Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, binlerce Ortodoks'la birlikte Ukrayna'da düzenlenen ayinle Rusya tarihi için önemli bir gün olan 'vaftiz gününü' andı.
Bizanslı misyonerlerin Rusya'ya ulaştırdığı Hristiyanlık, 988'de Kiev Rus Devleti'nin resmi dini oldu. 1448'e kadar kiliseyi İstanbul Fener Rum Patrikliği'nden atanan metropolitler yönetiyordu. İstanbul'un fethinden önce 1439'da bağımsızlığını ilan eden Moskova Metropoliti İov, 1589'da patrikliğe yükseldi.
Rusya'nın büyük çoğunluğunun daha çok puta tapan pagan inanışından Ortodoks inanışa geçişi ise yüzlerce yıl aldı. Kiev, Ortodoks Hristiyanlığın merkezi olarak bilinmekte. Çar Birinci Petro 1721'de, Moskova Patrikliğinin etkisini azaltarak yerine Kutsal Sinod'u oluştururken, 1918 sonrası kilise Sosyalist devletin ağır baskısı altında kaldı.
Patrik seçimi yasaklanırken 1927'de Metropolit Sergi'nin, Sovyetler'e bağlılığını açıklaması, batı avrupa ve ABD'de bulunan Rus Ortodoks metropolitlerin merkezden ayrılmasına yol açtı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında kısmen özgürleşen Rusya Ortodoks Kilisesi, Mihail Gorbaçov'un 1985'de başlattığı açıklık ve yeniden yapılanma politikaları çerçevesinde gelişmeye başladı. Mülkiyetleri iade edilmeye başlayan Rusya Ortodoks Kilisesi, Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde tüm Rusya coğrafyasında etkinliğini artırdı.
Vladimir Putin'in devlet başkanlığı döneminde iyice güçlenen Rusya Ortodoks Kilisesi, dışarıda bulunan ortodoks kiliselerle birlik oluşturdu. Son olarak Fener Rum Patrikliği ile yakın temasa geçen kilise, Kirill'in patrik olmasının ardından Ukrayna, Belarus ve Gürcistan gibi eski Sovyet coğrafyasında nüfuzunu artırmaya başladı.
Vaftiz Günü, Moskova'da da Puşkin Meydanı ve Kızıl Meydan'da düzenlenen törenlerle anıldı. Törende konuşan Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Sergey Baydakov, devletle kilisenin başarılı işbirliğinin bir sonucu olarak bu günün kutlanmaya başladığını söyledi. Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, 28 Temmuz tarihinin Rusya devleti tarihi açısından önemli bir gün olduğu vurgulandı.
CİHAN