Bingöl Üniversitesi Senato Odasında gerçekleştirilen toplantıya Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Maarif Vakfı Prof. Dr. Birol Akgün, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Doç. Dr. Veysel Turan ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan 18 üniversitenin uluslararası öğrenci koordinatörleri katıldı.
Çapak: “Ülkemizin gönül elçileri olmaları çabasındayız”
Toplantının açılış konuşmasının yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün'ün bizlere vakit ayırarak Üniversitemizde ağırlamak bizleri mutlu etti. Başkanımızla yurt dışından bir fuarda görüşürken Bingöl'e davet ettik. Sağ olsunlar bizleri kırmayıp Bingöl'e geldiler. Uluslararasılaşma Türkiye açısından çok kıymetli. Yükseköğretim çok önemsiyor. Cumhurbaşkanımız yabancı öğrencilerin, farklı ülkelerden öğrencilerin Türkiye'de yetişmesi ve bunların aynı zamanda ülkemizin gönül elçileri olmalarını arzu ediyor. Bu noktada bütün üniversiteler de bir arayış içerisinde, çaba içerisindeyiz. Bu işin öncüsü de aslında Maarif Vakfı. Farklı ülkelerde okullar bağlı olduğu için bize en sağlam, en iyi öğrencileri yönlendirebilecek olan kurum. Biz gittiğimiz fuarlarda vakfımızın katkısıyla hiçbir sorunla karşılaşmadık. Onların tecrübelerinden yararlandık. Bundan sonraki süreçte de onlarla Türkiye'nin kazanımlarını artıracağız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum'' dedi.
Akgün: “Nasıl başladığınız çok önemli”
Maarif Vakfı Prof. Dr. Birol Akgün toplantıdaki konuşmasında; “Öncelikle Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'a bu güzel ev sahipliği için çok teşekkür ediyorum. Doğrusu benim de kendi adıma bu bölgeyi ziyaret etme programım vardı. Sadece Bingöl'e gelmedim. Muş, Bitlis, Tatvan, Ahlat'ı da ziyaret ettik. Maarif Vakfı olarak esas amacımız, Türkiye adına yurtdışında uluslararası alanda okullar açmak ve genişletmek ve bunları marka haline getirmektir. Şu anda 52 ülkede eğitim kurumlarımız var. 53 bin civarında öğrencimiz var. Altyapı ve personel sayımız yeteri düzeyde. Türkiye'de son yıllarda bu konuda çok geniş bir şekilde kalkınma planlarında, hükümet programlarında, Cumhurbaşkanımızın günlük konuşmalarında, Milli Eğitim Bakanlarının stratejik belgelerinde, YÖK'ün belgelerinde bunu bir devlet politikası haline getirmiş durumda. Şu anda farklı ülkelerden gelen 330 bin civarında yabancı uyruklu öğrenci ülkemizde eğitim görmekte. Bu büyük bir potansiyeldir. Bu büyük bir alan, büyük bir sektör. Bunun altyapısını oluşturmak gerekir. Yani bu alanın ciddi şekilde organize edilmesi lazım. Öğrencilere Türk kültürü ve üniversite yaşamına adaptasyonu konusunda ciddi şekilde oryantasyon kursları da verilmesi lazım. Çünkü genelde uluslararası alanda yabancı uyruklu öğrenciler bir şekilde 3-5 tane geliyor. Sonra kartopu yöntemiyle büyüyerek artmaya başlıyor. Onun için nasıl başladığınız çok önemli. Üniversite yönetimlerinde uluslararası ilişkiler ofisindeki arkadaşlara bu konuda imkân sağlaması çok önemlidir” şeklinde açıklamalarda bulundu
Toplantıda Üniversitelerin Uluslararasılaşma potansiyelllerin artırılması, nitelikli uluslararası öğrencilerin üniversitelerde eğitim görmesini sağlamak amacıyla fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, üniversitelerin yurt dışında tanınırlığının artırılması amacıyla Maarif Ajansı Uzmanları tarafından katılımcılara bilgilendirme sunumu yapıldı.
Toplantı soru cevap faslıyla sona erdi.