Memur – SEN'e bağlı Sağlık – SEN Bingöl Şube Başkanlığı, Bingöl Bingöl Sağlık Sorunları Ve Çözüm Önerileri Raporu adı altında sağlık alanındaki sorunları kâğıda döktü.
Dün Memur-Sen İl Başkanlığı binasında Sağlık – Sen Bingöl Şube Başkanı Şaban Aybek, üyeler Mahir Tuş, Sinan Bozoba ve işyeri temsilcisi Faik Bor, raporu bir basın açıklaması ile duyurdular.
Bingöl Sağlık Sorunları Ve Çözüm Önerileri Raporu
İstatistikî verilere göre Merkezde 86.511 ve il toplamında 251.552 nüfusa sahip olan ilimizde; 2008 ilk üç ayında 1. Basamak Tedavi Kurumlarında muayene olan kişi sayısı 62.911 ve 2. Basamak Tedavi Kurumlarında muayene ve tedavi olan hasta sayısı 249.483,yatan hasta sayısı 7,802 ve İl dışına sevk edilen hasta sayısı 8,157'dır.
Sağlık alanında yapılması gereken bütün teknolojik yeniliklerin İlimizde de uygulanması taraftarıyız ve bu konuda üzerimize düşen bütün görevleri en iyi şekilde omuzlamaya hazırız. Çevre İllere mahkûm olmaktan bir an önce kurtulmak ve çevre İllerin bizi tercih eder hale gelmememiz için hiçbir neden yok.
Sağlık Sorunları ve Çözüm önerilerini kapsayan raporlarımızı önceki yıllarda da hazırladık ve ilgili kişi ve kurumlara sunmuştuk. Temmuz 2008 tarihi itibarı ile yine Sağlık sorunları ve çözüm önerilerini içeren raporumuz ilişikte sunulmuştur. Raporumuzda dile getirilen sorunlar ilimizin ve İlimiz insanlarının ortak sorunlarıdır. Biz Bingöl Sağlık Sen olarak bir durum tespiti yaptık. Sorumluluk ilgili kişi ve kurumların olacaktır.
SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ
2003 yılı depreminde Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binasının hasar görmesi ve sonra yıkılmasından dolayı yeni Hizmet Binasını yeniden merkezi bir yerde inşa edilmeli.
Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Sağlık Meslek Lisesi yapımı için devredilen arsaya karşılık merkezi bir yerde Sağlık Müdürlüğü hizmet binası yapılmak üzere bir arsa tahsis edilmeli.
Eğitim Tipi Sağlık Ocağı olarak yapılan ve şu anda hizmet binası olarak kullanılan yapı kendi amacına uygun olarak kullanılmalı..
Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynayan aşı oranlarının üst düzeyde olabilmesi için gerekli personeller 1.Basamaklarda görevlendirilmeli.
PDC normlarına göre personel eksiklikleri giderilmeli
Aile Hekimliğinin uygulanması için gerekli çalışmalar hızlandırılmalı.
Sağlık Müdürlüğü ve 112 Acil Sağlık Hizmetler binasının şehir merkezinden uzak olması nedeniyle personel öğlen yemeği ödeneği tahsisi yapılmalı.
DEVLET HASTANESİ
3 aylık(Nisan, Mayıs ve Haziran) hasta sayısı 124.224, Dışarıya sevk sayısı 1099, yatan hasta sayısı 3345 ve Yatak sayısı 363 olan devlet hastanesi İlimizin ihtiyaçlarına yeterli derecede cevap veremediği için 2. bir Devlet Hastanesi binası ilimizde inşa edilmeli.
b- Yoğun Bakım Ünitesi genişletilmeli.
c- Ameliyathane masa sayısı artırılmalı.
d- Kan numunesi alma yerlerinin laboratuarın dışına alınmalı
e- Kan Merkezinin tam kapasiteyle hizmet verebilmesi için ürün saklama sistemi geliştirilmeli.
f- Eliza ve Hormon Laboratuarı tek başına hizmet sunmalı
Diyaliz Ünitesi yönetmenliklere göre yeniden tasarlanmalı.
Yenişehir ek binası olarak kullanılan eski Devlet Hastanesi Binası bir dal Hastanesi olarak hizmete açılmalı.
Mevcut Devlet Hastanesi binasının fiziki şartları göz önüne alınarak en az 200 yataklı bir ek bina yapılmalı.
Tedavi ve teşhis amacıyla kullanılan cihaz sıkıntısı biran önce giderilmeli.
DOĞUM VE ÇOCUK BAKIMEVİ HASTANESİ
Haziran 2008 ayı itibariyle 125 + 10 yatak, 2680 kadın, 2230 çocuk, 77 çocuk cerrahi bölümlerine hasta müracaatları kabul eden Doğum Evi Binasının fiziki şartlarının düzeltilmeli veya yeni bir bina inşa edilmeli.
Yeni Doğan Ünitesi ve Yoğun Bakım Ünitesinin olmayışından Haziran ayı itibariyle dışarıya 330 sevk veren hastaneye acilen Yeni Doğan Ünitesi ve Yoğun Bakım Ünitesi yapılmalı.
Patoloji Ünitesi kurulmalı
PDC ye göre personel açığının giderilmeli.
İLÇE HASTANELERİ
Merkez Karlıova İlçe Hastanemizin yeni binasına bir an önce kavuşmalı, teslimi zamanında yapılmalı ve bir an önce gerekli donanımla açılması sağlanmalı..
Genç Devlet Hastanesi yeni binası biran önce yapılmalı.
Genç ve Karlıova İlçelerinden ilimize hasta sevklerinin azalması için tam donanımlı bir Ameliyathane, Doğum Salonu, bir Diyaliz Ünitesi ve uzman Hekim sayısı PDC ye göre ayarlanmalı.
Personel eksiklikleri bir an önce giderilmeli.
Solhan Devlet Hastanesine bir Diyaliz Ünitesinin kurulmalı.
Adaklı ilçesinde yapımına karar verilen hastane inşaatı bir an önce başlatılmalı.
Kiğı İlçe Hastanesi kapasitesi genişletilmeli ve personel ihtiyacı giderilmeli.
Tüm İlçelerimiz için hasta nakil araç ihtiyaçları giderilmeli.
SAĞLIK OCAKLARI VE SAĞLIK EVLERİ
Mevcut sağlık ocaklarımızın PDC ye göre personel ihtiyaçları giderilmeli.
Sağlık Ocakları ve sağlık Evlerinden fiziki yapı itibarı ile yetersiz olanlar bir an önce onarılmalı.
7/24 saat esasına göre yeniden tasarlanan Merkez 1 Nolu Sağlık Ocağının personel yemek ihtiyacı ve personel sıkıntısı acilen giderilmeli.
DİĞER HUSUSLAR:
1 – Sağlıkta idarecilik alanında istikrarın yakalanması için Görevde Yükselme Sınavı bir an önce yapılmalı.
2 – PDC ve Standart Kadro Cetveli Açıkları giderilmeli.
3 – Tedavi Giderleri düzenli ödenmeli.
4 – Personel Çocuklarına uygun yerde kreş yapılmalı.
5 - Sağlık çalışanları arasındaki statü farklılıkları giderilmeli.
6 – İlimizde kurulacak olan Fakülte bünyesinde Sağlık Meslek Yüksekokulu açılmalı.
7 – Sağlık çalışanlarının İhtiyaçlarını karşılayacak nitelikte sosyal tesisler yapılmalı.
8 - Çeşitli salgın hastalıklara neden olabilecek çevre kirliliğinin giderilmesi için çöp arıtma, atık suları arıtma ve kimyasal bileşimleri barındıran tıbbi atıkların imhası için ilgili birimlerle temasa geçilmeli.