Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) tarafından başlatılan ''Sadece benim için'' sosyal sorumluluk projesi ilk olarak Bingöl'de başlatıldı.
Sağlık Bakanlığının desteğiyle TAJEV'in başlattığı proje kapsamında Bingöl Kültür Merkezi'nde bilimsel program yapıldı. Program Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, TAJEV Başkanı Prof. Cihat Ünlü, Türkiye'nin ünlü jinekologları, diğer kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Projenin amacı hakkında bilgi veren TAJEV Başkanı Prof. Ünlü, projenin kadın sağlığı için gebelik ve doğum süreci ile rahim ağzı kanserinin önemine dikkat çekerek, bu konularda bilinçli toplum yaratmayı amaçladığını söyledi. TAJEV olarak, sağlıklı ve mutlu yarınlar için gebelik ve doğum sürecinde düzenli olarak kontrol olmanın ve bilinçli bir süreç geçirmenin önemini bir kez daha hatırlattıklarını anlatan Ünlü, yerelden ulusala doğru bir süreç izlemesi planlanan projenin ilk adımını Bingöl'de attıklarını ifade etti. Prof. Ünlü, ilk adım olarak Bingöl'ü seçmelerinin nedenini şöyle anlattı:
''Doğurganlık hızı Doğu ve Batı illerinde farklılık gösteriyor. Kadın başına doğurganlık Türkiye ortalaması yüzde 2.2 iken Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu oran 4.1'dir. Doğurganlık hızı derken bir kadın başına düşen bebek hesaplanıyor. O halde bu illerimize anne çocuk sağlığı açısından daha fazla hizmet götürmemiz gerekiyor. Buradaki sağlık çalışanlarına daha fazla eğitim verilmesi gerekiyor. Yine bu bölgede kadınların doğum öncesi hiç bakım alamadıkları görülüyor. Ayrıca evde doğum yapanların oranları da bu bölgede çok yüksek. Burayı tercih etmemizin sebebi bu yüksek rakamladır.''
Prof. Ünlü, sağlık çalışanları ve halka yönelik olmak üzere iki bölümden oluşan projede, Bingöl ve çevre illerdeki hekimler, ebeler ve sağlık çalışanlarının bilgilendirileceğini, halka yönelik oturumlarla da toplum sağlığında önemli yeri olan iki konunun ayrıntılı olarak ele alınacağını ve halkın sorularına yanıt verileceğini kaydetti. Yapılacak olan tarama çalışmasıyla Bingöllü kadınların kontrolden geçirilip, var olan problemlerini ortaya çıkararak tedavi yollarının aktarılacağını belirten Ünlü, ''Kadın sağlığı için gebelik ve doğum süreci ile rahim ağzı kanseri önemine dikkat çeken proje, bu konularda bilinçli toplum yaratmayı amaçlıyor. TAJEV, Sağlıklı ve mutlu yarınlar için gebelik ve doğum sürecinde düzenli olarak kontrol olmanın ve bilinçli bir süreç geçirmenin önemini bir kez daha hatırlatıyor. TAJEV, Sağlık Bakanlığı' nın da desteğini alarak üstlendiği bu projede anne ve anne adayları bilgilendirildiği gibi sağlık taramaları ile de var olan sağlık problemlerinin belirlenmesinde de örnek bir çalışma yaparak Türkiye için önemli bir detaya imza atıyor. “Sadece Benim İçin” projesinin diğer bir amacı da rahim ağzı kanseri konusunda kadınları bilinçli olmaları konusunda uyarması ve erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çekmesi. Dünyada kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olan ve her 10 kadından 5'inin hayatının bir döneminde karşılaştığı virüsten korunmak mümkün olduğu gibi erken teşhisle de hayat kurtarılıyor. Bu nedenle kadınların bu konuda bilinçli olmaları büyük önem taşıyor'' dedi.
Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu da projenin Bingöl'de başlatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ''Toplum olarak sağlığımızın, gençliğimizin ve boş zamanımızın kıymetini hiç bilmiyoruz'' diyen Vali Balkanlıoğlu, çaresiz olarak bilinen birçok hastalığın erken teşhisle tedavi edilebileceğini anımsattı. Balkanlıoğlu, ''Günümüzde halk arasında çaresiz olarak bilinen hastalıkların aslında erken teşhis edildiği zaman o kadar korkutucu olmadığını, erken müdahale edildiği zaman birçok hayatın kurtulduğu malumunuzdur. Bunların başında da kadınları yakalayan, onlara mahsus kadın hastalıkları ki bunların bir çoğu kanserle sonuçlanan vakalardır. Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı tarafından Bingöl'de düzenlenen, Bingöl gibi sürekli ismi geçtiği zaman dışarıdaki insanlarda olumsuzluğu çağrıştıran işte terörün kol gezdiği, sokaklarda belki sürekli kan dökülen, güvenli gezilemeyen dışarıda rahatsız edici bir il görüntüsü olmasına rağmen Bingöl'ü tercih etmeleri beni hakikaten duygulandırdı. İşin doğrusu Bingöl'e gelindiği zaman, insanlarının çok sıcakkanlı olduklarını, huzurlu bir il olduğunu, hatta İstanbul'dan daha güvenli bir il olduğunu görebilirsiniz'' dedi.
Yapılan konuşmaların ardından programın ana oturumu İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkut Attar Başkanlığında başladı. Ana oturumda, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü adına Dr. Rukiye Gül, Gebelikte Antenatal Takip konusunda Doç Dr. Tolga Ergin, NST: Yeri, sonuçları konusunda Kocaeli Üniversitesi'nden Yrd. Doç Dr. Eray Çalışkan, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ve Jinekoloji Malignitelerde Tarama Yöntemleri konusunda İnönü Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mutlu Meydanlı birer konuşma yaptı.
'Sadece benim için' projesi dün öğleden sonra da iki ayrı oturumla devam etti. Ankara Etlik Doğumevi'den Doç. Dr. M. Faruk Köse'nin başkanlığında gerçekleşen ''Uzmanına Danış'' başlıklı oturumda, İstanbul Amerikan Hastanesi'nden Uzm. Dr. Kayhan Yakın, Acıbadem Hastanesi'nden Doç. Dr. Cem Demirel, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mete Güngör konuşmacı olarak katılırken, ''Halk'' başlık üçüncü oturumda ise Yeditepe Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gazi Yıldırım, Ankara Üniversitesi'nden Dr. Batuhan Özmen, Ankara Etlik Doğumevi'nden Doç. Dr. M. Faruk Köse ve Prof. Dr. Mete Güngör uzmanlık alanlarında birer tebliğ sundular.
TAJEV'in bugünkü programı Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi'nde yapılacak tarama ve ameliyatlarla devam edilecek.
TAJEV Başkanı Doğum Hastanesi'ne, bebeğin, anne karnında iken ve doğum ağrılarının stresi altında değilken, yeterli oksijeni alıp almadığını kontrol eden NST (Nonstres test) cihazı hediye edeceklerini söyledi.