KIBRIS'TA, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında görüşmelerde 30'uncu tur aşılırken müzakerelerde en kritik nokta olan toprak paylaşımı konusuna adım adım yaklaşılıyor. Talat, son görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun çözümü için en uygun dönemde olduklarını söyledi. Kıbrıs konusunda yürütülen görüşmelerde birçok konuda yakınlaşma sağlandığını, yargıda yüzde 100 oranında anlaşmaya varıldığını açıklayan KKTC lideri, görüşmeler sürecinde en zor konunun “toprak” olacağını, Türk tarafının toprak vermek zorunda olacağını bildirdi.
Talat, “Biz, en baştan yüzde 29 artıyı kabul ettiğimiz için toprak vermek zorundayız. Görüşme sürecinde en zor konu 'toprak' olacaktır, çünkü toprak vermek zor bir konudur. Ancak halkımız hiç endişe duymasın. Yapılan hiçbir yatırım boşa gitmeyecektir” diye konuştu. Talat'ın “yüzde 29 artı” ifadesi, Türk tarafının kabul ettiği ancak Rumlar'ın “hayır” oyuyla tarihe gömülen Annan Planı'nı işaret ediyor. Annan Planı'nda iki kurucu halkın oluşturduğu Federal bir Kıbrıs öngörülüyor ve Türk tarafına yüzde 30'un altında bir toprak bırakılıyordu. Oysa ki 171 bin nüfuslu KKTC yüzölçümü şu anda 3355 kilometre ve bu alan da Kıbrıs Adası'nın yüzde 35.4'ünü oluşturuyor.
Yüzde 30 istiyordu
Talat'ın ifadeleriyle ilgili VATAN'a bilgi veren KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıca “Annan Planı zamanında bize verilecek toprak yaklaşık yüzde 23-24'tü. Sayın Cumhurbaşkanı Talat'la Rum lideri Hristofyas arasında yapılan müzakerelerde anlaşmaya varılan rakam 29'a çıkmıştır” diye konuştu. VATAN'ın edindiği bilgilere göre Güzelyurt-Kalkanlı arası bölgeler ve Akdoğan Bölgesi taviz verilecek olan topraklar arasında yer alıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) KKTC Kampüsü'nün bulunduğu alan da verilecek olan topraklar arasında yer alıyor.
KKTC'nin kuruluş yılı olarak kabul edilen 1983 yılından önce hem Kıbrıs Türk tarafı tarafından hem de Kıbrıslı Rumlar tarafından kabul edilen “yüzde 29 artı” kavramı, KKTC'nin ilan edilmesinden sonra rafa kaldırıldı. KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides'le 2002'de ara bölgede yaptıkları görüşmede Denktaş, “Toprak konusunda yüzde 30'un altına inmem” demişti. Denktaş-Klerides arasında yapılan görüşmelerde Denktaş, en zor konun toprak konusu olduğunu ifade ederek, adada yüzde 30'un altında toprak oranına inmeyeceğini, Güzelyurt'u kesinlikle tartışmayacağını kesin bir dille ifede ederek nüfus değişimi istemediğini söylemişti.
haberturk