Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Rize-Mardin otoyol projesine destek için 15 oda başkanını bir araya getirdi.
Rize-Mardin otoyol projesi çalışmalarına bir an önce başlanılması için kamuoyu oluşturmak isteyen Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, söz konusu illerin ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu başkan ve üyelerini Mardin'de bir araya getirdi. Toplantıya AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Mardin ve Rize'nin yanı sıra Erzurum, Bingöl, Muş, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Van, Tunceli, Batman, Siirt ve Hakkari ticaret ve sanayi odaları yönetim kurulu başkanları ile üyeleri katıldı. Büyük Mardin Oteli'ndeki toplantıda Milletvekili Kutbettin Arzu, hükümet olarak bu konuda üzerlerine düşeceklerini yetirmek için Ankara'da yoğun bir mesai harcayacaklarını söyledi.
Milletvekili Cüneyt Yüksel de, "Bu proje Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar tamamlanacak projeler arasına alındı. Rize-Mardin otoyolu sadece Mardin'in, Rize'nin bir projesi değil; bir ülke projesidir. Bu yolun ticari anlamının yanında, sosyal ve siyasi bir tarafı var. Bölgelerin bütünleşmesi, insanların kucaklaşması, birbirini tanıyabilmesine zemin hazırlayacağı için Rize-Mardin otoyoluna 'Rize-Mardin Sevgi Yolu' adını koyduk. Yol, oralardaki illerimizi 4-5 saat daha sahile yaklaştırmış olacak. Yani Doğu Karadeniz limanları bir yerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinin de limanları olacak. Bu Türkiye'nin ekonomik gelişimi açısından çok önemli. Türkiye'nin en önemli projelerinden biri GAP. Türkiye GAP'ta üretilenlerini bir yerlere satacak. Bunun için de en büyük pazar Rusya Federasyonu. Bu en büyük pazara yakınlık çok önemli. 20-25 yıl önce İran'ın Avrupa'dan ihracatı Doğu Karadeniz'deki limanlar üzerinden yapılırdı. İran'ın yasaklamasıyla bu sektör kayboldu. Ama şu anda İran, Türkiye üzerinden ihracatı serbest bıraktı, bu da çok önemli bir gelişme. Yolumuz ne kadar kısa olur, sınırlara ne kadar kolay ulaşırsak rekabet gücümüz o kadar yükselecek. Bizim o yükleri Doğu Karadeniz limanlarından taşıma şansımız artacak. Bu yolun bittiğini, güneyden kuzeye ve tersine akacak insanları ekonomik olarak düşünün. Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya'dan gelen tüm mallar Hatay ve Kilis'ten çıkış yapıyor. Mardin'den çıkış olduğu zaman yol 450-500 kilometre daha kısalıyor. GAP'ın bittiğini düşünün, GAP Türkiye gibi 10 ülkeyi besleyebilecek bir gıda deposu olacak. Burada yetişen ürünleri Rusya Federasyonu, Kafkaslar ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihraç edeceğiz, peki bu yollarla söz konusu ihracatı nasıl yapacağız? Bu yol yapılırsa ihracatı Trabzon ve Rize limanlarından yapacağız" dedi.
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ise, bu yolun ekonominin yanı sıra sosyal ve siyasal alana büyük katkı sunacağını söyledi. Kuşbakışı 450 kilometre uzaklığa sahip olan Rize-Mardin arasında karayolu ulaşımının 12-13 saat sürdüğünü belirten Tutaşı, 'Bu proje ile Ovit yolu yapılacak ve bu yol 5 saate düşecek. Karadeniz insanının yüzde 90'ının bölgeyi görmüşlüğü yok, bizim bölge insanın yüzde 90'nın Karadeniz'i görmüşlüğü yok. Bu engel coğrafi konumdan dolayıdır. Onun için bu projeye çok önem veriyoruz. Burada vekillerimiz de var. Onlardan da hükümet nezdinde bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Bu 2023 yılında programa alınmış. Bunun daha öne çekilmesi konusunda gayretlerini bekliyoruz. Yolu çocuklarımız, torunlarımız değil, biz görmek istiyoruz. Bizde kullanmak istiyoruz. Bu somut gelişme bizim için çok önemli. Proje ilk defa devletin kayıtlarına girdi. Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar tamamlanacak projeler arasına alındı. Rize-Mardin otoyolu sadece Mardin'in Rize'nin bir projesi değil, bir ülke projesidir. Bu yolun ticari anlamının yanında, sosyal ve siyasi bir tarafı var. Bölgelerin bütünleşmesi, insanların kucaklaşması, birbirini tanıyabilmesine zemin hazırlayacak. Bu nedenle 'Sevgi Yolu' adını koyduk" diye konuştu.
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu ise, 'Sevgi Yolu' projesinin bölgeleri yakınlaştıracağını belirterek, yolun tamamlanması sayesinde bu bölgede üretilecek ürünlerin Karadeniz üzerinden ihraç edilme fırsatına kavuşacağını söyledi. Yolun bölgelerin ekonomik kalkınmasına çok büyük katkı sunacağını ifade eden Ofluoğlu, 'Bu yol bölge ve ülke ekonomisine yapacağı katkıların yanında insanlar arasındaki yakınlaşmaya, kaynaşmayı da artıracağına inanıyorum. O yüzden bu yol bir otoyol değil, sevgi yoludur. Sevgi yolu, 12 saat olan Rize-Mardin arasını 5-6 saate düşürecek' dedi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Galip Ensarioğlu da, Mardin'de sıradan bir toplantı için bulunmadıklarını belirterek, 'Rize-Mardin yolu Güney-Kuzey hattını yakınlaştırarak ticaretimizi geliştirmeye ve refahımızı artmasına vesile olacaktır' şeklinde konuştu.
Ulaştırma Bakanlığı'nca 2023 yılına kadar tamamlanacak projeler arasına alınan Rize-Mardin otoyolu tamamlandığında Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Kafkasya ve Orta Doğu Anadolu üzerinden birbirine bağlayacak. Rize-Mardin otoyolu güzergahı ve çevresinde 15 il bulunuyor. Ekonomik, sosyal ve siyasi çok önemli kazanımlar sağlayacağına inanılan yaklaşık 450 kilometrelik otoyolun en önemli bölümünü Rize'nin İkizdere ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçeleri arasındaki 2600 rakımlı Ovit Dağı Tüneli Projesi oluşturuyor. Tünel projesi bu yıl ocak ayında başladı, yılsonuna kadar da projenin tamamlanması planlanıyor. 2011'de ihale edilmesi beklenen Ovit Dağı Tüneli tamamlandığında, yaklaşık 12 kilometre uzunluyla Türkiye'nin en uzun tüneli olacak.