Silikozis hastalarının hakları için mücadele eden emekli öğretmen, toplum gönüllüsü Semiramis Karaarslan, silikozis hastalarına 100 ila 300 TL arasında maaş bağlanmasının öngörüldüğünü belirterek, bu paranın aylık ekmek parası bile olmadığını ifade etti.
Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in, ‘Kot kumlamada çalıştığı için silikozis hastalığına yakalanmış işçilerin, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması talebinin kabul edildiği açıklamasını yaptığını' belirten Karaarslan, “Bu durumda Meslek Hastalıkları Hastanesi'nden Silikozis Raporu alan işçilere, "Bu Bir Meslek Hastalığıdır" raporu alınıyor, çalıştığı işyerindeki koşulları ispat etmek için de müfettiş tahkikat raporu isteniyordu. Şayet işyerleri kapanmış ya da taşınmışsa veya işçi sigortasız çalıştırılmışsa, müfettiş "tespit yapamadım" diye rapor yazıp, sonuç alınması için mahkeme yolu açılıyordu.
Ve iş uzayıp gidiyordu. Çözüm olarak Meslek Hastalıkları Hastanesi'nden Silikozis Raporu alan işçilere iş göremez gelirinin bağlanması için işçinin çalıştığını ispat yükümlülüğü kaldırılıyor. Artık meslek hastaları, yoksul özürlülerin yararlandığı 2022 sayılı yasa kapsamına giriyor. İş kazası meslek hastalığı sigortasından hakları saklı kalmak kaydıyla, silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybettikleri Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespit edilmesi kaydıyla 2022 sayılı Kanuna göre aylık bağlanması sağlanacak.
bu vatandaşlarımızın 65 yaşını doldurmuş olmaları veya muhtaç durumda olmaları şartları aranmadan, meslekte kazanma gücünü yüzde 40 ila 59 arasında kaybedenlere 2022 aylığı tutarında 100 TL, 60 ila 79 arasında kaybedenlere bu aylığın iki katı tutarında 200 TL, 80 ve üzerinde olanlara üç katı tutarında 302 TL aylık bağlanacak. Yani Silikozis hastalığı tespit edilenler sosyal güvenlik kapsamına alınacak, eş ve çocuklarıyla birlikte sağlık yardımlarından da yararlanabilecekler. 2012' ye kadar yeşil kart, daha sonra Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacaklar” dedi.
“100 TL EKMEK PARASINA BİLE YETMİYOR”
Karaarslan, şunları söyledi:
“Meslek hastalığında % 10 maluliyet oranında iş göremezlik geliri, % 20'den sonraki maluliyetlere ise asgari ücretten düşük maaş verilmiyor. Bir meslek hastası 1800 günde emekli olurken, bir özürlü 3600 günde emekli oluyor. Bizim bu aşamada şimdiye kadar yanımızda olan ve mecliste grubu bulunan sayın milletvekillerinden, özellikle bu konuda gerekli hassasiyeti gösterip desteğini esirgemeyen Bingöl Milletvekillerinden, Çalışma Bakanımız Sayın Ömer Dinçer'den tek isteğimiz var. Öncelikle hastalarımızın hastanelerde ücretsiz tedavi olabilme hakları verildiği için teşekkür ediyoruz. Ancak ‘Torba Kanun' olarak bilinen ‘Yasa Tasarısı' yasalaşmadan önce özürlülük için ifade edilen koşulların maluliyet için de kabul edilmesini istiyoruz.
Çalışmalarımızda kamuoyu ve STK'ların şimdiye dek canla başla vermiş oldukları desteğe devam etmelerini rica ediyoruz. 100-200 TL aylık gelirle aylık ekmek giderleri bile karşılanamayacak. Merdiven altında nefes almadan, gün yüzü görmeden çalıştırılan, hiçbir sosyal güvencesi olmayan hastalarımızın yaşamları son bulmadan malulen emekliliklerinin kabul edilip geride bırakacak aileleri için güvenli bir gelecek bekliyoruz.”