KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ocak 2025 Cumartesi
°C

Sadede gelelim lütfen

Türkiye böyle bir ülke, siyasetçilerimiz de bize özgü siyasetçiler; işin esası üzerinde iyice yoğunlaşılması gereken hassas bir ortamda bile, hiçbir önemi bulunmayan ayrıntılara saatler ayrılabiliyor. Meclis'in dün yaptığı hükümetin 'demokratik açılım' projesi üzerindeki görüşme, ülkenin son 25 yılını boşuna harcamaya, 30 binin üzerinde insanımızın canını almaya, nice büyük eserler için kullanılabilecek yüz milyarlarca doları heba etmeye yol açan bir sorunu tartışmaktan çok “10 Kasım'da Meclis'te bu konu konuşulur mu?” sorusuna cevap aranarak geçti.
Bazen olur ya, iktidarlar özü-esası tartıştırmak istemeyince muhalefeti ayrıntılarla uğraştırırlar; eğer görüşme için 10 Kasım tarihinin seçimi istikamet şaşırtma amaçlı bir saptırma ise, hükümet bu yönteminde başarılı olmuş sayılabilir. Kürsüye her çıkan muhalefet sözcüsü, konuşmasının en geniş bölümünü, “10 Kasım tarihini Atatürk'ün hatırasına saygısız olduğunuz için seçtiniz” tezinin savunmasına harcadı.

Hükümetin şaşırtma amaçlı bir saptırma niyeti olmadığını, konuyu pek çok başka zeminde de görüşme arzusunu defalarca dile getirdiği için biliyoruz; 10 Kasım tarihini esası konuşmamak için kullanma ihtiyacı duyan muhalefet… Onların uyguladığı konuyu esastan uzaklaştırma taktiği yüzünden, kamuoyu, CHP, MHP ve DSP'nin işin özüne yönelik gerçek görüşlerini yine öğrenemedi.

10 Kasım tarihinin Meclis'in normal çalışmasını engelleyecek bir yönü yok aslında. Türkiye tarihinin en önemli simalarından Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümünde mutat törenler bu yıl da yapıldı. Meclis de ilk başkanının hatırası anılarak açıldı her yıl olduğu gibi. 'Yas' olmaktan çıkarıldığı dönemden bugüne, Meclis, her 10 Kasım'da gündeminde ne varsa onu konuşur; bu yıl da 'demokratik açılımı' konuşmasında yadırganacak bir nokta yok…

Hem unutmayalım, TBMM, ulusumuzun en karanlık günlerinde, Milli Mücadele devam ederken bile toplantılarını aksatmamış olan Meclis'tir. Görevini bu yıl da aksatmaksızın sürdürmesi Cumhuriyet'in kurucu kadrosunun başlattığı geleneğe de uygundur.

Acaba günün tarihini görüşme açısından sorunlu görenler, “10 Kasımlarda her şey konuşulur, ama 'demokratik açılım' konuşulamaz” mı demek istiyorlar? Neden konuşulamasın? Yoksa Atatürk'ün ülke için uygun gördüğü yönetim tarzının, birkaç kez kendisinin de yeni partilere destek çıkarak göstermeye çalıştığı üzere, 'demokrasi' olduğundan kuşkuları mı var?

'Demokratik açılım' hükümetin tercih ettiği isim, kamuoyu yapılmak istenenin 'Kürt sorununu çözmek' olduğunu biliyor. Belki de, muhalefet, 10 Kasım ve Atatürk ile 'Kürt' sözcükleri arasında bir irtibatsızlık görüyor olabilir. Öyle mi acaba? İtiraz bu sözcüklerin yan yana gelmesine mi?

Oysa Cumhuriyet'i kurmayla sonuçlanan süreçte Kürtler de kendi paylarına düşeni yerine getirmişlerdi. Nereden mi biliyorum? Bizzat Atatürk'ün o sıralarda verdiği demeçler ve yaptığı konuşmalardan… “Atatürk'ün hatırasına saygısızlık” bahanesi arkasına sığınarak esas konuyu konuşmaktan kaçınan muhalefet, bu tavrıyla, kendisi büyük bir saygısızlık sergilemiş oluyor.

İyi de, dün 10 Kasım diye esasa yönelik görüşlerini kamuoyuyla paylamaktan kaçınanlar yarın (12 Kasım Perşembe) ne yapacaklar? Bu defa da, umarım, iki gün öncenin saygısızlığıyla idare-i kelâm etmeye kalkışmazlar…

Hepimiz 'Kürt sorunu ve çözümü' konusunda muhalefetin ne düşündüğünü merak ediyoruz. Lütfen sadede gelelim.

Sadede gelelim lütfen
11 KASIM 2009 ÇARŞAMBA 16:19
0
1255
0
AA aa
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.01.2025
20:47
Bingöl ESK`ya 3 daimî işçi alınacak
Bingöl ESK'ya 3 daimî işçi alınacak
Alım yapılacak işçi pozisyonlarını açıklayan İŞKUR İl Müdürü Baycuman, başvuruların 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında E-Devlet, İŞKUR e-şube ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacağını belirtti.
17.01.2025
20:45
TÜRKVET sisteminde kayıtlı çiftçilere 600 bin liralık ahır yapım desteği
TÜRKVET sisteminde kayıtlı çiftçilere 600 bin liralık ahır yapım desteği
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, TÜRKVET sisteminde aktif kaydı bulunan çiftçilere 600 bin lira ahır yapım desteği verileceğini söyledi.
17.01.2025
20:42
Bingöl`de haklarında arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında yakalama kararı bulunan 4 şahıs yakalandı. Yakalanan şahıslardan 1'i, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak Elazığ Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.
17.01.2025
16:15
Bingöl`de 3 kuruma 79 kişi alınacak
Bingöl'de 3 kuruma 79 kişi alınacak
Bingöl İş-Kur İl Müdürlüğü, İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 3 kamu kurumuna toplamda 79 personel alınacağını duyurdu! Başvurular 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-şube, e-Devlet ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacak.
17.01.2025
15:52
Bingöl`ün Depreme Hazırlık Süreçleri Ele Alındı
Bingöl'ün Depreme Hazırlık Süreçleri Ele Alındı
Ziyarette, kapsayıcı 'Afet Yönetim Komisyonu' oluşturmasının önemi vurgulandı.
17.01.2025
15:34
Hatısaru`dan hükümete ekonomi eleştirisi!
Hatısaru'dan hükümete ekonomi eleştirisi!
Gündeme dair değerlendirmelerinde ekonomik zorluklar üzerinde duran YRP Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru: 'İktidarı bir an önce kör, sağır, dilsiz rolünü terk etmeye, Türkiye'nin gerçekleriyle yüzleşmeye davet ediyoruz. Dar gelirlinin, esnafın, çiftçinin, gençlerimizin yani milletin dertleriyle dertlenmeye çağırıyoruz. Doğruya doğru yanlışa yanlış diyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın