Artan enflasyon, vatandaşın alım gücünün düşmesi, ekonominin adeta çöker hale gelmesi her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de yavaşlamaya neden oldu. Elektrik Mühendisi Fatih Tarakcı bizlere piyasanın halini anlattı…
İnşaat sektörünün adeta durma noktasına geldiğini söyleyen Tarakcı: “Ülkemizde yaşanan ekonomi kaynaklı sıkıntılardan en çok etkilenen sektörlerden biri de inşaat sektörü olmuştur. Yaşanan ham madde sıkıntısı ve hızla artan döviz kurları inşaat maliyetlerini artırmış ve beraberinde bağlı olarak sektör durma noktasına gelmiştir. Özellikle gelişmekte olan illerde inşaat sektörünün çok büyük bir pazar olduğunu düşünecek olursak bu sektörün durması demek, işverenin yanında geçimini bu sektörden karşılayan emekçinin de işsiz kalması demektir. Geçtiğimiz yıllarda ilimizde inşaat işi ile uğraşan bir çok arkadaşımızın işsizlikten dolayı çalışmak için farklı illere gitmesi yaşanan sıkıntının giderek büyüdüğünü bizlere göstermektedir.
“İNŞAATLARDA DENETİM SADECE DEMİR VE BETONA DEĞİL TÜM MALZEMELERE YAPILMALI”
Artan maliyetlerle inşaatlarda kullanılan her malzemenin artık ateş pahası olduğunu belirten Tarakcı, denetimlerin beton ve demir ile sınırlandırılmaması gerektiğini söyledi. Tarakcı, “Belediyemizden 2022 yılı için alınan ruhsat sayıları çok az olduğu bahsedildiği bu zamanda arz talep ve ekonomik sorunlardan dolayı daire fiyatlarındaki artışlar ciddi rakamları bulmakta. İlgili kurumların bu rakamlara daire fiyatı satılıyorken artık sadece Demir ve beton imalatlarının dışında diğer imalatların da titizlikle kontrol edilmesi kanaatindeyim. Geçtiğimiz kış doğalgaz fiyatları insanların cebini yakar seviyeydi. Aynı muhitte aynı metrekareler ile aynı kombi özellikte olan iki dairenin doğalgaz fiyatlarındaki artış kullanılan malzememin kalitenin yanı sıra olması gereken imalatlarının kullanılmamasından kaynaklı da olduğunu belirmek isterim. Örnek verecek olursak dış cephede kullanılan malzemenin kalınlığı ,duvar yapılırken kullanılması gereken tuğla, sıva ya da alçının kalınlığı ve döşeme imalatı gibi maddeler ruhsat projelerimizde olması gerektiği şekli ile belirtilmiştir. Uygulama aşamasında bunlarında titizlikle kontrol edilmesi gerekirken ne yazık ki deprem bölgesi olduğumuz için sadece Demir ve beton işlerinin kontrolleri yürütülmekte ve diğer maddelere gerekli özen gösterilmemektedir. Hem hızla Artan daire fiyatlarından ötürü hem de yönetmeliğe tam olarak uygun kontroller olması için yapılan incelemelerin sıklığının arttırılması ve sahada aktif olarak yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu şekilde kalite arttırabilir ve ödenen yüksek meblağların karşılığında daha güzel konutlara sahip olunabilir.” İfadelerini kullandı.