Sağlık müdürlüğü, kenelere karşı uyardıİl Sağlık Müdürlüğü, yaz döneminde artan sıcaklarla beraber ortaya çıkan Kenelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, sıcak havalarla beraber ortaya çıkan kenelerin neden olduğu ölüme kadar götürebilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda vatandaşları uyararak piknik alanlarında, hayvanlarla temaslar daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kene bulaşması haline yapılacakları da anlatıldığı açıklamada erken teşhis tanısının önemine değinildi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ülkemizde hava sıcaklıklarının artması ile paralel şekilde Nisan-Eylül döneminde halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, KKKA hastalığının erken teşhis, tedavisi ve korunma önlemleri çok önemlidir. KKKA keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur” denildi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
*Hastalık genellikle insanlara kene tutunması ve kenenin çıplak elle toplanması ve ezilmesi ile bulaşır.
*Virüsü taşıyan hayvanların kanlarına vücut sıvılarına ve dokularına temas etmekle de bulaşabilir.
*Hastalıklar hayvanlarda belirti göstermediğinden hayvanlarınız sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilir.
*Hastalığa yakalanan kişilerin kan ve vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmamalıdır.
*Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarına giderken açık renkli ve mümkün olduğunca kapalı giysiler giyilmeli, oturulacak yere de açık renkli örtü serilmelidir.
*Keneler uçmaz, zıplamaz, yerden tırmanarak çıkar.
*Piknik alanları, mera ve bağ bahçe gibi alanlarda pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve mümkünse çizme giyilmesi önemlidir.
*Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarından dönüşte kendi vücudunuzda ve çocuklarınızın vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar, diz arkası dahil) kene olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir.
*Kenen tutunma durumuyla karşılaşan kişilerin keneleri kesinlikle elle öldürülmemesi ve patlatmaması gerekmektedir.
*Vücuttaki kenenin çıplak elle dokunmamak şartıyla en kısa sürede çıkartın/çıkarttırın.
*Kenenin üzerine sigara basmayın kolonya dökülmemesi gerekmemektedir.
*Kenen tutunmasından sonra 10 (on) gün içerisinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma ve ishal ortaya çıkması durumunda vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
*Keneyi kendiniz çıkaramıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.
*Unutulmaması gereken kene tutunma sürecinde kenenin vücuttaki tutunma süresi hastalığın seyrinde çok önemlidir.
*Kene tutunma öyküsü olmayıp ani başlayan ateş, baş ağrısı, aşırı halsizlik, kas ve eklem ağrıları, karın ağrısı, ishal ve kanama şikayetlerinden biri veya birkaçı bulgu olarak mevcut ise kişinin KKKA şüphesi ile vakit kaybetmeden sağlık kurumlarına başvurmaları gerekmektedir. YORUM YAZIN
|
|