02.2025
13:58
Bingöl`de Silikozis`ten bir kayıp daha…!
Bingöl'de Silikozis'ten bir kayıp daha…!
Silikozis hastalarıyla bilinen ve birçok kayıp veren Karlıova Taşlıçay Köyü'nden bir isim daha hayata veda etti. Karaarslan; 'Bu hastalarımızın hayatları zorlukla geçiyor, yetkililerden ricamız yasadan faydalanmayanlara bir hak daha tanınması' çağrısında bulundu.
11.02.2025
13:35
Trafik cezaları artıyor, hapis cezası geliyor!
Trafik cezaları artıyor, hapis cezası geliyor!
Trafik her geçen gün daha da tehlikeli hale gelmeye başladı, son olarak bir motokuryenin başına gelenler Türkiye'nin gündemine otururken; hükümet yeni yargı paketi ile trafik cezalarını artırmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni düzenleme ile artık hapis cezası da verilebilecek.
10.02.2025
23:32
Bingöl`de 558 Üniversite Öğrencisine İş İmkânı
Bingöl'de 558 Üniversite Öğrencisine İş İmkânı
Başvuruların başladığını bildiren Baycuman: 'Haftada azami 3 güne kadar günlük 7,5 saat olarak uygulanacak olan programlarda katılımcıların programa katılım sağlanan her bir gün için 1.083 TL cep harçlığı, genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primleri karşılanmaktadır.'
10.02.2025
23:30
Bingöl`deki bu tesisler bayram sonrası yıkılıyor
Bingöl'deki bu tesisler bayram sonrası yıkılıyor
Bingöl'de birçok spor aktivitesinin yapıldığı tesisler yıkılıyor. Yıkım ihalesinin bir aya kadar yapılması planlanıyor. İşte yıkılacak spor tesisleri…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın