KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Ocak 2025 Çarşamba
°C

Rektör baydaş: &';zaza dilini ve kültürünü korumak için çabalarımız devam edecektir”

Bingöl Üniversitesi'nin 13 Mayıs 2011 yılında düzenleyeceği &';Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu” kamuoyunun gündeminde sıcaklığını korumaya devam ediyor. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş'tan konu ile ilgili yeni açıklamalar geldi.

Rektör baydaş: &`;zaza dilini ve kültürünü korumak için çabalarımız devam edecektir”
03 OCAK 2011 PAZARTESİ 09:13
0
6874
15
AA aa

“Zazaca alfabe” ilgili kamuoyundaki eleştirilere değinen Baydaş; “ Öncelikle bu konunun uzmanı olmadığımı belirtmek istiyorum ancak okuduklarım ve araştırdıklarıma göre şu değerlendirmeyi yapabilirim.” diyerek şunları belirtti: Sorunuza cevap verirken Zazaca ile ilgili yazılı eserler hakkında kısa bir değerlendirme yapmak gerekir. Zazaca ilk olarak tahminen 1798 ile 1831 yılları arasında Diyarbakır'da Sultan Efendi tarafından Alevilik üzerine yazılan bir metin şeklinde kaleme alınmıştır. Peter Lerch ise Osmanlı döneminde Rusyaya savaşa giden ve esir düşen askerlerle ilgili yaptığı çalışmalarda Zaza dilini fark etmiş ve bu araştırmalarını detaylı bir şekilde 1850 yılında yayınlamıştır.”


Konu ile ilgili açıklamalarına devam eden Rektör Baydaş; “Bundan sonraki dönemlerde ise sadece çok az sayıda Zazaca edebi eserin yayınlandığını görebiliyoruz. Bunlar "Ahmedé Xasi" tarafından 1899'da ve diğeri "Osman Efendio Babıc" tarafından 1933'de Şam'da yayınlanmıstır. Bu dini eserler Arap harfleri kullanılarak yazılmıştır. Hala İslami dini çevrelerde Zazaca mevlütler Arapça harflerle yayınlanmaya devam etmektedir. Dolayısıyla arab harflerinden oluşan bir alfabe ile Zazaca eserler verilmektedir.” dedi.


Bugün Zazaca olarak yazılan eserlerin çoğunluğu 1997 yılında Amerikalı dilbilimci C. M Jacobson tarafından hazırlanan alfabe kullanılarak basılmaktadır diyen Baydaş; “Bu alfabede 32 harf vardır. Bu alfabe, dilbilimin de vardığı sonuçlara dayanarak Zazaca'yı başlı başına dil olarak görenler tarafından kullanılmakta ve dilde veya şivelerde bulunan hemen hemen tüm sesleri yazı diline yansıttığı söylenmektedir. Zazaca eserlerin bir kısmı ise Bedirxan Alfabesi kullanılarak yayınlanmaktadır. Bu alfabe ise Kurmanci için tasarlanmış olup genelde Zazaca'yı Kürt diline dahil gören çevrelerce kullanılmaktadır.” şeklinde konuştu.


Görüldüğ gibi. Zazaca'nın bütün Zazalar tarafından ortak kullanılan standart bir alfabesi henüz yoktur şeklinde açıklamarına devam eden Rektör Baydaş; “Genelde Jacobson alfabesi kullanılmaktadır. Belki bu farklılık Zazaca'nın farklı alt lehçelerinin farklı yazarlar tarafından kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Benzer şekilde Azeri Türkçesini ülkemizde kullandığımız alfabedeki harfleri kullanarak konuşamayız. İki dilde temelde Türkçe ama farklı alfabeler kullanılmaktadır. Aynı şekilde Zazaca'nın farklı alt guruplarının aynı veya farklı alfabe kullanması yadırganacak bir durum olmamalıdır.” dedi.


Zazaca'nın lehçelerine de değinen Baydaş; “Zazaca'nın lehçeleri; Kuzey, Merkez ve Güney Zazaca'dır. Kuzey lehçe Dersimce olarak da bilinir ve Tunceli, Erzincan, Sivas ve Muş yörelerinde kullanılır. Merkez Zazaca ise Bingöl, Elazığ ve Palu'da yaygın olarak kullanılmaktadır. Siverek, Gerger, Mutki ve Kuzey Diyarbakır'da ise Güney Zazaca lehçesi kullanılmaktadır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Zaza dilinin stadartlaştırılması ve dilbilimsel metodlara göre standart veya şiveler üstü bir Zazaca oluşturma doğrultusunda çalışmaların yapılmakta olduğunu görmek bizleri sevindirmekte ve bu konuda üniversite olarak katkı sağlamak yönünde ciddi irade göstermekte olduğumuzu da kamu oyu ile paylaşmak istiyorum diyen Rektör Baydaş; “Bu konuda alanındaki uzman bilim adamlarına gerekli desteği vermek istiyoruz.

Bu amaçla da Mayıs 2011 de uluslararası katılımlı bir Zazaca sempozyumu düzenlemeyi planladık. Bu sempozyuma Zazaca konusunda çalışmaları olan herkes katılabilir. Zaten bilimsel toplantılar tamamen ön yargısız ve her farklı düşünce ve görüşün kendi ürününü sergilediği, kendi bilimsel çalışmalarını tartışmaya açtığı ilmi faaliyetlerdir. Bu toplantıları düzenleyen kişi veya kuruluşlar sadece ev sahipliği yaparlar. Bu nedenle her neviden farklı çalışmalar sunulabilir ve tartışılabilir.

