Kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkeleri ile ilgili genel bilgiler veren Sırdaş, Etik'in kelime anlamını ve kökenini açıklayarak, kelimenin köken olarak Eski Yunan'a kadar gittiğini, ahlakla ilgili olduğunu fakat aralarında farkların olduğuna dikkat çekti.
Sırdaş, “ Etik daha çok ahlak üzerinde konuşur, sorgular, tartışır, düşünür, yargılar, Ahlak yöresel, Etik evrenseldir. Evrensel kabul gören kurallardır. Etik İlkeler arasında şunlar göze çarpan ilkelerdir; Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci, Halka hizmet bilinci
Hizmet standartlarına uyma, Amaç ve misyona bağlılık, Dürüstlük ve tarafsızlık, Saygınlık ve güven, Nezaket ve saygı, Yetkili makamlara bildirim, Çıkar çatışmasından kaçınma, Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması, Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı, Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı, Savurganlıktan kaçınma, Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan, Bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık, Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu, Eski kamu görevlileriyle ilişkiler, Mal bildiriminde bulunma gibi ilkeler mevcuttur”dedi.
Bingolonline Haber Servisi