Tercih döneminde üniversitenin tanıtımını yapmak ve bölümler hakkında bilgi vermek amacıyla Tvnet'in konuğu olan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak; 'Fiziki altyapısı sağlam, akademik kadrosu güçlü bir şehir üniversitesiyiz' dedi.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, TVNET ekranlarında yayınlanan ve Esra Esen Atayeter'in sunduğu “Tercih Rehberi” programına katılarak, üniversite tercihleri öncesinde Bingöl Üniversitesi ve bölümleri hakkında bilgi verdi.
“Fiziki altyapısı sağlam akademik kadrosu güçlü bir üniversiteyiz”
Programın başında Bingöl Üniversitesi hakkında genel bir bilgi veren Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Hamdolsun üniversiteler arasında özellikle 2006-2007 yılı sonrası kurulan üniversiteler arasında çok iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyoruz. Fiziki olarak çok güzel yemyeşil bir kampüsümüz var. Akademik olarak da iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyoruz. Tabii mükemmele ulaşmak, yaklaşmak mümkün; ama mükemmel olmak biraz zor. Mükemmel olmak Allah'ın işi. Hamdolsun çalıştığımız süre içerisinde üniversitemizi belli bir yere taşıdığımızı düşünüyoruz. Öğrenci sayısı, akademisyen sayısı, fakülteler, bölüm ve program sayısı bakımından ve pilot üniversite olarak iyi bir noktadayız. Yeterli mi yetmez; daha fazla çalışmak lazım, daha güzel işler yapmak lazım. Bu noktada iyi çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Bu bir yolculuk ve devam ediyor” dedi.
“Üniversite adaylarına yüz yüze tercih danışmanlığı yapıyoruz”
Yıl içerisinde üniversitemizin tanıtımını farklı platformlarda yaptıklarını ve buna ayrı bir önem verdiklerine değinen Rektör Çapak; “Farklı zamanlarda ve yerlerde düzenlenen tanıtım fuarlarına katılıyoruz. Bu tercih döneminde de arkadaşlarımız Bingöl Üniversitesi kampüsü içerisinde, gelen adaylarımıza rehberlik yapacaklar. Tanıtım anlamında üniversitemiz, kendi sosyal medya hesaplarında ve birebir hocalarımıza ulaşma noktasında çalışmalarına devam ediyor. Üniversitemizi, bizi seçecek olan öğrencilerimiz için en iyi şekilde tanıtmak istiyoruz. Bizzat bulunmaları, kampüsü gezmeleri, hocalarımızla buluşmaları tercihimizdir; ama tabii bu çok mümkün olmayabiliyor. Bingöl şehrinde oturanlar bunu yapabilir. Komşu illerden gelip gidenler veya daha uzak yerlerden tercih edecekler için çok birebir gelmeleri mümkün değil. Onun için de hocalarımız, uzmanlarımız online rehberlik yapıyorlar” şeklinde devam etti.
“Öğrencilerin revaçta olan geleceğin mesleklerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz”
Öğrencilerin tercih dönemlerinde meslek seçimlerinde dikkat etmelerini ve yapmak istedikleri mesleklere yönelmelerini tavsiye eden Rektör Çapak, Bingöl Üniversitesi'nin mevcut ve yeni bölümlerine değinerek; “Öğrencilerin belirli alanlara yoğunlaşmaları gerektiğini düşünüyorum. Kendi üniversitemiz açısından baktığımızda pilot üniversitelerden biriyiz. Bu Türkiye için de çok önemli, özellikle de gıdayla alakalı daha çok önem arz ediyor. Tarım ve hayvancılık, ziraat veteriner fakülteleri bağlamında yapılacak çok iş var. Yani dünyanın gittiği yerde de bu fakültelerin çok önemli olduğunu, buradan mezun olanların da çok güzel işler yapabileceklerini düşünüyorum. Bu noktada kendi üniversitemizde hem Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık MYO var. Bir diğeri tabii artık teknoloji gelişiyor. Türkiye'de ve dünyada özelikle de yazılım ve bilgisayar mühendisi çok revaçta yer alıyor. Üniversitemizde mühendislik fakültesi var. Burada bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, mimarlık ve makina mühendisliği gibi alanlarımız var. Bu noktada ilerlemek isteyen öğrencilerimize güçlü bir altyapı sunuyoruz. Sağlık bilimleri fakültemiz var, sağlık ile ilgili MYO'larımız, var, fizik tedavi ve rehabilitasyon fakültemiz var, diş hekimliği fakültemiz var. Bingöl Üniversitesinde laboratuvarlarımız da çok güçlü. Sanayi ve iş dünyası ile iş birliği çalışmalarımız var, kamu iş birliği çalışmalarımız var. Bu noktada da öğrencilerimizi mümkün olduğu kadar sadece üniversite içerisinde değil, sanayi ve iş dünyasıyla buluşturmaya gayret ediyoruz. Tabi her yerde olduğu gibi biraz iş öğrenciye de düşüyor. Biz teknik destek veriyoruz, rehberlik yapıyoruz. Her öğrencinin kendisini geliştirme azmi içerisinde olmasını arzu ediyoruz” dedi.
“Öğrencilerimize kariyer planları konusunda her zaman destek oluyoruz”
Öğrencilerine hem eğitim hayatları sürecince hem de mezun olduktan sonra da iş dünyasını tanıma ve iş bulma alanları konusunda destek verdiklerini belirten Rektör Çapak, “Öğrencilerimiz daha üniversite okurken, onlara gerekli kariyer desteği veriyoruz. Sonrasında gerek meslek yüksekokulları gerekse fakültelerden mezun olanları özellikle de son sınıfta olanları iş dünyası ve farklı sektör temsilcileri ile bir araya getiriyoruz. Onları üniversitemize davet ediyoruz, misafir ediyoruz. Özel sektörde başarılı olan iş dünyasından insanları davet ederek nasıl başarılı olmuşlarsa, anlatmalarını istiyoruz. Bu noktada öğrencilerimizi sadece hocalarımızın yönlendirmesi değil, hem kamuda isim yapmış seçkin insanları hem de kamu dışında özel sektörde olan iş dünyasındaki insanları davet ederek öğrencilerimizi aydınlatmayı hedefliyoruz” şeklinde belirtti.
“Üniversitemiz bir şehir üniversite konumundadır”
Bingöl Üniversitesi'nin fakülteleri için ayrı bir parantez açan ve bu fakültelerdeki son durum hakkında bilgi veren Rektör Çapak; “Diş hekimliği fakültemiz iyi bir fakülte. Öğrencilerimiz için uygulama hastanesi çok hızlı bir şekilde bitiyor, inşallah yakın bir zamana kadar bitmiş olacak. Fizik tedavi ve rehabilitasyon fakültemiz de bu yıl yeni açıldı ve ilk defa öğrenci alacak. Onunla ilgili de bir hastane kurma çabamız var. Biz fizik tedavi ve rehabilitasyon fakültesini kurarken, bölgesel kalkınmada ikinci bir yol olarak düşündük; çünkü Bingöl'ün termal kaynakları var. Bizim üniversitemizin de uygulama oteli var, turizm programı ile aşçılık programı öğrencileri orada uygulama yapıyorlar. Bu termal turizmden hareketle fizik tedavi ve rehabilitasyon fakültesinin bölgeye hatta mümkünse belki sağlık turizmi açısından bölge dışına da katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla biz bölgesel kalkınmada bir taraftan tarım ve havza bazlı çalışırken öbür taraftan da sağlık turizmi üzerine çalışmış olacağız. Spor bilimleri ile sağlık bilimleri fakültelerimiz cazip fakültelerimiz arasında yer alıyor. İlahiyat fakültemiz kendi emsalleri arasında iyi bir yerde yer alıyor. Fen-edebiyat ile mühendislik fakültelerimiz birçok bölümü barındırıyor. Veteriner fakültemiz çok tercih ediliyor. Çok güzel bir hayvan hastanemiz var, 5-6 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruldu ve bölgeye hizmet edecek bir yapıya sahip, öğrencilerimiz de burada staj yapıyorlar. Ziraat fakültemiz hakeza; özelikle SÜTAŞ ile iş birliğimiz var. Dolayısıyla fakültelerimizin hepsi işlevsel ve aynı zamanda üniversite dışındaki kurumlarla da iş birliklerimiz devam ediyor. Yabancı uyruklu öğrenciler için de çalışmalarımız devam ediyor. Bu noktada 30 farklı ülkeden yabancı uyruklu öğrencimiz var, yabancı öğrenci sayısını toplam öğrenci sayısının yüzde 10'u civarına ulaştırma hedefimiz var. Biz üniversitemizin zaten 18 bin bandında veya en fazla 20 bin öğrencisinin olmasını arzu ediyoruz. Hantal bir üniversite değil, nitelikli olan gerçekten gelen öğrencinin de muhatabının olduğu, hocaların ilgilendiği bir üniversite olsun istiyoruz. Halihazırda öyle, kampüsümüz şehir içerisinde bir şehir kampüsü. Gelen öğrencilerimiz de memnun kalıyorlar. Üniversitemiz ile şehir iç içe, esasen biz bir şehir üniversitesi konumundayız” dedi.
İlahiyat fakültesinden daha fazla öğrenci sahibi olan bölümler var. O bölümlerin bir binası yokken ilahiyata saray gibi bina yaptın. O da yetmezmiş gibi bütün bölümler hoca sıkıntısı çekerken ilahiyata 10 larca kadro açtın. Üniversitenin değil İLAHİYATIN rektörüsün heralde.
Teknik bilimler MYO İnşaat Teknoloji bölümünden 2 tane öğr. Üyesinden görevden alınmasını istiyorum tüm öğrenciler o 2 öğretim görevlisinden şikayetci sesimize kulak verin..
Teknik bilimler MYO Yönetimini görevden alın cidden özellikle inşaat teknolojisi bölümünden iki hoca ondan herkes şikayet ediyor kimse o iki hocayı istemiyor 60 kişiyle başladığımız kontenjan da 2 kişi mezun oluyor ego kasıyorlar sadece cidden o iki hocadan herkes şikayet ediyor kimse o iki hocayı istemiyor.