Burada ortak bir sonucun çıkmasını beklemek de doğru değildir, sadece farklı bilim adamlarının bu konudaki bilimsel çalışmalarının sonuçları tartışmaya açılacak. Katılan olur, karşı çıkan olur ama sonuçta bütün ileri sürülen tezler toplumun takdirine de sunulmuş olunacaktır. Üniversite olarak sonraki dönemlerde Zazaların yaşadığı coğrafyadaki kültürleri araştırmayı ve bu konudaki çalışmaları ve araştırmacıları desteklemeyi planlıyoruz. Ülkemizin kültürel zenginliklerinden olan Zaza dili ve kültürünü korumak ve güncel tutmak konusundaki çabalarımız devam edecektir.” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Tahsin genç (@Misafir_3008)
05 Nisan 2011 Salı 12:10
Sayın dekenım zaza dili ile yakın ilginiz biz zazaları gerçek anlamda onurlandırmıştır
tarih (@Misafir_1741)
25 Ocak 2011 Salı 22:40
harikasın sayın rekt.tebrikler......
sabır (@Misafir_1581)
07 Ocak 2011 Cuma 14:24
işte kurmanc zulmü:))). kurmanclar yıllarca zazalara karşı katliamlar yapmış :))),kimyasal silahlar kullanmış:))) zazaları sürgüne yollamış:))),anadillerini yasaklamış:))),cezaevlerinde zazalara işkenceler yapmış:)))'her kes kurmancdır dedirtmiş', 'ne mutlu kurmancım diyene' yazılarını bingöle yazdırmış:))) köylerin ve ilçelerin zazaki adlarını değiştirerek kurmanci yapmış:))). 20 tane zaza isyanını kurmanclar katliamlarla bastırmış:)))..vb...... yakında böyle saçmalıkları duyarsanız hiç şaşırmayın.
BELCIKADAN (@Misafir_1570)
06 Ocak 2011 Perşembe 01:30
SIZ ARTIK SIKISINTINIZ NEDEN AKP USAGI SENI IYI YERE ATTASIN DIYE YAPIYON BUNLARI GECTI ESKI ZAMAN OZAMAN AKP SENI SEVIYOSA ZAZACAYI NIYE KOYMUYO ANNADILDE EGITIM ALSIN UYANIN BUNLARA KANMAYIN KANA KANA GELDIK BU HALE BINGOLUN NUFUSU 300 BIN YOK NEDEN PEKI DUSUNUN HEP BUNLARIN YUZUNDEN KIRMANC DIMILI ZAZA AYNIDIR SORAN GORAN LORAN VE BUNLAR KURT OGLU KURTLER BU GERCEKTIR VE KANMICAZ SIZE ARTIK SIZ IS YAPIN DIYE KOSKOCAMAN HALKIN EKMEGIYLEN OYNAYIN ALLAHTAN KORKUN BIR YATIRIM YOK IKI YOLLAN IS OLMUYO ARTIK KULTURUMUZ YOK OLUYO SIZIN YUNUZDEN
YAKUP (@Misafir_1561)
04 Ocak 2011 Salı 22:45
BİR ZAZA OLARAK YAPILAN BU BİLİMSEL ÇALIŞMALARA SONUNA KADAR DESTEK VERMEKTTE

N ONUR DUYARIMM


yakup (@Misafir_1560)
04 Ocak 2011 Salı 22:41
SAYIN REKTÖR SİZE YAKIŞAN BUDUR
sar (@Misafir_1559)
04 Ocak 2011 Salı 21:53
burada Peter Lerch ten bahseden sayın rektörümüze tavsiyem,Peter Lerch tarafından 1856 yılında çarlık rusyasına sunulan' savaş esiri kürtler' adlı paporunu defalarca okusun. nerelerden bugünlere geldiğimizi belki kafasında kurgulayabilir.
elif (@Misafir_1558)
04 Ocak 2011 Salı 21:30
sayın rektörün bahsettiği peter lerch,çarlık Rusya sının ünlü filoloğu(dilbilimci) ve tarihçisidir.ancak sayın rektör Peter Lerch in neden anılarında geçen bilgileri bize aktarmıyor, neden çekiniyor. çünkü Peter Lerch aynen şöyle diyor: kürt esirler arasında kaldığım kısa süre içinde onların iki lehçe ile konuştuklarını öğrendim,biri kurmanci diğeri zazaki diyor.
KIRDANE (@Misafir_1556)
04 Ocak 2011 Salı 17:48
Rektör Baydaş, lutfetmişler ve şöyle bir cümle buyurmuşlar: 'Zaza dilini ve kültürünü korumak için çabalarımız devam edecektir'.
Bir şeyin devam edebilmesi yani sürekliliğe sahip olması için öncelikle var olması gerekir. Olmayan çabanız ve çalışmalrınız nasıl devam edecek ki? Hele önce ortaya bir şey koyun sonra devam edecek mi, etmeyecek mi karar verin....

Ayrıca zazaca yazılmış yüzü aşkın eser Bedirxan alfabesi ile yazılmıştır. Diğer alfabelerle yazılan eser sayısı yirmiyi geçmez.
lem (@Misafir_1554)
04 Ocak 2011 Salı 13:15
sayın rektörün bahsettiği zazaki mevlüt evet var. yazarı ahmedé xasé dir. yazdığı bu mevlüde şu ismi vermiş; mewludé kırdi. sayın rektör bunu neden açıklamıyor. çünkü bu kelime kendisini çok ürkütüyor, bu kelime uykusunu bozuyor herhalde.bu kelime onun kurduğu tezgahı biraz bozuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın