Türkiye'de 'domuz gribi aşısı olunmalı mı, olunmamalı mı' tartışmaları sürerken, sağlık çalışanlarının büyük kısmının aşı olmadığı ortaya çıktı. Antalya'da düzenlenen 26. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi'ne katılan doktor arasında yapılan ankete göre
birinci derece risk grubu içerisinde bulunan doktorların yüzde 54,7 hemşirelerin yüzde 74,1, diğer sağlık çalışanlarının da yüzde 94,4'ünün domuz gribi aşısı yaptırmadığı ortaya çıktı.
Soner ÖZCAN/ ANTALYA (AHT)
Türk Nefroloji Derneği'nin (TND) organize ettiği 26. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi ve 19. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi ile 9. BANTAO Kongresi, 1041 doktor, 577 hemşire ve 384 diğer sağlık çalışanlarının katılımıyla Antalya'da başladı.
Katılımcılar arasında yapılan 'aşı anketi'ne 287 doktor, 124 hemşire, 90 da diğer sağlık çalışanı katıldı. Doktorların 130'u domuz gribi aşısı olduğunu söylerken, 157'si aşı yaptırmadığını kaydetti. Hemşirelerin 32'si H1N1 aşısını yaptırdığını, 92'si yaptırmadığını ifade etti. Ankete katılan diğer 90 sağlık çalışanından ise sadece 5'i domuz gribi aşısı yaptırdığını söyledi. Aşı olmayanların büyük kısmı, katkı maddesiz aşıyı bekledikleri ve ilk sonuçları görmek istedikleri için aşı yaptırmadıklarını açıkladı.
Çalışmanın birebir gerçekleri yansıtmayacağını, ancak kabaca bir fikir verebileceğini anlatan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Arınsoy, "Bu üzücü bir durum. Yaptırmayanların bir kısmı katkı maddesiz aşıyı beklediklerini, bir kısmı da aşının sonuçlarını görmek için yaptırmadıklarını söylediler. Oysa sağlık çalışanları risk grubu arasındadır ve yaptırmaları gerekir" dedi.
haberturk