İlahiyat fakültesine açtığın kadrolar aldığın elemanların haddi var hesabı yok. Sen ilahiyatçısında ondan önce bütün üniversitenin rektörüsün. İlahiyata açtığın kadroların yarısını bile diğer bölümlere açmamakla anılacaksın. Diğer bölümlerdeki iş yükünün haddi var hesabı yok ama bütün araştırma görevlisi kadrosunu babanın malı gibi ilahiyata açmışsın.
Siyaset ile gelen bir rektör, siyasetin gölgesinden ayrılamaz. Buda kaliteli ve gerekli personeli değil, siyaset ile bağlantısı olan elemanları kuruma bağlar. Buda üniversitelerde ve kamuda liyakatsizliği meydana getirir. Rektör hocaya sormak lazım 7 sene içinde kurumsal olarak nerelerde iyileştirme yaptınız? Bir çok şey söyler ama kurumsal olarak bingöl üniversitesi her gün geriye gidiyor. Düşünün Üniversitenin kurum avukatı aynı zamanda genel sekreter. Bu en basiti daha neler neler.
sayın hocam sayın belediye başkanımız sizlerin de bildiği gördüğü üzere dış taraf rektörlük binası köşesinden memleketine giden öğrencilerimiz her sabah çevre illere giden hastalarımız saatlerce ayakta aracın gelmesini bekliyorlar,sıcakta kışta yağmurda beklenecek alan durak cep vs yok hastalarımız ve öğrencilerimiz vatandaşlarımız için oraya duvar biraz içeri çekilip, araç cebi, durak,bekleme alanı oluşturulması elzemdir.ilginize teşekkür ederiz
Bu Ünüversite geldi gelmedi o övdüğün ekonominin bozulmasından bereketsizlikten ahlaki değerlerin zarar görmesinden en az öğrenciler kadar etkilenmiş bulunmaktayız. Değişen tek şey nüfusun 3 artması. Ve senin ve ekibinin popüliter adı altında şehri s.... çevirmeniz. Getir sağlayan kaplıcalarımız (hamamlar) gurbetçilerimiz (Almancılar) yıllardır var ve devam ediyor. Sanada metiyeler dizmek kalıyor.yanlız unuttuğunuz bir şey var Hesap verecek olmanız.
İlahiyat fakültesine 16 araştırma görevlisi aşmışsın yetmiyor gibi öğretim görevlisi kadrosu açmışsın. Ondan daha çok öğrencisi olan bölümlere o kadar kadro bile vermemişsin. Kendi alanını genişletirsen diğer bölümleri görmezden geliyorsun. İlahiyat binası saray gibi binası olmayan ondan daha çok öğrencisi olan bölümler var. Bal konusunda bir arpa boyu ilerlememişsin. Ama biz şehir üniversitesiyiz.
TYP kapsamında yapılacak alıma dair başvuruları 04-08 Kasım 2024 tarihleri arasında alınacak. Noter Kurası 12 Kasım 2024 günü çekilecek.
04.11.2024
17:36
Vali Usta, İl Genel Meclisi kasım ayı toplantısına katıldı
2025 bütçesinin görüşüldüğü toplantıya katılan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, yıllık bütçe görüşmelerinde hazırlanacak bütçenin, kente hayırlı hizmetlere vesile olması dileklerinde bulunarak, meclis çalışmalarında tüm üyelere başarılar diledi. Tahmini bütçenin yaklaşık 1 milyar lira civarında olduğu, görüşmelerin ay sonuna kadar devam edeceği öğrenildi.
04.11.2024
17:03
Bölge Barolarından kayyım açıklaması! 'Kabul edilemezdir'
Bingöl ile birlikte 16 ilin baro başkanlığı, Mardin, Batman ve Halfeti Belediye başkanlıklarına kayyım atanmasına tepki gösterdi: 'Halk iradesinin bir neticesi olan seçilmişlere kayyım atanması hiçbir koşulda kabul edilemezdir.'
04.11.2024
16:34
Bingöl İş-Kur duyurdu! Bin kişi işe alınacak
İş-Kur İl Müdürlüğü, İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında Bingöl Valiliği, Kaymakamlıklar, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere Bin 98 kişinin istihdam edileceğini duyurdu.
04.11.2024
15:12
Bingöl Kent Konseyi çalışma gurupları oluşturuluyor
Başkan Açıkbaş; 'Hedefimiz, Çalışma Guruplarını aktif ederek alanında uzman kişilerce ilimizde yönetişim anlayışıyla sivil toplum-kamu iş birliğine katkı sunmaktır'
04.11.2024
14:47
Cep telefonu yeni IMEI kaydı ücreti belli oldu
Yeniden değerleme oranının belli olmasıyla birlikte yurt dışından getirilen telefonların IMEI kaydı ücreti de belirlendi. Bu orana göre IMEI kaydı ücreti yeni yılla birlikte bu rakama yükselecek!
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın