Fransa'nın Strasbourg şehrinde yayın yapan ve kısa adı JASSS olan Uluslararası Publication of Association Esprit, Société et Rencontre Dergisi, bu ay Bingöl RAM'ın araştırma makalesini yayınladı.
Bingöl RAM tarafından hazırlanan ‘ilköğretim öğrencilerinin okul başarılarını olumsuz etkiyen nedenlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma (Bingöl örneği)' adlı araştırma makalesinde, ilköğretim öğrencilerinin okul başarılarını olumsuz etkiyen nedenlerden bahsedildi.
Makalede, özetle şu ifadeler kullanıldı:
“Okul başarısızlığı; öğrencinin gerçek yeteneği ile okuldaki başarısı arasında görülen farklılık olarak tanımlanmaktadır. Çocuğun yaşamındaki ilk toplumsal kurum olarak okul döneminde çocuk yepyeni bir yaşama bağlamaktadır. Bu dönemde, aile ve öğretmen tutumları çocuğun okul döneminde başarılı olması ve başarı duygusunu kazanması açısından oldukça önemli işlevlere sahiptir. Okul yıllarının ilk dönemlerinde fark edilen başarısızlık, ilköğretim süresince düzeltilmezse, çocuğun tüm okul yaşamını etkileyeceği akıldan çıkarılmamalıdır. İlköğretim sadece ortaöğretime öğrenci hazırlayan bir öğrenim basamağı değildir. Aynı zamanda bireyi yaşama hazırlar. Aile çocuğun eğitiminde ilk ve en etkili bir kurumdur. Sosyal (model alarak) öğrenme kuramcılarına göre, anne-babaların çocuklarına kötü davranmalarının temel nedeni, kendilerinin de çocukken kötü davranışa maruz kalmalarıdır. Çünkü bildikleri tek davranış modeli kötü davranma modelidir. Ailenin, çocuğun sosyal uyum ve kişilik gelişiminde olduğu kadar, okul başarısı üzerinde de çok büyük rolü olduğu artık yadsınamaz bir gerçektir. Ailenin eğitsel ortamı, öğrencinin okulda öğrendiklerini pekiştirebilir ya da köreltebilir. Çocuğun okula gitmek istememesi, okul ile ilgili değişik bahaneler söylemesi, bedensel yakınmalar ile aileye yakınması, ders çalışmak istememesi, son zamanlarda okul arkadaşlarından uzaklaşması, sabah okula gitmek için kalkmakta zorlanması, okula gitmemek için bahaneler sunması okul ile ilgili bazı sorunların belirtileridir.”
Makalede, araştırmanın yapılma amacı ile ilgili ise şunlar kaydedildi:
“Bu araştırmanın amacı, ilköğretim döneminde, öğrencilerin okul başarısızlığına neden olan faktörleri belirlemek ve buna ilişkin öneriler sunmaktır. Başarısızlıkta sorunların erken tespit edilmesi, yıl boyunca sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik rehberlik faaliyetlerinin planlanmasını ve buna yönelik çalışmaların yapılmasını kolaylaştıracaktır.”